Sa-l ajutam pe Adrian, baietelul colegei mele!

http://www.otelul-galati.ro/stiri/Liga-1/1/S-l-ajutm-pe-Adrian/3752

De duh...de inima albastra

"Prietenia este cel mai greu lucru de explicat. Nu este ceva ce se poate invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia inseamna ca nu ai invatat nimic" Muhamad Ali

Iar cand nu mai am putere inchid ochii si realizez ca prientenii mei sunt energia mea

OSAMA BIN LADEN a fost ucis!

In urma cu cateva momente presedintele american a anuntat ca Osama Bin Laden a fost ucis!

1 MAI ... muncitoresc???? sau cu mici, bere si gratare????

De azi, 1 MAI intra in vigoare noul Cod al Muncii!

RCA si CASCO pentru Municipiul GALATI

Informatii la 0745230278!
Reduceri pentru pensionari si bugetari!
Polisibilitate de alegere a societatii de asigurare dorita!

Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,

NU INSEAMNA CA NU TE IUBESTE CU TOATA FIINTA SA!

O zi in care n-ai zambit macar - e o zi pierduta!

Si eu nu vreau sa pierd nicio zi, ci sa-mi traiesc viata din plin!!!

Curs BNR la zi

luni, 29 martie 2010

Saptamana Patimilor - Saptamana Mare

Va doresc o saptamana plina de liniste sufleteasca, pace si impacare!


Intre sarbatorile liturgice, un loc cu totul aparte il joaca in viata credinciosilor, in pietatea si trairea duhovniceasca a crestinilor ortodocsi, Saptamana Patimilor care incheie sirul saptamanilor din cursul unui an bisericesc, inceput cu Saptamana luminata.

Aceasta saptamana se deosebeste de toate celelalte perioade ale anului bisericesc prin cateva caracteristici liturgice, care ii confera o nota de sobrietate si maretie in acelasi timp, de tristete, dar si de bucurie, de pocainta si de nadejde in invierea Mantuitorului. In aceasta perioada se retraia amintirea plina de dramatism a patimilor Mantuitorului Iisus Hristos care lasa sa se intrevada in orice moment bucuria si lumina invierii.

Saptamana Patimilor face parte din perioada foarte insemnata a anului bisericesc, aceea a Triodului, care este vreme de pocainta si de indreptare duhovniceasca, marcata din plin de Postul Pastelui, Postul cel Mare sau Postul prin excelenta. Ea incheie aceasta vreme de pregatire sufleteasca pentru intampinarea cu cuviinta a celei mai mari sarbatori crestine, invierea Mantuitorului. In cadrul acestui post, Saptamana Patimilor, a avut intotdeauna o caracteristica si o pozitie speciala. Asa de pilda, de pe Ia sfarsitul veacului al treilea postul cel mare a fost impartit in doua perioade distincte.

Prima parte, care se intindea pana la Duminica Floriilor, era considerata Postul Patruzecimii sau a Paresemilor, iar saptamana patimilor, adica de la Duminica Floriilor pana la cea a Invierii, se numea Postul Pastilor sau postul pascal si care era foarte aspru ca fel de postire. Prin aceasta se evidentiau si se traiau de catre credinciosi acele momente culminante din viata Mantuitorului care ii duceau pe crestini cu gandul la crucea si suferintele Lui pentru rascumpararea neamului omenesc din pacat.

De aceea s-a vorbit in literatura teologica de Pastele Crucii, iar aceasta saptamana s-a numit chiar Saptamana Pastilor. De altfel, chiar Pastele la inceput era sarbatoarea prin care se comemora Cina cea de Taina, Patimile si invierea Domnului, intre ele fiind o legatura indestructibila. Nu putem sa separam Pastele de Patimi, iar Patimile nu se inteleg fara perspectiva invierii.

Cu vremea insa, saptamana Patimilor a fost inclusa in cele sapte saptamani de post care preced invierea, ramanand insa cea mai insemnata perioada a acestui post. De aici si denumirea cu care ea este cunoscuta in viata credinciosilor si anume de Saptamana cea Mare.

Ceea ce marcheaza in primul rand aceasta saptamana este modul in care se posteste. Conform randuielilor canonice traditionale, in aceasta saptamana in primele trei zile: luni, marti si miercuri ca si ultimele zile, vineri si sambata, se ajuneaza pana spre seara, cand se poate manca putina paine si se bea apa. Ziua de joi este o zi obisnuita de post, se mananca o data pe zi, seara, hrana uscata. Cu gandul la Patimile Mantuitorului, crestinul intelege ca este momentul ca si el sa faca aceasta jertfa a postului pentru ca bucuria invierii sa fje pe masura sacrificiului facut.

In al doilea rand, Saptamana Patimilor este vreme de adanca si rodnica pocainta si de pregatire pentru a-L primi pe Iisus Hristos in Sfanta impartasanie. Este perioada in care se impartasesc cei mai multi credinciosi. in fiecare zi Biserica ne infatiseaza evenimente si momente din istoria sfanta a mantuirii, din Vechiul si Noul Testament care ne aduc aminte de faptele vrednice de pocainta si de datoria de a veghea permanent pentru ca sa putem lua parte cu Mantuitorul la imparatia Sa.

Asa de pilda, luni in Saptamana Patimilor se face pomenire despre Iosif cel prea frumos, pierdut de fratii sai ca prototip al lui Iisus Hristos, vandut si rastignit de conationalii sai, dar si de smochinul neroditor ca simbol al sinagogii, care nu a adus rodul mantuirii pe care l-a odraslit din plin Biserica crestina.

Marti se face pomenirea celor zece fecioare. Daca istoria vietii lui Iosif ne indeamna sa traim in "curatie", iar pilda smochinului neroditor ne sugereaza acumularea rodului duhovnicesc, pilda celor zece fecioare ne tine treaza datoria vegherii necontenite pentru a intampina pe Mielul Hristos prin fapte bune.

Miercurea este dedicata amintirii femeii celei pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos.

Joia Patimilor este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Tainelor, Sfanta Euharistie, rugaciunea arhiereasca, inainte de Patimi, in care accentul cade pe iubire - ca fundament al noii invataturi si pe unitatea celor care cred in numele lui Hristos si inceputul patimilor prin vinderea Domnului.

In Vinerea Mare se face pomenirea de sfintele, infricosatoarele si mantuitoarele Patimi ale Mantuitorului Hristos si de marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul. in ultima zi a Saptamanii Patimilor luam parte si ne aducem aminte de ingroparea Mantuitorului Iisus Hristos cu trupul si pogorarea la iad cu dumnezeirea pentru a ridica din stricaciune la viata vesnica pe cei din veac adormiti.

Toate aceste evenimente pe care Biserica le praznuieste si retraieste aievea in aceasta saptamana sunt trepte in urcusul duhovnicesc spre intampinarea lui Hristos cel inviat. Ele se inlantuiesc intr-o desfasurare dramatica ce ne cuprinde pe fiecare si ne face sa fim partasi la suferintele Mantuitorului.

Ceea ce constituie insa caracteristica esentiala a acestei saptamani, sunt slujbele divine deosebite ce se savarsesc in acest interval de timp si care ii dau caracterul de unicitate. Este vorba, in primul rand, de minunatele slujbe ale deniilor, adica acelor servicii divine cu caracter de priveghere, care se savarsesc seara si care de fapt sunt utrenii de a doua zi. Ele ne duc cu gandul la primele veacuri crestine, cand cultul divin se savarsea seara, spre ziua urmatoare, creand acea atmosfera de mai apropiata comuniune cu Dumnezeu si de meditare la viata de apoi.

Slujbele de seara au fost intotdeauna mult mai impresionante in viata religioasa. Ele au avut si au o putere de inraurire deosebit de mare asupra sufletelor credinciosilor. Seara si la inceputul noptii, sufletul nostru, eliberat de grijile si raspunsurile unei zile, este mai dispus spre reculegere, meditatie si rugaciune. in atmosfera de taina, creata de lumina putina si sfioasa a candelelor si lumanarilor din sfesnice, in dangatul de clopot si de toaca, in sunetul cantarilor liturgice, in compania sfintilor care ne privesc cu bunatate si blandete de pe peretii si din icoanele bisericii, ne inaltam mai usor cu gandul la Dumnezeu, la rostul nostru in lume, la sfarsitul vietii si mai ales la datoriile care ne revin ca urmatori si marturisitori ai patimilor si invierii Mantuitorului Hristos.

Este ceea ce reusesc sa creeze slujbele deniilor incepand din Duminica Floriilor, seara, si pana in sambata Patimilor. Sunt slujbe pline de frumusete poetica si imnografica, de adanca patrundere a starilor sufletesti, de un real si zguduitor dramatism. Atat slujbele deniilor cat si toate celelalte servicii divine ale Saptamanii celei Mari, sunt o expresie a caracterului dramatic al cultului ortodox care, in acest interval, atinge punctul culminant. Aceste slujbe alcatuiesc inima tuturor riturilor ortodoxe.

In aceasta saptamana, urmarim pas cu pas si devenim solidari cu patimile Mantuitorului Hristos. imbracate in vesmantul plin de poezie al imnografiei crestine si invaluite in misterul creat de frumoasa psalmodie ortodoxa, patimile Mantuitorului devin ale noastre, ca participanti activi la cultul divin, gustand din plin atmosfera de mister care se raspandeste in locasul de cult.

Compozitii imnografice de mare frumusete poetica, de sensibilitate artistica, de profunda si argumentata conceptie teologica, ne desfata urechea si sufletul in unduirile si ritmurile de neegalat ale cantarii bisericesti. De la tanguiosul "Aliluia" urmat de unul din cunoscutele tropare "Iata mirele vine in miezul noptii" sau "Cand slavitii ucenici", cu care incepem deniile si pana la "Mergi la cer si te aseaza" din seara Prohodului, slujbele divine abunda in compozitii imnografice de mare valoare poetica si teologica.

Cine va putea vreodata sa egaleze strigatul de pocainta al celui dezbracat de haina nuntii din neintrecuta cantare "Camara Ta, Mantuitorule" sau cine va putea intrece accentele patetice ale tanguirii femeii celei pacatoase din denia de miercuri: "Doamne, femeia ceea ce cazuse in pacate?" Cine va mai putea adauga la bogatia de antiteze poetice din neintrecutele cantari: "Astazi s-a spanzurat pe lemn" din denia de joi, sau "Pre Tine acela care imbraci cu lumina ca si cu o haina" - de la vecernia din sambata patimilor? Sau ce sa mai spunem despre bogatia de comparatii si de epitete pe care le ofera din plin Prohodul?.

Toate acestea, fac din slujbele Saptamanii Patimilor, momente de adevarata traire duhovniceasca si de reala participare la viata bisericeasca, la gustarea din frumusetile cultului divin, de comuniune cu semenii, ca membre vii ale trupului lui Hristos. La acestea contribuie in mare masura ceremoniile si procesiunile cu totul specifice ale acestei saptamani intre care citirea solemna a evangheliilor Patimilor, scoaterea Sfintei Cruci in mijlocul bisericii, la denia de vineri, scoaterea Sfantului Epitaf la vecernia din sambata mare si mai ales cantarea Prohodului si inconjurarea Bisericii cu Sfantul Epitaf, la denia de sambata.

Sunt momente pe care nimeni nu le poate uita si daca au fost gustate din copilarie ele raman nesterse din sufletele noastre toata viata. Cine poate sa uite vreodata, bucuria, nerabdarea si sfiiciunea cu care ne indreptam in sambata mare sa primim Sfanta impartasanie, imbracati in straie noi, si sfintenia cu care pastram toata ziua odorul primit? Sau ce alta seara era mai frumoasa decat cea a deniei de joi seara si a Prohodului?

Nu-i uitam nici pe cei dragicare au raposat si, prin pomenirea speciala pe care o facem in Joia mare, incercam sa-i aducem la impartasirea de darurile Jertfei Mantuitorului.

Dar dintre toate zilele saptamanii Patimilor ramane neegalata si neintrecuta in frumusete, ziua de vineri. Slujbele si ceremoniile liturgice din Sfanta si Marea Vineri reproduc patimile, moartea si ingroparea Mantuitorului, intr-un chip impresionant si cu o puternica inraurire asupra sufletelor credinciosilor. In aceasta Vineri au loc doua din slujbele cele mai impresionante care dau zilei respective greutatea ei. Este vorba de slujbele vecerniei Sambetei celei Mari.

Dupa randuielile liturgice stabilite foarte de timpuriu, ziua de vineri este una din putinele zile aliturgice din timpul unui an bisericesc. In aceasta zi, in biserica nu se savarseste nici un fel de liturghie pentru ca atunci are loc si se retraieste de catre credinciosi jertfa Mantuitorului pe cruce. Ca si intreaga saptamana, este o zi de adanca tristete pentru moartea Domnului. La ora indatinata de regulile de cult, se oficiaza ceasurile liturgice imparatesti, urmata de vecernia numita a Sambetei celei mari, in care, la cantarea slavei de la Stihoavna: "Pre Tine Cel ce te imbraci cu lumina ca si cu o haina", se scoate Sfantul Epitaf in mijlocul bisericii si se aseaza pe o masa in fata Sfintei Cruci!?, adusa aici solemn. Primele flori ale primaverii impodobesc Sfantul Epitaf, iar genunchii nu se sfiesc sa se plece inaintea celui ce este simbolic prezent cu trupul mort printre noi. Aici, in jurul Sfantului Epitaf se desfasoara cea mai impresionanta dintre slujbele cultului divin public ortodox, utrenia sambetei celei mari, considerata de unul'din marii teologi ortodocsi '"punctul culminant al creatiei liturgice ortodoxe".

In centrul acestei slujbe sta Prohodul, adica acea serie lunga de cantari bisericesti sau imne, scurte ca intindere, compuse in limba originala in forma de versuri impartite in trei stari sau grupe, inegale ca numar de strofe. Asa de pilda, grupa sau starea intai cuprinde 73 de strofe, a doua 60, iar a treia 43, prima strofa repetandu-se la sfarsitul fiecarei stari. Fiecare strofa este precedata de un stih din psalmi, dar care in practica nu se mai citeste. Prohodul se canta pe o melodie jalnica, primele doua stari pe glasul V, iar a treia pe glasul III, dar cantarea are in sine si o nota de optimism si bucurie.

"Cantarea Prohodului", asa de cunoscuta tuturor credinciosilor, reprezinta incheierea unei adevarate drame care incepe cu prinderea Mantuitorului si se sfarseste cu punerea lui in mormant. La aceasta drama si indeosebi, la incheierea ei, credinciosii nu sunt spectatori, ci iau parte cu trup si suflet. Tanar si batran, intr-un fel oarecare este partas la desfasurarea acestei drame. Legatura crestinului este asa de intima cu Mantuitorul, incat il petrece cu cantari si laude, ca pe fiinta cea mai scumpa.

Aceste cantari si laude alcatuiesc "Prohodul", care inseamna slujba de inmormantare si care cuprinde in sine bogatie si duiosie in cantare. Dintre toate cantarile liturgice ale Bisericii noastre, Prohodul este cea mai cunoscuta, mai populara si mai iubita de catre credinciosi, care iau parte la ea cu toata angajarea launtrica, formand un singur trup si suflet cu toti cei care sunt in biserica.

Adunati in toate bisericile, pentru a canta slujba de inmormantare a lui Hristos, "crestinii alcatuiesc un singur cortegiu mistic de ingropare si sentimentele lor de durere pentru Patimile Stapanului, de dragoste si venerare se revarsa prin laudele prohodului, precum stropii nenumarati ai apelor se impreuna intr-o singura albie, formand un fluviu." Aceasta desavarsita popularizare a Prohodului se datoreste, pe langa alte motive, mai ales faptului ca aceasta este singura cantare ritmata dintre toate cantarile noastre bisericesti.

Exprimand sentimente de durere pentru rastignirea si moartea Dumnezeiescului Rascumparator, dar si de nadejdea apropiata in invierea Sa, Prohodul este o exprimare practica si cantata a teologiei rascumpararii. Alcatuirea Prohodului este atribuita marelui imnograf bizantin Iosif Studitul (1826). Desi face parte din slujba utreniei Sambetei celei mari, cantarea Prohodului a facut ca acest serviciu divin sa fie cunoscut in popor cu denumirea de slujba Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos, si, deoarece o parte insemnata a acestei slujbe o alcatuieste inconjurarea bisericii cu Sfantul Epitaf, care simbolizeaza cortegiul de ingropare a trupului Mantuitorului, aceasta utrenie mai este cunoscuta in unele parti din tara si cu denumirea de inconjurarea bisericii.

Slujba este impresionanta atat prin cantarea Prohodului, cat si prin inconjurarea bisericii, in dangat de clopot si toaca, in linistea serii si in parfumul primelor flori de primavara. Niciodata parca sufletul crestinului nu se simte mai apropiat si mai solidar cu patimile Mantuitorului. De aceea ramane slujba cea mai frecventata si mai gustata de catre credinciosii ortodocsi care iau parte la ea inca de atunci de cand limba romana a fost introdusa in intrebuintarea serviciului divin.

Ca si celelalte cantari bisericesti si cele ale Prohodului au fost traduse in limba romana. Ele insa au ramas mult mai apropiate de forma originalului grecesc, pastrandu-se cu o cantare ritmata.
Sursa:www.crestinortodox.ro

Semnificaţii istorice pentru ziua de 29 martie

- Ziua internaţională a baletului.

1638 - Coloniştii suedezi întemeiază Noua Suedie, prima aşezare pe teritoriul viitorului stat nord-american Delaware.

1727 - S-a născut coregraful francez Jean Noverre (m.1810), pionier al baletului modern.

1799 - Legislativul statului New York adoptă legea privind abolirea sclaviei în mod gradual.

1815 - S-a născut Costache Caragiale (d.1877), actor şi dramaturg, primul director al Teatrului Naţional Bucureşti, unchiul lui I. L. Caragiale, căruia i-a dat lecţii de declamaţie şi mimică.

1878 - S-a născut Elena Paximade, cunsocută ca poetă sub numele de Elena Farago.

1886 - A fost creată băutura răcoritoare Coca-Cola.
1899 - S-a născut Lavrenti Beria, şeful poliţiei politice sovietice în anii 1938-1953 şi unul dintre succesorii lui Stalin în martie 1953, executat de tovarăşii săi în decembrie acelaşi an.

1941 - S-a născut poeta Constanţa Buzea.

1943 - S-a născut la Volos, în Grecia, Evangelos Odysseas Papathanassiu, cunoscut ca muzician New Age şi electronic sub numele de scenă Vangelis.

1943 - S-a născut John Major, politician britanic conservator, fost ministru de externe şi ministru de finanţe, precum şi premier (1990-1997), ca succesor al d-nei Margaret Thatcher.

1945 - Ministrul comunist Lucreţiu Pătrăşcanu a semnat un decret-lege ce viza epurarea administraţiei publice de funcţionari ai regimurilor anterioare instalării la 6 martie 1945 a guvernului procomunist condus de dr. Petru Groza.
1962 - S-a născut Dan Bittman, solistul legendarei trupe rock româneşti ''Holograf''.

1964 - S-a născut la Sydney, Australia, top modelul şi actriţa Elle Macpherson, alias ''The Body''.
1971 - A încetat din viaţă academicianul Dimitrie Panaitescu (Perpessicius) (n. 1891), poet şi critic literar, editor de marcă al operei lui Mihai Eminescu.

1971 - Lt. american William Calley este singurul găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia militară pentru masacrul comis în satul sud-vietnamez My Lai la 16.03.1968, incident care a subminat sprijinul opiniei publice americane pentru războiul din Indochina.
1973 - Armata SUA încheie retragerea din Vietnamul de Sud, conform Acordului de pace semnat la 27 ianuarie 1973 la Paris, situaţie ce va conduce la prăbuşirea regimului militar de la Saigon în 1975.

1991 - Hotărârea Guvernului României privind etapa a doua de liberalizare a preţurilor.

1997 - Iosif Sava şi Grigore Constantinescu s-au numărat printre laureaţii primei ediţii a premiilor Fundaţiei Oedip.

1999 - Indicele Dow Jones al Bursei din New York depăşeşte, pentru prima dată în istoria celei mai mari burse din lume, nivelul de 10.000 puncte acumulînd 10006,78 puncte (40,94 p. în 1896).
2003 - A încetat din viaţă la Bangkok (Thailanda) medicul italian Carlo Urbani (''Medicins sans frontières'' şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii), din cauza Sindromului deficienţei respiratorii acute (SARS), pe care îl identificase în noiembrie 2002 la Guandong, R.P. Chineză.

2005 - Fostul secretar general al Federaţiei Române de Handbal, Mihai Stark, a decedat. (n. 1953)

2006 - Cântăreţul Tom Jones a fost înnobilat de regina Marii Britanii în cadrul unei ceremonii la Palatul Buckingham, el fiind numit cavaler în semn de recunoaştere pentru serviciile aduse muzicii britanice.

Sursa: Mediafax

duminică, 28 martie 2010

Obiceiuri de Florii - Sarbatoarea Floriilor

Sarbatoarea Floriilor este cunoscuta in Bucovina sub denumirea de Duminica Stalparilor. De Florii praznuim intrarea Mantuitorului in Ierusalim. Parintele profesor Ene Braniste afirma ca in trecut, Duminica Floriilor era numita si Duminica aspirantilor sau a candidatilor la botez, pentru ca in aceasta zi catehumenii mergeau cu totii la episcop, spre a-i cere sa fie admisi la botez. Episcopul le dadea acestora sa invete Simbolul credintei.

Duminica Floriilor se mai numea si Duminica gratierilor, pentru ca in cinstea ei, imparatii acordau gratieri. In trecut, atat la Bizant, cat si la curtile domnesti din Tarile Romanesti, sarbatoarea Floriilor se praznuia cu multa solemnitate. Luau parte imparatii cu demnitarii lor, carora li se imparteau faclii aprinse ca si la Pasti.

Obiceiuri de Florii - Obiceiul Lazaritelor

Inainte de a intra in Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazar. Invierea lui Lazar este simbolul invierii viitoare a neamului omenesc.

In popor se crede ca Lazar era un fecior tanar, fratele fetei care s-a casatorit cu Dragobete, Cap de Primavara. Potrivit traditiei, intr-o sambata Lazar a plecat cu oile la pascut, lasand-o pe mama-sa sa faca placinte. Urcand intr-un copac sa ia muguri pentru animale, isi aduce aminte de placinte. Se grabeste sa coboare, cade si moare.

Potrivit legendei ca Lazar ar fi murit de dorul placintelor, exista obiceiul ca in aceasta sambata, femeile de la tara sa faca ofranda de pomenire a mortilor impartind placinte de post.

Profesorul Ion Ghinoiu afirma ca in ajunul sau sambata Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat dupa modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma ca Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. "Una din fete, numita Lazarita, se imbraca in mireasa si colinda impreuna in fata ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pasi domoli, inainte si inapoi, in cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazar sau Lazarica: plecarea lui Lazar de acasa cu oile, urcarea in copac pentru a da animalelor frunza, moartea neasteptata prin caderea din copac, cautarea si gasirea trupului neinsufletit de catre surioarele lui, aducerea acasa, scaldatul ritual in lapte dulce, imbracarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci".

Obiceiuri de Florii - ramurile de salcie

In ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfintite si puse la icoane. Se credea ca nu e bine sa renunti la aceste ramuri daca nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Exista credinta ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca. De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama ca acestia sa nu ramana fara rod.

In ziua de Florii, stupii erau impodobiti cu ramurile de salcie sfintite, ca albinele sa se bucure de binecuvantarea divina.

In unele sate, matisorii erau aruncati in curte cand incepea sa bata grindina. Insa, ramurile de salcie aveau in principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

Ramura de salcie sfintita era utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghiteau matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Batranele se incingeau cu salcia ca sa nu le mai doara salele. Exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand veneau de la biserica. Credeau ca asa vor creste sanatosi si intelepti.

Sursa:www.crestinortodox.ro

Semnificaţii istorice pentru ziua de 28 martie

La data de 28 martie 2005 opinia publică a aflat de răpirea în Irak de către grupări paramilitare a jurnaliştilor Marie-Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci de la Prima Tv şi lui Ovidiu Ohanesian de la România Liberă. Aceştia au stat în detenţie 55 de zile.
Ziua mondială a persoanelor care au suferit accidente de muncă.

1791 - Este trimis Curţii imperiale Habsburgice de la Viena ''Supplex Libellus Valachorum'', primul program politic naţional al românilor din Transilvania.

1862 - S-a născut politicianul socialist francez Aristide Briand (m.1932), de patru ori prim-ministru în perioada 1909-1922 şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1926.

1868 - S-a născut la Nijni Novgorod scriitorul rus Alexei Maximovici Peşkov (Maxim Gorki), decedat în circumstanţe neelucidate la Moscova în 1936, în timpul marii terori staliniste.

1910 - Francezul Henri Fabre experimentează cu succes primul hidroavion pe apele Mediteranei, lîngă Martigues, în apropiere de Marsilia.
1928 - S-a născut la Varşovia Zbigniew Brzezinski (naturalizat american 1958), profesor de ştiinţe politice şi consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui Jimmy Carter (1977-1981).
1936 - S-a născut scriitorul şi politicianul peruvian Mario Vargas Llosa, format sub influenţa filozofului Jean Paul Sarte, a scriitorului William Faulkner şi a politicianului Margaret Thatcher.
1937 - S-a născut jucătorul şi antrenorul de fotbal român Emerich Jenei, care a condus echipa Steaua Bucureşti la cîştigarea pentru România a singurului titlu de campioană a Europei în 1986.
1939 - Cucerirea Madridului de către generalul naţionalist Francesco Franco semnifică încheierea războiului civil, declanşat de acesta în 1936 prin revolta împotriva guvernului republican.

1943 - A încetat din viaţă muzicianul rus Serghei Rahmaninov.

1957 - A încetat din viaţă Gheorghe Tătărăscu, fost academician şi prim-ministru liberal al României (1934-1937) şi deţinut politic în timpul regimului comunist.

1969 - A încetat din viaţă generalul Dwight Eisenhower, coautor al victoriei Naţiunilor Unite împotriva Germaniei naziste (1942-1945), primul comandant suprem al NATO (1952) şi preşedinte republican al SUA (1953-1961).

1974 - Marea Adunare Naţională (parlamentul RSR) instituie funcţia de preşedinte al României comuniste şi-l alege în această funcţie pe secretarul general al PCR, Nicolae Ceauşescu.
1979 - Accidentul de la centrala nucleară Three Mile Island (Pennsylvania), cauzat de o defecţiune a sistemului de răcire ce a condus la supraîncălzirea miezului reactorului.

1994 - A încetat din viaţă la Paris dramaturgul francez de origine română Eugen Ionesco (n. 1912, Slatina), pionier al teatrului absurdului.
1995 - Preşedintele român Ion Iliescu a fost primit la Vatican de către Papa Ioan Paul al II-lea.

1997 - A încetat din viaţă scriitorul şi publicistul român Gheorghe Tomozei (n. 1936).

2000 - Negociatorul-şef român pentru aderarea la UE, Aurel Ciobanu-Dordea, a prezentat, la Bruxelles, documentele de poziţie pentru cele cinci capitole cu care au debutat negocierile.

2001 - A încetat din viaţă academicianul geolog Ion Băncilă (n. 1901).

2004 - A încetat din viaţă actorul britanic Peter Ustinov, laureat al Premiului Oscar şi membru al Academiei de arte frumoase din Paris. (n.1921)

sâmbătă, 27 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru ziua de 27 martie

1697 - Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a acceptat Unirea cu Roma pe baza celor patru puncte: recunoaşterea supremaţiei papale, a existenţei purgatoriului şi a purcederii Sfântului Duh şi de la Fiul, precum şi împărtăşirea cu azimş, în schimbul păstrării ritului, a egalităţii în drepturi cetăţenesti depline.
1776 - Înfiinţarea ''Balşoi Teatr'' (''Teatrul Mare'') la Moscova, în timpul ţarinei Ecaterina II

1794 - Guvernul american decide înfiinţarea marinei militare (US Navy)

1845 - S-a născut Wilhelm Roentgen, primul laureat al Premiului Nobel pentru fizică (1901)

1848 - Adunarea politică de la Iaşi adoptă "Petiţiunea - proclamaţiune a boierilor şi notabililor moldoveni" care a marcat începutul mişcării revoluţionare din Moldova

1863 - S-a născut Sir Henry Royce, fondatorul companiei de automobile "Rolls-Royce" (m.1933)

1871 - S-a născut romancierul şi eseistul german Heinrich Mann

1899 - Fizicianul Marconi a realizat prima legătură telegrafică fără fir între Anglia şi Franţa

1918 - Basarabia se uneşte cu Regatul României, după 106 ani de dominaţie ţaristă

1968 - A încetat din viaţă într-un accident cu un Mig 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin (n.1934), primul om în spaţiu în 1961

1977 - Cea mai mare catastrofă aeriană din istoria aviaţiei, din insula Tenerife: două avioane Boeing 747 se ciocnesc deasupra acestei insule din arhipeleagul Canarelor, accidentul soldându-se cu 583 de morţi

1995 - A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morţi şi circa 5.000 de răniţi, considerat primul atentat terorist cu armă chimică în lume

1998 - A încetat din viaţă Porsche, fondatorul companiei de automobile Porsche (n.1909)

2006 - A încetat din viaţă renumitul scriitor polonez Stanislaw Lem, cunoscut mai ales ca autor a numeroase cărţi ştiinţifico-fantastice, între care "Solaris" şi "Omul de pe Marte". Cea mai bună lucrare a sa, "Solaris", a fost ecranizată de două ori, în 1972 şi în 2002. (n. 1921)

2008 - A murit lingvistul George Pruteanu, profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române

marți, 23 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 23 martie

În 1910 s-a născut, la Tokyo, Akira Kurosawa, regizor, scenarist şi producător, autor al marilor succese cinematografice japoneze "Rashomon" (1950) şi "Cei şapte samurai" (1954). A murit la 6 septembrie 1998.
1749 - S-a născut matematicianul şi astronomul francez Pierre Simon, marchiz de Laplace (1749-1827), profesor de matematică la Şcoala militară din Paris şi academician (m. 5 mar 1827).

1813 - S-a născut Cezar Boliac, unul dintre fruntaşii revoluţiei din 1848, poet liric protestatar, promotor al studiilor arheologice şi gazetar român (25 feb. 1881).

1839 - Prima utilizare cunoscută a expresiei americane "OK" (oll korrect) în cotidianul "Boston Morning Post".

1842 - A încetat din viaţă scriitorul francez Henri Beyle (n. 23 ian. 1783), cunoscut sub pseudonimul Stendhal, care este considerat un pionier al romanului modern francez prin operele "Roşu şi negru" (1830) şi "Mănăstirea din Parma" (1839).

1847 - S-a născut Alexandru D. Xenopol, istoric, filosof şi critic literar, membru al Academiei Române (m. 27 feb. 1920).

1857 - Americanul Elisha Otis instalează primul lift în New York City, la adresa Broadway 488.

1880 - A încetat din viaţă generalul Gheorghe Magheru (n.8 apr 1802), conducătorul militar al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească.

1881 - S-a născut scriitorul francez Roger Martin du Gard, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1937 (m. 22 aug. 1958).

1898 - A fost adoptată Legea Spiru Haret, care reglementa învăţămîntul secundar cu opt clase şi cel superior.

1903 - Americanii Orville şi Wilbur Wright înregistrează patentul aeroplanului experimentat de ei după lungi ani de cercetări.

1909 - Wilhelm şi Karl Maybach înfiinţează Luftfahrzeug-Motoren GmbH la Bissingen, Germania, trust care va produce motoare pentru dirijabilele Zeppelin şi automobilele de lux Maybach.

1912 - S-a născut fizicianul german Wernher von Braun (Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun), asistent al lui Herman Oberth, creator al rachetelor militare naziste V1 şi V2 (1944-1945). A murit pe data de 16 iunie 1977.

1917 - În contextul retragerii în Moldova în timpul primului război mondial, a fost emisă Proclamaţia Regelui Ferdinand I, prin care acesta promitea ţăranilor pămînt şi introducerea votului universal

1919 - Fostul militant socialist italian Benito Mussolini fondează la Milano partidul Fasci di Combattimento.

1929 - La Casa Albă a fost instalat primul telefon.

1945 - Legiferarea de către guvernul Petru Groza a unei reforme agrare prin care au fost expropriate proprietăţile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900 000 de familii de ţărani.

1961 - SUA înregistrează primele pierderi în războiul nedeclarat din Indochina, respectiv un avion de recunoaştere doborît de rebelii comunişti din Laos.

1965 - NASA lansează Gemini 3, prima navă spaţială cu echipaj de două persoane.

1976 - A intrat în vigoare "Carta Internaţională a Drepturilor Omului".

1983 - Preşedintele american Ronald Reagan lansează "Iniţiativa de Apărare Strategică", un sistem spaţial de apărare antirachetă cunoscut în mass media sub numele de "Războiul Stelelor", care va obliga Uniunea Sovietică să accelereze negocierile pentru dezarmarea nucleară.

1989 - Chimiştii americani Stanley Pons şi Martin Fleischmann realizează experimental fuziunea la rece, în laboratoarele Universităţii Utah.

1989 - Un asteroid cu diametrul de 330 metri trece la circa 700 000 kilometri distanţă de Pămînt.

1996 - Organizarea primelor alegeri prezidenţiale directe în Taiwan (Republica China), câştigate de Lee Teng-hui, reprezentantul Partidului Naţionalist (Komintang).

1998 - Filmul american "Titanic" obţine 11 trofee la cea de a 70 a ediţie a premiilor Oscar, egalând recordul peliculei "Ben Hur" la ediţia din 1959.

2000 - Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din "Faust" de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

2001 - Staţia spaţială sovietică MIR ("Pace"), lansată în februarie 1986, îşi încheie existenţa, cele 143 de tone ale sale dezintegrîndu-se în atmosferă la prăbuşirea în sudul Oceanului Pacific, după ce fusese abandonată de cel de-al 26-lea echipaj internaţional în august 1999.

2007 - Fundaţia înfiinţată de actorii americani Angelina Jolie şi Brad Pitt a donat 100.000 de dolari pentru construirea primei clinici medicale moderne din provincia Duk, Sudan
Sursa: Mediafax.ro

vineri, 19 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 19 martie

În 1809 s-a născut scriitorul rus Nikolai V. Gogol, autor al "Serilor în cătunul de lângă Dikanka" - 1831, "Arabescuri" - 1835 şi "Taras Bulba" (m. 4 mar. 1852).
1702 - Ana Stuart devine regină a Angliei.

1813 - S-a născut exploratorul britanic David Livingstone. A devenit celebru datorită luptei sale împotriva sclaviei (m. 1 mai 1873).

1859 - A avut loc, la Paris, premiera operei "Faust" de Charles Gounot.

1865 - A încetat din viaţă scriitorul Nicolae Filimon, autorul romanului "Ciocoii vechi şi noi" - 1863 (n. 6 sept. 1819).

1888 - A demisionat Guvernul condus de I.C.Brătianu. S-a format un nou Guvern, condus de junimistul Theodor Rosetti.

1889 - Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat principe al României cu titlul de Alteţă Regală.

1895 - S-a născut, la Câmpulung Muscel, poetul Ion Barbu, pseudonimul matematicianului Dan Barbilian. Este autorul lucrărilor "După melci" - 1921 şi "Joc secund" - 1930 (m. 11 august 1961).

1900 - S-a născut fizicianul Frederic Joliot-Curie, laureat al Premiului Nobel în anul 1935. În 1934, a obţinut primul element radioactiv artificial - o formă radioactivă a fosforului. În 1939, a demonstrat, împreună cu soţia sa, că fisiunea atomului de uraniu poate duce la o reacţie în lanţ. Este promotorul chimiei anorganice (m. 14 aug. 1958).

1917 - S-a născut Dinu Lipatti, celebru pianist, compozitor şi pedagog român. A fost ales postum membru al Academiei Române. (m. 2 dec. 1950)

1945 - Dictatorul Adolf Hitler semnează decretul Nero, ceea ce presupunea distrugerea infrastructurii economiei germane.

1946 - Guiana Franceză, Guadalupe, Martinica şi Reunion devin "Provinciile Franţei de peste mări".

1953 - A fost transmisă, pentru prima dată în direct, ceremonia decernării Premiilor Oscar.

1958 - A fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene.

1965 - A încetat din viaţă Gheorghe Gheorghiu Dej (n. 8 nov. 1901), prim secretar al CC al PCR şi preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române (21 martie 1961 - 18 martie 1965).

1987 - A încetat din viaţă fizicianul francez Louis de Broglie; de numele său se leagă punerea bazelor mecanicii ondulatorii (n. 15 aug 1892).

2008 - Paul Scofield, unul dintre cei mai mari actori clasici britanici, recompensat cu premiul Oscar în 1967 pentru rolul Thomas Morus din filmul "Un om pentru toate anotimpurile", a murit (n. ianuarie1922).

2008 - Autorul britanic de science-fiction Arthur C. Clarke a încetat din viaţă. Opera sa de referinţă este romanul "Odiseea spaţială 2001", care a fost urmat de o celebră ecranizare a regizorului american Stanley Kubrick (n. 16 dec. 1917).

Sursa: Mediafax.ro

joi, 18 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 18 martie

În 1906 Traian Vuia a realizat, la Paris, pe câmpul de lângă Montesson, primul zbor din lume (cu mijloace proprii de bord), cu un aparat mai greu decît aerul.
37 - Caligula este proclamat Împărat de către Senatul Roman.
731 - Este ales papă Grigore al III-lea.
1788 - La Londra, a apărut primul număr al ziarului "The Times".
1842 - S-a născut poetul şi criticul francez Stephane Malarme (Étienne Mallarmé), a cărui operă a influenţat evoluţia modernă a literaturii secolului al XX-lea (m. 9 sept. 1898).
1844 - S-a născut compozitorul Nikolai Andreevici Rimski-Korsakov (m. 21 iunie 1908).
1856 - A fost încheiat Tratatul de Pace de la Paris, prin care s-a încheiat războiul din Crimeea.
1858 - S-a născut inginerul Rudolf Christian Karl Diesel, inventatorul motorului cu ardere internă, cu aprindere prin compresiune (motorul Diesel) (m. 29 sept 1913).
1861 - Se proclamă Regatul Italiei.
1869 - S-a născut Neville Chamberlain, fost prim-ministru al Regatului Unit în perioada 1937-1940 (m. 9 nov 1940).
1883 - S-a constituit, la Iaşi, din iniţiativa medicilor Iacob Stanislau Cihac şi Mihai Zotta, Societatea de Medici şi Naturalişti, prima societate ştiinţifică din România.
1887 - Principele Ferdinand a fost declarat în mod oficial moştenitor al Tronului, conferindu-i-se şi titlul de "Alteţă Regală Principe de România".
1899 - S-a născut Ion Finteşteanu, actor român de teatru şi de film (m. 21 oct 1984).
1900 - Se înfiinţează clubul de fotbal Ajax Amsterdam.
1931 - S-a născut Paul Anghel, prozator, eseist, dramaturg şi scenarist. A fost redactor la "Contemporanul" şi apoi redactor-şef la "Tribuna României" (1972 - 1974). A murit pe 19 mai 1995.
1940 - Hitler şi Mussolini formează alianţa împotriva Marii Britanii şi a Franţei.
1964 - A încetat din viaţă matematicianul Norbert Wiener, fondatorul ciberneticii, principiul de bază fiind descris în opera sa "Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine" (n. 26 nov. 1894).
1965 - Cosmonautul rus A. A. Leonov a realizat prima ieşire în spaţiul cosmic de la bordul navei "Vostok-2".
1965 - Marea Adunare Naţională a ales ca preşedinte al Consiliului de Stat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar ca preşedinte al consiliului de Miniştri pe Ion Gheorghe Maurer.
1994 - A încetat din viaţă actriţa Gina Patrichi (n. 8 mar 1936).
2007 - A încetat din viaţă sculptorul Ovidiu Maitec (n. 13 dec. 1925)
2008 - Regizorul, scenaristul şi dramaturgul britanic Anthony Minghella, câştigător al unui premiu Oscar pentru filmul "Pacientul englez", a murit (n. 6 ian 1954)
2009 - A murit actriţa britanică Natasha Richardson.

Sursa: Mediafax.ro

miercuri, 17 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru ziua de 17 martie

În ziua de 17 martie 1941 a murit politicianul şi eminentul diplomat român Nicolae Titulescu, la Cannes (Franţa). Din anul 1921 este delegat permanent al României la Liga Naţiunilor de la Geneva, al cărei preşedinte a fost ales în 1930 şi 1931, fiind singurul care a deţinut această funcţie de două ori.
1819 - S-a născut poetul Alecu Russo, autorul volumului “Cântarea României” (m.1859).
1883 - S-a născut scriitorul Urmuz (Demetru Dem. Demetrescu-Buzău) (m.1923).
1919 - S-a născut Nat King Cole (m.1965).
1949 - S-a născut actorul Patrick Duffy.
1951 - S-a născut actorul Kurt Russell.
1956 - A încetat din viaţă fiziciana şi chimista Irene Joliot-Curie, fiica lui Pierre şi Marie Curie, laureată împreună cu soţul ei Frederic Joliot-Curie a Premiului Nobel pentru Chimie, în 1935 (n. 1897).
1959 - Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului se autoexilează în India, după o răscoală armată nereuşită a populaţiei tibetane.
1976 - A încetat din viaţă regizorul Luchino Visconti, („Ghepardul”, “Rocco şi fraţii săi”, “Nopţi albe”) (n. 1906).

Sursa: Mediafax.ro

marți, 16 martie 2010

De la agonie la extaz....

Si invers....In mii de bucati de s-ar desface fiinta umana, tot din atatea ar renaste iar! De la agonie la extaz....sa urci si sa simti plenitudinea vietii........dar cand din extaz cazi iar in agonie, nu te sfii sa plangi si sa te exteriorizezi. Descarca-te, caci numai daca poti plange din inima, poti spune ca iubesti din inima. Nu-ti fie frica sa plangi atunci cand simti nevoia, ci fa-o din tot sufletul, fa-o atunci cand nu te vede nimeni si nu lasa pe nimeni sa stie acest lucru. Desacarca-te cand esti singur, ca din tot atatea lacrimi sa renasti iar, sa o poti lua de la inceput, si, pe masura ce lacrimile scad sa intrevezi lumina soarelui la orizont. Plansul nu e o dovada de slabiciune, ci una de forta interioara, pentru ca nu oricine are puterea sa planga, unii ar vrea, dar nu pot. Plansul e doar un moment, o clipa din viata oamenilor puternici si sensibili deopotriva, care te ajuta sa renasti iar.

Plangeti, renasteti si iubiti. Nu va fie teama sa plangeti asa cum nu va fie teama sa iubiti.

Tot ce faceti, sa faceti din tot sufletul caci cei care nu stiu sa planga, nu stiu nici sa iubeasca!

Sentimentele cele mai intense, mai profunde sunt si cele care dau nastere artei: poeziei, picturii, dansului.

Nu lasati viata sa treaca pe langa voi si, mai mult, nu uitati ce va doriti cu adevarat. Nu lasati pe nimeni sa va fure visele, sperantele si, mai presus de toate copilul din fiecare.

Viata e frumoasa, vrem nu vrem!

Ganduri de primavara....

Dragostea.....un cuvant ce cuprinde multe sentimente...si pe care fiecare il intelege cum vrea....
Cand vine dragostea, primiti-o in sufletele voastre cu drag, cu bucurie si cu iubire.
Dragostea adevarata te face mai bun, mai putin egoist, mai frumos....
Inima noastra e asa de mare, nici nu ne putem inchipui cat loc avem pentru dragoste. Ne iubi parintii, bunicii, copiii, prietenii....avem loc pentru toti. Cu o singura conditie: sa stim sa iubim, sa daruim din noi. Si pe fiecare il iubim in felul nostru. E atat de bine sa iubesti, sa-ti saruti copilul dimineata cand doarme dulce...si sa vezi ce minune ai plasmuit in trupul tau, ai adus pe lume si cat de mult poti sa-l iubesti. Nu degeaba se spune ca o mama e ca o leoaica ce-si apara intotdeauna puiul chiar cu pretul vietii!

Iubiti, simititi, fiti mai buni si veti raspandi numai lumina si fericire in jurul vostru.

Sa aveti o zi de marti cat mai frumoasa si sa intalniti persoane dragi inimii voastre, sufletului vostru care sa trezeasca in voi sentimente pure, curate, inaltatoare!

Semnificaţii istorice pentru 16 martie

În 1957 a încetat din viaţă sculptorul Constantin Brâncuşi (n. 1876).
1521 - Navigatorul portughez Fernando Magellan ajunge în Filipine (insula Homonhon).

1789 - S-a născut fizicianul Georg Simon Ohm, cel care a descoperit legea ce-i poarta numele (Legea lui Ohm). În cinstea sa, unitatea internaţională de măsură a rezistenţei electrice îi poartă numele. (m.1854)

1821 - "Proclamaţia către bucureşteni", prin care Tudor Vladimirescu îi cheamă pe aceştia la lupta antiotomană.

1839 - S-a născut poetul francez Sully Prudhomme, primul cîştigător al Premiului Nobel pentru Literatură. (m. 1907)

1856 - S-a născut scriitorul rus Maxim Gorki. (m. 1936)

1882 - S-a născut Nicolae Titulescu, om politic român (m. 1941).

1888 - S-a născut poetul Alexei Mateevici, autorul poeziei "Limba română" (m. 24 aug 1917)

1894 - Are loc, la Paris, premiera operei "Thais" de Jules Massnet.

1925 - A încetat din viaţă August von Wassermann, medic şi bacteriolog, descoperitorul reacţiei de diagnostic a sifilisului (n. 21 feb 1866)

1940 - A încetat din viaţă Selma Lagerlof, scriitoare suedeză, laureată a premiului Nobel pentru Literatură în 1909 (n. 1858). A scris romanele "Minunata călătorie a lui Niels Holgerson prin Suedia" şi " Saga lui Gosta Berling".

1965 - A avut loc premiera filmului "Pădurea spînzuraţilor", în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

1990 - A fost înfiinţat Serviciul Român de Informaţii (SRI).

1999 - Comisia Europeană şi-a înaintat demisia în bloc, prima din istoria Uniunii Europene, ca urmare a unui raport acuzator al experţilor independenţi cu privire la practicile frauduloase şi la neregulile descoperite în gestiunea fondurilor europene.

2005 - A încetat din viaţă, în noaptea de 16 spre 17 martie, Adrian Marino, istoric, teoretician literar şi eseist român. (n. 5 septembrie 1921)

Sursa: Mediafax.ro

luni, 15 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru ziua de 15 martie

44 i.Hr. - Asasinarea lui Iulius Cezar, eveniment care marchează sfîrşitul Republicii şi începutul Imperiului Roman, odată cu alegerea lui Octavian ca succesor al lui Cezar.
1493 - Cristofor Columb se întoarce în Spania din prima sa călătorie în Emisfera Vestică.
1848 - A început, la Budapesta, Revoluţia maghiară anti-habsburgică.
1906 - Se înfiinţează compania de automobile Rolls Royce.
1917 - Abdică Ţarul Nicolae al II-lea, eveniment care marchează sfîrşitul dinastiei Romanovilor şi a Imperiului Ţarist.
1944 - În cel de al doilea Război Mondial, are loc bătălia de la Monte Cassino.
1945 - În cel de al doilea Război mondial, armata română duce lupte grele pentru eliberarea oraşului cehoslovac Branska-Bystrica.

Sursa:Mediafax.ro

duminică, 14 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 14 martie

1804 - S-a născut, la Viena, compozitorul austriac Johann Strauss – tatăl. (m.1849).
1854 - S-a născut poetul Alexandru Macedonski, reprezentant al simbolismului în poezia românească, (m. 1920).

1879 - S-a născut Albert Einstein, fizician, autorul teoriei Relativităţii şi laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (1921),(m. 1955).

1881 - A fost proclamat regatul României. Prinţul Carol I de Hohenzollern va fi încoronat rege la 10 mai.

1883 - A încetat din viaţă Karl Marx (n. 1818).

1919 - S-a născut Alexandru Paleologu, scriitor, om politic (2000 - Premiul de Excelenţă în Cultură Româna). Eseuri şi critică literară: "Bunul-simţ ca paradox. Eseuri", "Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor", "Sfidarea memoriei", "Despre lucruri cu adevărat importante", "L'Occident est a l'Est" (m. 1 septembrie 2005)

1929 - S-a născut actorul Iurie Darie. Din filmografie: Seria "Brigada Diverse în acţiune", Dimitrie Cantemir (1973); Fraţii Jderi (1974); Muşchetarul roman (1975); Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975); Războiul Independenţei (Serial TV) (1977); Buzduganul cu trei peceţi (1977); Cianura şi picatura de ploaie (1978); Revanşa (1978); Am fost şaisprezece (1979); Drumul oaselor (1980); Ringul (1985); Coana Chiriţa (1986); Numai iubirea (Serial TV) (2004).

1933 - S-a născut actorul britanic Michael Caine.

2004 - Vladimir Putin este reales preşedinte al Rusiei.

Sursa: Mediafax.ro

sâmbătă, 13 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 13 martie

În 1881 s-a născut Tony Bulandra, actor de teatru şi film, personalitate a scenei româneşti (m. 1943).
1458 - Ştefan cel Mare a reconfirmat negustorilor braşoveni privilegiile pe care aceştia le aveau de la Alexandru cel Bun.

1733 - S-a născut cercetătorul Joseph Priestly, descoperitorul oxigenului (m. 6 feb 1804)

1741 - S-a născut Iosif al II-lea, împărat al Austriei (1764-1790), fiul împărătesei Maria Theresa (m. 1790).

1781 - William Herschell descoperă planeta Uranus.

1865 - S-a născut fizicianul Dragomir Hurmuzescu, ctitor al radiofoniei româneşti (d. 31 mai 1954)

1881 - A fost asasinat Ţarul Alexandru al II-lea, împăratul Rusiei între 1855-1881 (n.1818).

1891 - S-a născut prozatorul şi publicistul Felix Aderca (m.1962).

1892 - A avut loc Conferinţa extraordinară a Partidului Naţional Român, în care s-a definitivat textul Memorandumului redactat de patriotul transilvănean Iuliu Coroianu.

1916 - S-a născut actriţa Cella Dima (m. 2000).

1917 - A fost semnat Documentul de la Viena de către cancelarul Bethmann-Hollweg şi de ministrul de Externe austro-ungar Ottokar Czernin, act care prevedea anexarea României de către Austro-Ungaria în caz de victorie a puterilor centrale în Primul Război Mondial.

1921 - Mongolia îşi declară independenţa faţă de China.

1936 - A avut loc, la "Opera Mare" din Paris, premiera tragediei "Oedip", de George Enescu.

1948 - Au fost inaugurate uzinele Honda.

2000 - A încetat din viaţă Victor Tufescu, personalitate de seamă a geografiei româneşti, membru al Academiei Române (n. 1908)

2000 - William Cohen vizitează Vietmanul. Este prima vizită în Vietnam a unui şef al Pentagonului de la încheierea războiului dintre cele două state.

2002 - Senatorii au adoptat legea de organizare şi funcţionare a CSAT.

Sursa: Mediafax.ro

vineri, 12 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 12 martie

În 2000, într-un act istoric fără precedent, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenţei sale milenare.
515 - î.Hr. S-a terminat construcţia Templului din Ierusalim.

1507 - A încetat din viaţă Cesare Borgia, fiul Papei Alexandru al VI-lea, a cărui viaţă l-a inspirat pe Nicolo Machiavelii care a scris Il Principe.

1685 - S-a născut filosoful George Berkeley (m. 14 ian 1753)

1824 - S-a născut fizicianul Gustav Kirkoff (m. 1887)

1838 - A apărut, la Braşov, ziarul politic "Gazeta de Transilvania", cu rol important în lupta de eliberare naţională.

1848 - Simion Bărnuţiu a lansat o proclamaţie prin care cerea recunoaşterea românilor din Transilvania ca naţiune politică şi desfiinţarea iobăgiei.

1857 - A avut loc, la Veneţia, premiera operei "Simon Boccanegra" de Giuseppe Verdi.

1863 - S-a născut scriitorul italian Gabriele D'Annunzio (1 mar 1938)

1881 - S-a născut Mustafa Kemal Ataturk, om politic, fondatorul Republicii Turcia şi primul preşedinte al acesteia (1923-1938) (m. 10 noiembrie 1938)

1885 - S-a născut (conform calendarului Iulian) Mateiu I. Caragiale , poet şi prozator român, fiul dramaturgului Ion Luca Caragiale (m. 17 ian 1936)

1894 - Au fost puse în vînzare primele sticle de Coca-Cola.

1907 - Răscoala ţăranilor în Muntenia şi Oltenia. În acest context, guvernul conservator Gh. Gr. Cantacuzino demisionează. Se formează un guvern liberal, în frunte cu Dimitrie A. Sturdza.

1912 - S-a născut poetul canadian de origine română Irving Peter Layton (Israel Pincu Lazarovitch). Încă din anii '40 a fost recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici, versatili, revoluţionari şi controversaţi poeţi ai şcolii "moderne" canadiene. Reputaţia i s-a consolidat în anii '50-'60, mai ales după publicarea lucrării "A Red Carpet for the Sun" în 1959. Unul dintre elevii săi celebri a fost Leonard Cohen, muzician, scriitor, promotorul postmodernismului canadian. (m. 4 ianuarie 2006)

1913 - Canberra devine capitala Australiei.

1925 - S-a născut Constantin Chiriţă, scriitor şi scenarist (m. 14 nov 1991)

1925 - A încetat din viaţă Sun Yat Sen , revoluţionar chinez. (n.1866)

1930 - Mahatma Ghandi conduce un marş de protest împotriva monopolului britanic asupra comerţului cu sare.

1938 - Ocuparea Austriei de către Germania hitleristă (Anschlus).

1940 - Finlanda semnează un tratat de pace cu Uniunea Sovietică, prin care cedează Karelia.

1945 - A încetat din viaţă Anna Frank, autoarea celebrului "Jurnalul Annei Frank", în care a descris istoria familiei sale în timpul ocupaţiei hitleriste.

1947 - Preşedintele Harry Truman lansează "Doctrina Truman" (sprijinirea de către SUA a naţiunilor care se opuneau comunismului).

1950 - A încetat din viaţă scriitorul Heinrich Mann (n.1871).

1965 - A încetat din viaţă George Călinescu, critic, istoric literar, scriitor şi publicist (n. 1899).

1966 - A încetat din viaţă (la Paris) pictorul român Victor Brauner

1968 - Statul Mauritius îşi declară independenţa.

1973 - S-a înfiinţat, la Bucureşti, Radio România Tineret, primul canal public de tineret din Europa.

1992 - La Bonn a fost definitivat Tratatul dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

1992 - A avut loc întîlnirea Colegiului Director al Frontului Salvării Naţionale, pe marginea rezultatelor alegerilor locale. Acest eveniment a marcat scindarea din FSN, între susţinătorii lui Petre Roman şi cei ai lui Ion Iliescu.

1994 - Biserica Anglicană hirotoneşte prima femeie preot.

1999 - Polonia, Republica Cehă şi Ungaria au devenit oficial membre ale NATO.

1999 - Violonistul şi dirijorul Yehudi Menuhin a încetat din viaţă, la Berlin, la vîrsta de 83 de ani.

2003 - Premierul sîrb, Zoran Djindjici, a fost asasinat în urma unui atentat comis la Belgrad. El a fost împuşcat în faţa clădirii guvernului.

2008 - A încetat din viaţă Ovidiu Iuliu Moldovan, actor român cu o bogată activitate în teatru, film, teatru radiofonic şi de televiziune (n. 1 ianuarie 1942).

Sursa: Mediafax.ro

joi, 11 martie 2010

Martie.....martisor....primavara...soare si sentimente curate

Va propun, dragi studenti, un articol interesant despre TREPTELE IUBIRII si astept opinii! Cred ca in afara de invatat la CONTABILITATE:D trebuie sa mai invatati si cum sa iubiti! Asa ca, in afara de cultura generala zilnica, azi, la inceput de primavara va invit la un alt gen de articol! Lectura placuta...si va astept la curs!!!

In goana lor nebuna de a clasifica si eticheta, americanii au ajuns, inevitabil si la iubire. Desi oarecum scortoasa si discutabila, ierarhizarea celor 5 etape ale dragostei, asa cum o vad (unii dintre) ei, are, cat de cat, un sens si o justificare. Despre cat de adevarata este aceasta etapizare a afectiunii dintre un barbat si o femeie ramane de discutat si, daca sunteti cu adevarat interesati, sa comentati.

Cele 5 etape ale iubirii ar fi: atractia, idila (aventura romantica), pasiunea, intimitatea si angajamentul (increderea si respectul reciproc).

Stadiul 1 – Atractia

Un raspuns pozitiv fata de prietenia/relatia amicala cu o persoana de sex opus. Aceasta prima etapa poate fi de doua feluri: atractia fizica si atractia emotionala /sentimentala.

Atractia fizica are loc atunci cand trupul tau sau instinctele tale primare reactioneaza placut sau chiar atatator fata de apropierea unei alte persoane. Simptome ale atractiei fizice : marirea pulsului, ridicarea temperaturii corpului, umezirea (transpirarea) palmelor, “fluturi in stomac”, incordarea gatului, etc. Aceasta este una dintre cele mai superficiale tipuri de iubire din cel dintai stadiu, dar, pe de alta parte, poate fi foarte puternica sau chiar coplesitoare. Oricum, atractia fizica reprezinta doar un prim contact cu iubirea.

Atractia sentimentala/emotionala poate apare dupa cea fizica, in masura in care imprejurarile o favorizeaza. Dupa ce te simti atras fizic de catre cineva, poti incepe sa porti un dialog. Daca descoperi ca aveti multe lucruri in comun (hobby-uri, educatie, pasiuni, cariera, ideologie) atunci se poate deschide oportunitatea catre o atractie emotionala sau sentimentala.

Atractia emotionala se poate ivi si atunci cand nu exista o initiala atractie fizica. In acest caz, legatura dintre cei doi parteneri poate fi cu mult mai puternica, intrucat nu apar idei preconcepute sau idealizate despre aparenta exterioara a unui potential iubit.

Stadiul 2 - Idila sau aventura romantica

In aceasta etapa, are loc, mai ales, incercarea de a influenta sau a castiga afectiunea celuilalt, acordandu-i din plin atentie sau chiar “corupandu-l” cu daruri.Exista, se pare, doua tipuri de idila : egoista si lipsita de egoism.

Idila egoista se intampla atunci cand esti angajat intr-o serie de acte romantice fata de cineva doar in scopul de a castiga ceva in folosul tau: cadouri, impresia creata celor din jur sau, pur si simplu, favoruri sexuale, indiferent daca partenerul tau este interesat sau nu.

Idila daruitoare sau neegoista are loc in cazul in care actele tale romantice au drept scop fericirea si placerea partenerului tau. Din aceasta perspectiva, bucuria si placerea ta apar ca urmare a fericirii celui de langa tine.

Idila egoista este sortita degraba pieirii, cea daruitoare poate dainui chiar si o viata. Oricum, idila dintr-un cuplu nu poate rezista fara nici un efort in fata confruntarilor cu viata de zi cu zi. Flacara ei trebuie sa fie mentinuta si mereu reaprinsa.

Stadiul 3 – Pasiunea

Dorinta sau nevoia febrila pentru celalalt, care se inalta pana la culmi ce nu pot fi ignorate. De obicei, in acest punct, relatia bazata pe o apropiere emotionala sau sentimentala ajunge in pragul unei relatii fizice ori sexuale.Etapa pasiunii este foarte importanta intrucat ea reprezinta un stadiu de platou sau de fundament al legaturii de cuplu.

Aceasta faza reprezinta o rascruce de drumuri, din care relatia dintre un barbat si o femeie se poate indrepta pe doua cai cu totul diferite : consumarea totala, asemeni unui foc pustiitor care la un moment dat, din lipsa materialului combustibil, se stinge in mod inevitabil sau evolutia relatiei catre o noua treapta de iubire.

Stadiul 4 – Intimitatea

O etapa in care relatia cu partenerul de cuplu castiga in profunzime, ajungandu-se pana la intrepatrunderea adanca a naturii/fiintei celor doi indragostiti. Odata ajuns la acest nivel, sunt inlaturate toate barierele sau oprelistile de comunicare dintre partenerii de cuplu; iti impartasesti fara jena toate gandurile, simtamintele si visurile. Intr-o adevarata intimitate, nu poate exista nimic ce nu poate fi incredintat iubitului/iubitei.

Intimitatea nu este deloc un camp de lupta care, odata castigat, nu mai poate fi pierdut; intimitatea nu poate fi asemeni unui obiect care dupa ce l-ai achizitionat iti apartine intru totul. Ea reprezinta un proces continuu de evolutie, care nu atinge niciodata un final.Daca nu ajungi la intimitate cu partenerul tau, relatia voastra mai poate dura o vreme, dar este sortita, in orice caz, unei pieiri vremelnice.

Stadiul 5 – Angajamentul

Nu este, in nici un caz, un lucru formal, prin care doi parteneri de cuplu isi fac, cu voci rasunatoare, juraminte solemne. Angajamentul este o fagaduiala implicita, intima si profunda, resimtita clipa de clipa, de a ramane cu adevarat alaturi de partenerul tau de-a lungul vremurilor bune si a celor rele.Angajamentul reprezinta un drum lin in momentele favorabile ale vietii, dar o cale presarata cu maracini in cele vitrege.

Daca ai ajuns pana la aceasta etapa, implinitoare, a iubirii, nu ar trebui sa te dai batut. Asculta-ti dragostea, fii gata de compromisuri si aminteste-ti cat de mult ati calatorit unul alaturi de altul pentru a ajunge pana aici. Dragostea justifica intotdeuna orice efort sau sacrificiu.

Sursa: http://godessdiana88sex1.blogspot.com
Si, as adauga eu, iubirea e asemenea unei flori, delicata, frumoasa si are nevoie zilnic de ingrijire pentru ca altfel moare. Nu o poti uda o data pe saptamana....Asa ca...IUBITI-VA MULT!!!!!!:))))) si nu lasati florile sa moara:D

Semnificaţii istorice pentru 11 martie

În 1921 se naşte compozitorul Astor Piazzolla (m.1992).
1291 - Este atestată prima menţiune documentară privind participarea românilor la Dieta specială convocată de regele ungar Andrei al III-lea, la Alba Iulia.

1513 - A fost ales Papă Leon al X-lea (laic Giovanni de Medici, fiul lui Lorenzo Magnificul, ducele Florenţei şi protector al artelor). Papa Leon a ocupat Scaunul pontifical între anii 1513 şi 1521.

1544 - S-a născut poetul Torquatto Tasso (m. 1595).

1818 - Este publicat romanul Frankenstein de Mary Shelley.

1851 - A avut loc, la Teatrul Fenice din Veneţia, premiera operei "Rigoletto", de Giuseppe Verdi.

1861 - A fost adoptată Constituţia Confederaţiei Statelor Americane, cele zece state sudice care s-au separat de nordul aboliţionist. Războiul de secesiune a durat între anii 1861 şi 1865.

1867 - A avut loc, la Opera Mare din Paris, premiera operei "Don Carlos", de Giuseppe Verdi.

1871 - A fost format un Guvern conservator, sub conducerea lui Lascăr Catargiu, care se va menţine pînă în 1976 ("guvernarea autoritară conservatoare").

1879 - S-a născut Dumitru Caracostea, critic, istoric literar şi folclorist, iniţiator al cercetărilor morfologico-geografice în domeniul creaţiei populare (m. 1964).

1908 - A încetat din viaţă scriitorul Edmondo de Amicis ("Cuore - inimă de copil") (n. 31 octombrie 1846)

1918 - Moscova devine capitala Rusiei Sovietice.

1926 - Eamon de Valera, revoluţionar irlandez, se retrage de la conducerea organizaţiei Sinn Fein.

1935 - Hermann Goering crează Lufftwafe, trupele aeriene ale celui de al III-lea Reich.

1955 - A încetat din viaţă Sir Alexander Fleming, bacteriolog englez, descoperitorul penicilinei (n. 6 august 1881)

1965 - A încetat din viaţă regizorul Ion Şahighian (n. 1897).

1974 - Erupţia vulcanului Etna din Sicilia.

1985 - Mihail S. Gorbaciov devine Secretar General al CC al PCUS. Politica sa de reforme ("perestroika" şi "glasnost") a reprezentat începutul deschiderii spre dialog a URSS.

1990 - Lituania şi-a proclamat independenţa, fiind primul stat care părăseşte Uniunea Sovietică.

1990 - Prin alegerea ca preşedinte a lui Patricio Aylwin încetează dictatura generalului chilian Augusto Pinochet, care a condus ţara din 1974.

1990 - A fost adoptată "Proclamaţia de la Timişoara". Punctul 8 cerea interzicerea prin Legea electorală, pentru primele trei legislaturi consecutive, a dreptului la candidatură al foştilor lideri comunişti sau a ofiţerilor de Securitate.

1993 - Janet Reno devine prima femeie Procuror General al SUA.

2003 - Este fondat Tribunalul Penal Internaţional la Haga.

2004 - A avut loc, la Madrid, un puternic atentat terorist, soldat cu un număr impresionant de victime: 200 de oameni au murit, printre ei aflîndu-se şi 16 români.

2006 - A încetat din viaţă Slobodan Miloşevici, fostul preşedinte iugoslav, care era bolnav de inimă, a murit în celula sa din închisoarea TPI.

Sursa: Mediafax.ro

miercuri, 10 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 10 martie

În 1940 a încetat din viaţă scriitorul rus Mihail Bulgakov.
1291 - Românii din Transilvania sunt menţionaţi, pentru prima dată, ca participanţi la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia.

1702 - A apărut (până în 1735), la Londra, primul cotidian englez, "Daily Courant"

1788 - S-a născut Joseph von Eisendorff, scriitor german (m. 26 februarie 1857)

1833 - S-a născut Dimitrie A. Sturdza-Miclăuşanu, istoric şi om politic liberal, preşedinte al PNL şi al Consiliului de Miniştri. A fost membru şi preşedinte al Academiei Române (m. 8 octombrie 1914)

1835 - Teodor Diamant, socialist utopic, pune bazele primului falanster de tip fourierist din ţara noastră, la Scăieni-Prahova, intitulat Societatea agronomică şi manufacturieră sau Colonia soţilor agronomi. Societatea a fost desfiinţată de autorităţi un an mai târziu.

1855 - Se inaugurează linia telegrafică Bucureşti-Giurgiu.

1856 - S-a născut Petre Dulfu, autor de basme în versuri (m. 31 octombrie 1953)

1857 - Apare, la Paris, apoi la Bucureşti, săptămânalul Buciumul, sub direcţia lui Cezar Bolliac

1871 - Faţă de continuarea manifestărilor antigermane, Carol I convoacă guvernul şi ia hotărârea de a părăsi ţara chiar a doua zi. Renunţă la ideea abdicării cu condiţia constituirii unui guvern care să obţină votarea bugetului şi să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisionează. Lascăr Catargiu îşi ia răspunderea noului guvern.

1876 - Alexander Graham Bell a realizat prima convorbire telefonică.

1879 - S-a născut Dimitrie Caracostea, critic şi istoric literar, folclorist, membru al Academiei Române (m. 2 iunie 1964)

1920 - S-a născut Traian Lalescu, poet de descendenţă simbolistă (fiul matematicianului Traian Lalescu)(m. 15 octombrie 1976)

1921 - S-a născut Arta Florescu, soprană şi profesoară de muzică (m. 6 iulie 1998).

1927 - A fost înfiinţată Societatea de Chimie. Până la această dată, a funcţionat ca secţie a Societăţii Române de Ştiinţă.

1936 - A încetat din viaţă Garabet Ibrăileanu, critic, istoric şi teoretician literar. (n. 23 mai 1871).

2002 - A încetat din viaţă inginerul german Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului
Sursa: Mediafax.ro

marți, 9 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 martie

1454 - S-a născut exploratorul Amerigo Vespucci (d. 22 februarie 1512, Spania).
1842 - A avut loc, la Milano, premiera absolută a operei "Nabucco" de Giuseppe Verdi

1859 - S-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în primul război mondial şi erou al luptelor de la Mărăşti, din iulie 1917 (m. 1938).

1885 - A avut loc, la Bucureşti, premiera piesei "Ovidiu" de Vasile Alecsandri (9/12)

1907 - S-a născut Mircea Eliade, scriitor şi istoric al religiilor. (m. 22 aprilie 1986, la Chicago)

1934 - S-a născut Yuri Alekseyevich Gagarin, primul om care a ieşit în spaţiul extraterestru (d. 27 martie 1968).
1944 - A încetat din viaţă Grigore Antipa, biolog român, întemeietorul Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti, vicepreşedinte al Academiei Române (n. 24 noiembrie 1867).

1959 - A fost creată celebra păpuşă Barbie, la Hawrhorne, lângă Hollywood

1961 - A încetat din viaţă scriitorul Cezar Petrescu (n. 1 decembrie 1892)

1991 - Noul Tratat al Uniunii Europene a lansat ideea monedei unice - EURO. Moneda Europeană a intrat în folosinţă în prima zi a anului 2002

1999 - Reprezentanţii statului român şi cei ai companiei Renault au semnat convenţia privind facilităţile acordate firmei franceze de Guvernul român pentru privatizarea societăţii Automobile Dacia

2001 - Talibanii au distrus capul celei mai mari statui a lui Buddha din lume, aflată la Bamiyan, în cadrul campaniei de demolare a tuturor statuilor preislamice.
2006 - A încetat din viaţă solista pop-rock Laura Stoica
Sursa: Mediafax.ro

luni, 8 martie 2010

8 MARTIE - ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII

A fost proclamata în ziua de 8 Martie 1910, cu ocazia Congresului al II-lea al Internationalei socialiste a femeilor la Copenhaga. Initiativa a revenit CLAREI ZETKIN (1857-1933) care a reusit sa faca acceptata cu ocazia acestei Conferinte, faptul ca în fiecare an ziua de 8 Martie sa fie organizata de femeile socialiste din toate tarile, în scopul de a face "propaganda în favoarea votului femeilor". Dar semnificatia si istoria acestei date de 8 Martie, ramâne cam nebuloasa! Versiuni ale istoriei fac ca aceasta zi sa corespunda zilei de greva declansata la New York, în 8 Martie 1857, de catre muncitoarele din domeniul textilelor de la Lower East Side sau a primei Woman's Day, organizata în Statele Unite la 28 Februarie 1907.

La începutul secolului al XX-lea, Miscarea feminista provoaca tulburari violente cu partizanele Doamnei Emmeline PANKHURST-GOULDEN, care revendica dreptul de vot al femeilor. Partizana britanica, nascuta la Manchester în 1858 si decedata la Londra în 1928, a fost fondatoarea Uniunii feminine sociale si politice în anul 1903. Aceasta miscare a partizanelor pentru drepturile femeilor din Anglia de la începutul sec.al XX-LEA, URMAREA OBTINEREA DREPTURILOR POLITICE PENTRU FEMEI. Mai târziu, în 1928, Curtea suprema a Canadei refuza sa considere femeile ca "indivizi" care sa poata face parte din Senat. Aceasta era stabilita prin LEGEA CONSTITUTIONALA DIN ANUL 1867 si pe incapacitatea femeilor, dupa COMMON LAW, de a-si asuma obligatii publice, respingând cauza Henriettei Muir Edwards si a colegelor sale.
Afacerea "indivizilor" - 1927-1929 - ramâne o cauza celebra în analele politice, de admiterea femeilor în Senatul Canadei. Prima femeie canadiana EMILY MURPHY, la 27 August 1927 si colegele sale de lupta, au trecut la actiune, facând sa parvina o petitie Guvernului. Ele cereau Curtii supreme de a examina sensul cuvântului "individ" din Articolul 24 al Actului Americii de Nord britanic, în scopul de a determina si desemna de asemenea si femeile. La Curte chestiunea a fost în deliberare pe 14 Martie 1928 si 6 saptamâni mai târziu, raspunsul a fost NEGATIV. Unul din argumentele Curtii a fost ca Actul va trebui sa fie interpretat în lumina epocii redactarii sale. Cum femeile nu participau deloc la viata politica în 1867, ele nu puteau fi eligibile la Senat. Au fost cinci femei din provincia Alberta, care nu au acceptat aceasta decizie si au facut apel la Comitetul judiciar al Consiliului privat al Marii Britanii, care era pe atunci ultima instanta de recurs pentru Canada. La 18 Octombrie 1928, cinci lorzi ai Comitetului judiciar au declarat în unanimitate ca denumirea de "individ" din Articolul 24 desemna în acelas timp atât barbatii cât si femeile (...)" Excluderea femeilor din functiunile publice era dupa ei o "relicva a unei epoci mai barbare decât a noastra". (Trad.subs.internet "Les célèbres cinq").
Cele cinci femei celebre, au fost Emily Murphy, Henrietta Muir Edwards, Louis Mc.Kinney, Irene Parlby si Nellie McLung. Multi indivizi si asociatii au reclamat de asemenea de multi ani, numirea femeilor în Senat. Aceasta cauza era importanta pentru CELE CINCI, pentru ca pâna în anul 1970, divortul si alte cauze privitoare la femei, trebuiau aprobate de Senat. Ele considerau deci, ca daca femeile vor fi membre ale Senatului, deciziile privitor la familie vor deveni mai echitabile.
Secolul XX a fost un secol de EMANCIPARE A FEMEILOR. FEMEILE, MULTA VREME AU FOST SUPUSE TUTELEI TATILOR, A FRATILOR SAU A SOTILOR, dar astazi au câstigat, si în special multumita luptei condusa de FEMINISTE, în perioada anilor 1970, în sensul de a avea dreptul sa-si dirijeze viata asa cum ele înteleg. În acelas timp, ceea ce este adevarat pentru un mare numar dintre ele, este ca înca exista si în sec.XXI tari în care femeile sunt constrânse în libertatea lor, deseori în numele PRINCIPIILOR RELIGIOASE.
La începutul sec. al XX-lea, în Franta ca si în majoritatea tarilor europene, femeia era considerata ca o minora, o incapabila din punct de vedere juridic. Înainte de a fi considerata ca "individ", sistemul patriarhal domina, ea era numai o sotie si o mama, trecând deci de la tutela tatalui la cea a sotului. Revendicarile ce au urmat si au fost aprobate de instantele în drept, au permis femeilor sa aiba un copil, numai daca ea "vrea si când vrea", dar nu în toate tarile. În Franta sub regimul de la Vichy, care condamna sever toata propaganda în favoarea avortului si a anticonceptionalelor, fiind pedepsite chiar cu închisoare, iar în România, dupa anii 1955, au fost aceleasi legi drastice, iar eventualul avort spontan, trebuia constatat în prezenta militiei si a procurorului, motiv pentru care, femeile care nu se puteau "descurca" cu medici particulari de specialitate, au riscat sa dea nastere la copii cu malformatii congenitale, care din pacate, înca sunt în viata, handicapati si de care guvernul NU se prea intereseaza nici material, nici moral, si fiecare se "descurca" cum poate, ca asa se zice ca "noi românii suntem descurcareti în toata lumea" (!!!)
În 1960 situatia a basculat prin aparitia anticonceptionalelor, care au fost legalizate în Germania în 1962, în Statele Unite si Anglia în 1974, iar în Franta în 1967. Totusi publicitatea este limitata în revistele de specialitate si adolescentele nu aveau acces decât cu autorizatia parinteasca. Jurnalistul francez Jacques DEROGY, în cartea intitulata DES ENFANTS MALGRÉ NOUS, aparuta în 1956, a relevat amploarea unei sarcini NEDORITE, motiv pentru care ascultând frecvent emisiuni la TV5, printre care si AVIS DE RECHERCHE, apar oameni în toata firea, care-si cauta parintii biologici, deoarece de la nastere erau înfiati sau trimisi în orfelinate. Si aceasta nu numai în Franta, dar în toate tarile Europei în care avortul era interzis, precum si în Canada. Ca sa nu mai vorbim de puterea "religioasa", ca si cea politica, ce ramâne esential în mâinile barbatilor, existând înca tari în care peste 80 milioane femei, înca de la nastere sunt mutilate prin exciziune, sau infibulatie, în special în tarile africane, sau peninsula Arabica, în Indonezia, Malaezia, operatie care e facuta în exclusivitate de femei, bunici sau mame - mi-a fost imposibil sa vad la televiziune exercitându-se aceasta BARBARIE înca în sec.XXI, ÎN PLUS ÎN NUMELE RELIGIEI...!!??

Pe lânga ororile descrise mai sus, odata cu emanciparea femeii, în toate domeniile, au aparut bineînteles schimbari si în vestimentatie si în continuare si în sec.XXI emanciparea, uneori gresit înteleasa si deci prost aplicata, s-a cam SARIT PESTE CAL.... dar nu avem ce face, deoarece multi spun NU MAI PUTEM REVENI LA MOYEN ÂGE - este DESUET. De acord ca nu ne putem întoarce din drum, dar oricum, e bine sa avansam, dar cu DECENTA...NU înseamna ca daca ieri am mâncat numai ceai cu pâine, astazi sa mâncam un kg.de carne ca sa compemsam. TOT CE ESTE EXTREM - este cu riscuri, si PRUDENTA, ESTE MAMA ÎNTELEPCIUNII.
Urmeaza evidenta UNOR FEMEI CELEBRE ale secolului XX, indiferent daca celebritatea a fost pozitiva sau negativa, ramân în memoria selectiva a individului si ca atare voi deschide capitolul cu reginele ROMÂNIEI si apoi MONARHIA ANGLIEI, care ramâne Seful Canadei, ea facând parte din Commonwealth, urmând apoi femei - mai mult sau mai putin cunoscute dar care vor ramâne în ISTORIA LUMII, din diverse domenii de activitate.

Prima regina a României si scriitoare - Elisabeta (Carmen Sylva)1843-1916, sotia primului rege al României Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen; Regina Maria - mama ranitilor, sotia Regelui Ferdinand nepotul regelui Carol I (1875-1938); Regina-mama Elena, mama regelui Mihai (1896-1982) si în final Domnita Ileana (alias Maica Alexandra, fiica reginei Maria, moarta în exil în Statele Unite), nu a fost regina, însa a fost o personalitate care merita toate omagiile.
- Regina Elizabeth, reine mère (Queen Mum) a Angliei, 1900-2002; Regina Elizabeth II a Angliei, nascuta în 1926.
Toate aceste regine, dar în primul rând mame devotate familiilor lor, tarii, poporului si intereselor altor natiuni, care au facut de garda la capatâiul ranitilor, au mers pe front ca infirmiere, au ajutat familiile celor decedati si deveniti handicapati, au ajutat material pe cei saraci, într-un cuvânt au servit Patria pentru care au jurat în fata lui DUMNEZEU CEL ATOTPUTERNIC, pâna la ultima lor suflare.

Urmeaza FEMEI - sotii de sefi de state, care si-au secondat barbatii, au fost active si nu de putine ori, din "culise" au avut un cuvânt greu de spus, indiferent ca sotii au fost sau nu "fideli",dar au contribuit la cauza tarii : Eleanor (Anna)Roosevelt (1884-1962); Nancy Reagan (1921- ); Maria Eva Duarte (Evita) Peron (1919-1952; Jacqueline Kennedy - Onassis (1929-1994); Indira Gandhi - Doamna de Fier a Asiei (1917-1984); Imelda Marcos (1930 -) sotia lui Marcos; Jiang-Qing, cunoscuta sub numele de "madame Mao" a patra sotie a lui Mao Zedong (1914-1991); Jovanka Budisavlievici-Broz, (1924- ) sotia lui Tito; Golda Meir, denumita "bunica Israelului" (1893-1978); Ludmila Jivkova (1942-1998) fiica lui Todor Jivkov; sotia lui Jivkov, Mara Maleeva, a fost medic, nu a facut politica, în schimb fiica lor a fost mâna dreapta a tatalui, dar în mod pozitiv si ea fiind foarte cultivata. Raisa Gorbaciova (1932-1998?), sotia lui Mikhail Gorbaciov; Margaret Hilda Thatcher (1925 - ) denumita "Doamna de Fier a Angliei"; Benazir Bhutto "Fiica Orientului" (1953- ); Dolores Ibarruri "La Pasionnaria" - (1895-1989); Winnie Mandela, prima sotie a lui Nelson Mondela (1934- ); Hillary Rodham Clinton (1947- ) sotia lui Bill Clinton; Madeleine Albright (1938- ); Nadejda Allilueva - sotia lui Stalin (22 Sept.1901-1932, prin sinucidere) a fost a doua sotie a lui Stalin, au avut o fiica SVETLANA, fugita în Occident prin anii 1960; prima sotie a lui Stalin s-a numit Ekaterina Svanidze; Nadejda Krupskaia (1869-1939) sotia lui Lenin; Alexandra Domontoviciova- Kollontai, prima ambasadoare din lume (1893-1952); Wallis Simpson (1806-1986) cea pentru care regele Edouard VIII al Angliei a abdicat; Eva Braun (1912-1945) casatorita oficial cu Hitler în ajununul sinuciderii, pe 29 Aprilie 1945. Rachelle Guidi- Mussolini (1892- 1945);Elena Lupescu (1896-1977) amanta "en titre" si apoi sotia lui Carol II, si el a abdicat; Maria Antonescu sotia maresalului Ion Antonescu (1892-1964); Elena Petrescu-Ceausescu, "acad.,dr.,ing."...sotia DICTATORULUI CEAUSESCU, nascuta la 7.01.1916-1989 (si nu 1919, cum îsi falsificase actul de nastere) a fost DIAVOLUL PE PAMÂNT.

Fara date si alte comentarii, voi da curs câtorva nume mai bine cunoscute de cititori, din diferite ramuri de activitate, doar spre aducere aminte, ramânând ca cei care sunt mai curiosi si îi intereseaza viata în amanunt a celor enumerati, cu BUNE, cu RELE, internetul ne sta la dispozitie cu peste 300 milioane site-uri, pâna în prezent, unde putem descoperi si ce nu cautam.

Martha Bibescu, Maria (Maruca) Cantacuzino, Aristitza Romanescu, Marioara Ventura, Ecaterina Teodoroiu, Elvira Popescu, Lucia Sturdza-Bulandra, Cella Delavrancea, Zoe Busulenga, Agatha Bârsescu, Dina Cocea (a împlinit 90 de ani în aceasta luna)a fost reprezentanta UFDR la ONU, în perioada guvernului Gh.Dej, Tantzi Cocea, Cella Dima, Maria Filotti, Elvira Godeanu, Danielle Darieux, Brigitte Bardot, Lady Di, Grace de Monaco, Zoe Dumitrescu-Busulenga, Maria Callas, Gabrielle Chanel (Coco), Simone Kaminker-Signoret, Ingrid Bergman, Elisabeth Taylor, Katherine Hepburn, si "last but not least" MARIE CURIE, fizician francez, de origine poloneza, prima femeie care a fost titulara la o catedra a Univ.Sorbonne, si a primit Premiul Nobel în 1903, ca si alte femei celebre în alte domenii Camille Claudel, Françoise Sagan, George Sand (alias Aurore Dupin), Isabelle Adjani, Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Marguerite Yourcenar (1903-1987), prima femeie admisa la Acad.franceza în 1980, Marguerite Duras (1915-1996), activa în Rezistenta în al doilea Razboi mondial, Simone de Beauvoir (1908-1986).

Lista este fara de sfârsit, si sunt înca multe nume rasunatoare, pe care le-am omis, cu sau fara voie, rezervându-mi dreptul - daca conducerea ziarului OBSERVATORUL ma va solicita din nou - sa continui cele începute. Oricum pot sa va declar, ca este fascinant sa faci "recherche" sau "search" pe Internet, în biblioteci publice, sau în documentele personale scrise, precum si în propria-mi biblioteca, fiind întotdeauna interesata de faptele petrecute cu cel putin un secol înainte, precum si a patrunde în viata unor personalitati care m-au marcat de multa vreme, a unor oameni care au trait în alta epoca decât cea de azi,... dar probabil ca aceasta face parte si din caracterul meu în care predomina curiozitatea si aflarea ADEVARULUI unor evenimente traite sau numai auzite.

SURSA: Observatorul.com

Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 martie

1618 - Johannes Kepler descoperă a treia lege a mişcării planetelor
1848 - Are loc, la Paris, în locuinţa lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluţionarilor români, în care se decide declanşarea revoluţiei în ţară şi se redactează programul revoluţionar

1857 - S-a născut compozitorul italian Ruggero Leoncavallo (m. 1919)

1862 - Războiul Civil American: Are loc prima bătălie între două nave de luptă îmbrăcate în fier, Monitor (aparţinând Uniunii) şi Merrimack (aparţinând Confederaţiei), bătălie ce a revoluţionat tehnicile navale de luptă

1896 - S-a născut renumitul cîntăreţ din perioada interbelică Zavaidoc (Marin Teodorescu) (m. 13 ianuarie 1945)

1911 - A fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii

1917 - A început Revoluţia de la Petrograd care a dus, în 15 martie 1917, la abdicarea ţarului Nicolae al II-lea

1963 - Venirea la putere a Partidului Baas Arab Socialist în Republica Arabă Siriană. Ziua Revoluţiei

1968 - La Praga, studenţii cehoslovaci îşi declară sprijinul faţă de mişcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga

1982 - Staţiile automate interplanetare sovietice Venus-13 şi Venus-14 ating suprafaţa planetei Venus

Sursa: Mediafax.ro

duminică, 7 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru ziua de 7 martie

1274 - A încetat din viaţă Toma d'Aquino, teolog şi filosof medieval, canonizat în 1323, autor al lucrării Summa Theologiae
1441 - Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei. El deţinea această funcţie pe lângă cea de comite al Timişoarei şi de ban al Severinului (1441 - 1456)

1471 - Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş, a atacat Moldova, dar Ştefan cel Mare l-a învins la Soci, lângă Bacău. Domnul muntean, supus turcilor, a izbutit să scape fugind

1809 - A încetat din viaţă Jean Pierre Francois Blanchard, inventator, pionier al aeronautici (n. 4 iulie 1753)

1875 - S-a născut compozitorul francez Maurice Joseph Ravel. (m. 1937)

1876 - S-a brevetat invenţia telefonului, aparţinînd lui Alexander Graham Bell

1926 - A avut loc prima convorbire telefonică trans-atlantică

1932 - A încetat din viaţă Aristide Briand, om politic , laurat al Premiului Nobel pentru Pace, în 1926 (n. 28 martie 1862)

1983 - A încetat din viaţă Dumitru D. Panaitescu, eseist şi traducător (n. 9/22 iunie 1915)

Sursa: Mediafax.ro

vineri, 5 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 5 martie

În 1889 la Ateneul Român a avut loc primul concert susţinut de orchestra "Societăţii Filarmonice Române", în prezent Filarmonica "George Enescu".
1133 - S-a născut Regele Henric al II-lea al Angliei (m. 6 iulie 1189)

1608 - Sigismund Rákoczi s-a retras din domnie; a fost ales ca principe al Transilvaniei Gabriel Báthory.

1658 - A început domnia lui Mihnea Radu în Ţara Românească (1658 - 1659).

1696 - S-a născut pictorul şi gravorul Giovanni Battista Tiepolo.(m. 27 martie 1770)

1827 - A încetat din viaţă Pierre Simon Laplace, astronom, matematician şi fizician (n. 23 martie 1749)

1827 - A încetat din viaţă Alessandro Volta, fizician italian; a inventat pila electrică, iar numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (volt) (n. 18 februarie 1754)

1870 - S-a născut Frank Norris, scriitor american.(m. 25 octombrie 1902)

1893 - A încetat din viaţă Hippolyte Taine, istoric, estetician, filosof şi critic literar francez (n. 21 aprilie 1828)

1902 - S-a adoptat Legea pentru organizarea meseriilor, cunoscută sub numele de Legea Missir; a intrat în vigoare la 13/26 septembrie 1902.

1909 - S-a născut Alexandru Gregorian, scriitor şi ziarist; directorul Secţiei Româneşti a Europei Libere (1950 - 1954) (stabilit în Spania).

1918 - Sfârşitul primului război mondial. A fost semnat, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia s-a definitivat Tratatul de pace de la Bucureşti (5/18).

1918 - S-a născut James Tobin, economist american, laureat al Premiului Nobel pentru Economie (m. 11 martie 2002)

1919 - România a adoptat un decret-lege prin care era introdus calendarul gregorian, începînd de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).

1920 - S-a născut Radu Stanca, poet, dramaturg, regizor, mentor şi membru marcant al Cercului Literar de la Sibiu unde au activat nume importante ale literaturii române, precum Ion Negoiţescu şi Nicolae Balotă (m. 26 decembrie 1962).

1922 - S-a născut Pier Paolo Pasolini scriitor, critic, scenarist, actor şi regizor de film (m. 2 noiembrie 1975)

1939 - A încetat din viaţă Moses Gaster, istoric literar şi folclorist (n.17 septembrie 1856)

1944 - A încetat din viaţă Max Jacob, poet şi pictor , în lagărul nazist de la Drancy; a fost unul dintre iniţiatorii cubismului şi suprarealismului în arta franceză a secolului XX. (n.12 iulie 1876)

1946 - Churchill a declarat, la Fulton (Missouri), că de la Stettin, din Baltica, până la Trieste, din Adriatica, o cortină de fier a coborât traversând continentul european - începutul războiului rece

1953 - A încetat din viaţă I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugaşvili), şef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1924-1953)

1955 - A încetat din viaţă Hortensia Papadat Bengescu, prozatoare şi autoare dramatică. (n. 8 decembrie 1876)

2004 - A încetat din viaţă Irina Coroiu, critic de teatru şi film (n.12 martie 1950)

2005 - A încetat din viaţă într-un hotel din Oklahoma City dirijorul de origine română Sergiu Comissiona. A emigrat în Israel în 1959, a fost numit Director muzical al Orchestrei Simfonice din Haifa şi a fondat Orchestra de Cameră din Israel. A condus Ochestra Simfonică din Baltimore între 1969 şi 1984, a condus Houston Symphony în cea mai mare parte a anilor '80 şi orchestra simfonică din Vancouver între 1991 şi 2000, iar în ultimii ani a dirijat, ca invitat, mai multe orchestre din întreaga lume. (n. 1929)

2007 - A încetat din viaţă Henri Troyat, romancier, eseist şi biograf francez de origine rusă, pe numele său real Lev Tarassov; câştigător al unui premiu Goncourt (n. 1911, la Moscova)

2008 - A încetat din viaţă Leonard Rosenman, cunoscut compozitor pentru cinema şi televiziune, laureat al premiului Oscar în 1975 şi 1976 pentru "Barry Lyndon", de Stanley Kubrick, respectiv "Adevărata Glorie/ Bound for Glory", de Hal Ashby; printre premiile câştigate se mai numără, pe lângă cele două premii Oscar, două premii Emmy pentru muzica din serialul american de comedie "Sybil", în 1976, şi pentru filmul "Friendly Fire", în 1979

2009 - Scriitorul Horton Foote, ale cărui piese, romane şi scenarii au descris problemele vieţii din orăşelele americane de provincie şi i-au adus două premii Oscar, un premiu Emmy şi un premiu Pulitzer, a decedat ("Să ucizi o pasăre cântătoare", "Tender Mercies") (n. martie 1916).

Sursa: Mediafax.ro

joi, 4 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 4 martie

În 1678 s-a născut, la Veneţia, Antonio Vivaldi, violonist şi compozitor de factură barocă. (m. 28 iulie 1741).
1789 - A intrat în vigoare Constituţia Statelor Unite ale Americii.

1821 - Revoluţia de la 1821. Oastea lui Tudor Vladimirescu, supranumită Adunarea norodului, ocupă Slatina.

1832 - A încetat din viaţă Jean-François Champollion, egiptolog francez, cel care a descifrat scrierea hieroglifică. (n. 23 decembrie 1790)

1852 - A încetat din viaţă Nikolai Vasilievici Gogol, unul dintre creatorii prozei realiste ruse ("Revizorul", "Suflete moarte").

1882 - S-a născut omul politic Nicolae Titulescu, fost ministru de externe al României (m. 17 martie 1941).

1897 - A încetat din viaţă Alexandru Lahovari, jurist şi om politic, orator de mare talent (n. 16 august 1841)

1907 - Răscoala ţărănească din 1907. Peste 2.000 de ţărani răsculaţi pătrund în Botoşani, unde au loc ciocniri sîngeroase cu armata.

1923 - Se creează Liga Apărării Naţional-Creştine (LANC), organizaţie extremistă, condusă de profesorul universitar A.C. Cuza, din care s-a desprins Garda de Fier.

1946 - A avut loc primul congres al femeilor din România. Cu această ocazie s-a constituit Federaţia Democrată a Femeilor din România.

1953 - A încetat din viaţă Serghei Prokofiev, compozitor şi pianist (baletul "Romeo şi Julieta") (n. aprilie 1891)

1977 - A încetat din viaţă Toma Caragiu, actor român. (teatru: "Azilul de noapte", "O noapte furtunoasă"; film: "Actorul şi sălbaticii", "Operaţiunea Monstrul") (n. 21 august 1925)

1977 - A încetat din viaţă Alexandru Ivasiuc, prozator român ("Apa", "Păsările", "Cunoaşterea de noapte", "Iluminări", "Racul") (n. 1933)

1977 - A încetat din viaţă A.E. Baconsky poet, prozator, eseist şi traducător. A fost tatăl lui Theodor Baconsky. (peme: "Fluxul memoriei", "Cadavre in vid"; proză: "Echinoxul nebunilor" (antologie de povestiri) (n. 1925)

1977 - A încetat din viaţă Savin Bratu, critic, istoric şi teoretician literar ("Ipoteze si ipostaze"; "De la Sainte Beuve la noua critica"; "Ibraileanu - omul"; "Mihail Sadoveanu". "A literary production biography" (în colaborare cu criticul şi istoricul literar Zoe Dumitrescu Busulenga); "Ion Creanga", etc.)(n. 1925)

1977 - A încetat din viaţă Daniela Caurea, poetă. ("Primejdii lirice", "Cartea anotimpurilor", "Adalbert Ignotus" - manuscris) (n. 1951)

1977 - A încetat din viaţă Mihail Petroveanu, critic şi istoric literar (n. 28 octombrie 1923)

1977 - România a fost afectată de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, soldat cu mii de victime şi însemnate pagube materiale.

1977 - A încetat din viaţă Veronica Porumbacu, poetă şi prozatoare (n. 1921)

1977 - A încetat din viaţă Mihai Gafiţa, critic şi istoric literar (n. 1923)

1977 - A încetat din viaţă Alexandru Bocăneţ, reputat regizor TV (n. 15 februarie 1944)

1977 - A încetat din viaţă Doina Badea, interpretă de muzică uşoară şi romanţe (n. 1940)

1977 - A încetat din viaţă Eliza Petrăchescu, actriţă de teatru şi film (din filmografie: "Felix şi Otilia", "Nunta de piatră") (n. 15 iunie 1911)

1977 - A încetat din viaţă Ioan Siadbei, lingvist şi istoric literar, vicepreşedinte al Societăţii române de lingvistică (n.16 februarie 1903)

1978 - A încetat din viaţă Aurel Lambrino, prozator şi publicist (n.4 aprilie 1911)

1999 - A încetat din viaţă Vlad Muşatescu, umorist (n. 4 mai 1922)

2005 - A încetat din viaţă dirijorul, compozitorul şi matematicianul Mihai Brediceanu, dirijor al Filarmonicii George Enescu (1982-1990). Ca matematician a fost preocupat de politempie. El a fost cel care a inventat polytimer-ul după cercetări îndelungate la Syracuse University - SUA. (n. 14 iunie 1920)

Sursa: Mediafax.ro

miercuri, 3 martie 2010

Semnificaţii istorice pentru 3 martie

În 1847 s-a născut Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului. (m. 2 august 1922)
1693 - S-a născut James Bradley, astronom, succesorul lui Halley ca astronom regal şi director al Observatorului din Greenwich (m. 13 iulie 1762)

1703 - A încetat din viaţă Robert Hooke, astronom şi fizician englez; a formulat legea de proporţionalitate între deformaţiile elastice ale unui corp şi tensiunile la care este supus, cunoscută ca "Legea lui Hooke" (n. 18 iulie 1653)

1863 - A încetat din viaţă Iancu Văcărescu, poet, considerat drept unul dintre primii poeţi ai literaturii române (poezia "Primăvara amorului")(n. 1792)

1871 - S-a născut Constantin Argetoianu, om politic, diplomat (m. 23 noiembrie 1952, închisoarea Sighet)

1875 - A avut loc, la Paris, premiera operei "Carmen", de Georges Bizet.

1882 - S-a născut Ion Mihalache, om politic, fondator al partidului ţărănesc (m. 5 feb. 1963)

1907 - Răscoalele ţărăneşti din 1907. A avut loc, la Paşcani, prima mare ciocnire dintre răsculaţi şi armată.

1916 - A avut loc premiera spectacolului "Patima roşie" după Mihail Sorbul, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

1949 - CC al PCR a hotărât trecerea la cooperativizarea agriculturii, proces care s-a încheiat în 1962.

1955 - Elvis Presley apare la tv pentru prima dată.

1992 - Bosnia-Herţegovina şi-a proclamat independenţa.

2008 - Tenorul italian Giuseppe Di Stefano a decedat (n. 1921). A fost, ani de-a rândul, partenerul principal al Mariei Callas şi a cântat sub conducerea unor dirijori prestigioşi, precum Herbert Von Karajan.

Sursa: Mediafax.ro

Semnificaţii istorice pentru 2 martie

În 1716 a apărut prima lucrare a lui Dimitrie Cantemir, “Descriptio Moldaviae”.
986 - Ludovic al V-lea devine regele francilor

1855 - Alexandru II a fost Ţarul (Împăratul) Rusiei până la asasinarea sa în 1881

1870 - A apărut, la Bucureşti, revista ştiinţifică şi literară "Columna lui Traian", sub îndrumarea lui Bogdan Petriceicu Haşdeu.

1905 - S-a născut Radu Gyr, poet, dramaturg şi eseist; (m. 1975)

1931 - S-a născut Mihail Gorbaciov, preşedinte al USSR şi părintele Perestroikăi

1939 - A încetat din viaţă arheologul şi egiptologul Howard Carter, care, în 1922, a descoperit mormântul faraonului Tutankamon (n. 9 mai 1873).

1969 - A avut loc primul zbor al prototipului supersonic franco-britanic "Concorde".

1973 - A început retragerea trupelor americane din Vietnam.

1997 - Regele Mihai a participat, pentru prima dată după 50 de ani, la slujba de la Patriarhie.

Sursa: Mediafax.ro

luni, 1 martie 2010

Dezastru in Chile - cel puţin 708 de morţi în urma cutremurului de sâmbătă, 27 februarie 2010

Cel puţin 708 persoane au murit în Chile în urma seismului şi a valului seismic care au afectat centrul şi sudul ţării, sâmbătă, potrivit unui bilanţ actualizat comunicat duminică de preşedintele Michelle Bachelet.
"Există un număr în creştere de persoane dispărute", a adăugat preşedintele, subliniind că numărul morţilor va creşte.

Majoritatea victimelor, 541, se concentrează în regiunea de coastă din Maule, la peste 300 de kilometri sud de Santiago, o zonă de litoral lovită de un tsunami, a declarat Bachelet, care a prezentat bilanţul întocmit la 35 de ore de la producerea catastrofei, în urma reuniunii unei celule de urgenţă.

Cutremurul care a afectat sâmbătă Chile este "unul dintre cele cinci cele mai importante cutremure din istorie" ca magnitudine, a adăugat Bachelet.

Un bilanţ precedent menţiona moartea a 300 de persoane.

Echipele de salvare încercau duminică să salveze persoanele prinse sub dărâmături şi să vină în sprijinul sinistraţilor.

Sute de mii de persoane au fost evacuate din zonele de coastă ale Pacificului, seismul generând alerte de tsunami în toate ţările riverane Oceanului Pacific. Acestea au fost ridicate duminică în toate ţările, cu excepţia Japoniei.

La Concepcion, al doilea oraş ca mărime din Chile, situat la peste 400 de kilometri sud de Santiago, echipele de salvare încercau în cursul dimineţii să pătrundă într-o clădire de 14 etaje prăbuşită, unde, potrivit primarului, s-ar afla blocate circa 100 de persoane.

Echipaţi cu detectoare termice, pompierii escaladau blocurile de beton pentru a localiza supravieţuitorii. "Orele, timpul, sunt variabile critice pentru salvarea persoanelor din interior", a declarat primarul oraşului, Jacqueline van Rysselberghe.

Zeci de case din Concepcion au fost avariate, maşinile au fost zdrobite, drumurile găurite, iar podurile distruse. Duminică dimineaţa, câteva zeci de persoane jefuiau un supermarket din oraş.
Numărul total al sinistraţilor a fost evaluat la două milioane de persoane. Oraşul Curico, situat la 200 de kilometri sud de Santiago, a fost distrus parţial. "Aproximativ 90 la sută din centrul istoric este la pământ. Adică 60 la sută din Curico", a declarat Marcelo Vasquez, un jurnalist de la postul de radio Estacion Uno.

Curico a rămas, de asemenea, fără biserica sa tradiţională şi fără multe case vechi, în timp ce coasta, măturată de valuri gigantice, a suferit pagube importante.

Mai la sud, în portul Talcahuano, impactul unui tsunami a propulsat vapoarele până în centrul oraşului. Lloca, situat la 130 de kilometri de Curico, a fost măturat de un val gigantic. Cinci persoane au murit şi alte 11 au fost declarate dispărute în insula Robinson Crusoe, situată la circa 700 de kilometri de coastele chiliene.

Dincolo de Chile, consecinţele seismului au fost resimţite în numeroase ţări din Pacific.
În Japonia, un tsunami de 120 de centimentri a atins duminică, la ora 06.49 GMT (08.49 ora României), portul Kuji din nord-estul ţării, după un prim val de 90 de centimetri.

Duminică dimineaţa, la ora 10.01 GMT (12.01 ora României), autorităţile japoneze au coborât nivelul alertei de tsunami de la "major" la "normal". Măsura vizează cele trei prefecturi Aomori, Iwate şi Miyagi, din nordul insulei Honshu, cele mai expuse riscului de creştere majoră a nivelului apelor.

În cele trei prefecturi, 320.000 de presoane au primit ordin de evacuare a zonelor de coastă, acestea fiind sfătuite să se adune în şcoli sau instituţii publice, unde au fost depozitate pături, apă şi hrană.

Duminică dimineaţă, Centrul american de alertă în caz de tsunami în Pacific a ridicat alerta emisă cu o zi înainte pentru toate ţările din zonă, considerând că "regiunile de coastă care nu au fost încă atinse" nu vor mai fi afectate.

În Rusia, valuri de până la doi metri au atins duminică arhipelagul Kurile, pe coasta pacifică.

Potrivit unui oficial de la centrul de alertă din insula Sahalin, Tatiana Ivelskaia, "100 de valuri provocate de seismul din Chile" ar putea ajunge în zilele următoare în Rusia, situată la aproximativ 18.000 de kilometri nord-vest de Chile.

În Filipine, mii de persoane evacuate din zonele de coastă au primit duminică permisiunea de a se întoarce, după ce regiunea a fost atinsă de un val de un metru, mai mic decât se prevăzuse.
Valuri seismice au ajuns şi în Noua Zeelandă, Australia, Polineza franceză şi Hawaii, precum şi alte insule din Pacific.

Aproximativ 90 la sută dintre persoanele decedate dormeau în timp ce s-a produs cutremurul, la ora locală 03.34 (08.34 ora României). Aproximativ 1,5 milioane de locuinţe au fost avariate, potrivit autorităţilor.

Numeroşi chilieni au intrat imediat pe reţelele de socializare de pe Internet pentru a trimite mesaje familiilor lor, deoarece seismul a dus la întreruperea comunicaţiilor.

Chile este situat în zona cu cea mai puternică activitate seismică din lume. Potrivit ministrului pentru Lucrări Publice, Sergio Bitar, "infrastructura chiliană a rezistat", ţara fiind pregătită să facă faţă unui cutremur şi având norme de construcţie antiseismice.
În pofida pagubelor, autorităţile au cerut comunităţii internaţionale să aştepte înainte de a trimite ajutoare. "Un ajutor care vine fără ca autorităţile să identifice nevoile, nu este un mare ajutor", a declarat şeful diplomaţiei chiliene, Mariano Fernandez.

Sursa: Mediafax.ro

Semnificaţii istorice pentru 1 martie

În 1837 s-a născut scriitorul Ion Creangă (m. 31 dec 1889).
1788 - S-a născut Gheorghe Asachi, cărturar enciclopedist şi scriitor al începuturilor literaturii române, sprijinitor al ştiinţei şi artelor, întemeietor şi deschizător de drumuri în învăţământ, teatru, presă (m. 1869).

1810 - S-a născut Frederic Chopin, compozitor şi pianist polonez. (m. 17 octombrie 1849)

1812 - S-a născut Nicolae Kreţulescu, medic şi om politic, membru al Academiei Române; a întocmit primul "Manual de anatomie descriptivă" în limba română; în urma strădaniior lui, în ianuarie 1842, s-a deschis Şcoala de Mică Chirurgie de la Colţea (m. 26 iunie 1900)

1867 - A apărut la Iaşi, apoi la Bucureşti, revista "Convorbiri literare", editată de Societatea "Junimea", care a exercitat o înrâurire de fond asupra mişcării literare româneşti (pînă în 1944, cu o întrerupere între 1916 şi 1919). Primul redactor, apoi director al acestei reviste, a fost Iacob Negruzzi.

1886 - S-a născut Oskar Kokoschka, pictor şi poet englez de origine austriacă (m. 22 februarie 1980)

1889 - Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat, prin Decret, principe al României, cu titlul de Alteţă Regală

1896 - S-a născut Dimitri Mitropoulos, dirijor, pianist şi compozitor american de origine greacă (m. 2 noiembrie 1960).

1898 - S-a născut istoricul şi arheologul Constantin Daicoviciu, membru al Academiei Române (m. 1973).

1906 - A debutat revista "Viaţa românească", revistă "literară şi ştiinţifică", sub direcţia lui Constantin Stere şi Paul Bujor, secretar de redacţie fiind Garabet Ibrăileanu.

1907 - Şi-a început activitatea Serviciul de urgenţă "SALVAREA", din iniţiativa dr. Mina Minovici

1908 - A încetat din viaţă Vasile Păun, poet, teoretician şi critic literar (n. 9 februarie 1850).

1909 - S-a născut actorul britanic David Niven; a primit Premiul Oscar în 1958 ("Pantera roz", "Ocolul pământului în 80 de zile") (m. 29 iulie 1983).

1917 - S-a născut Gabriel Cocora, muzicolog, istoriograf şi preot (m. 8 decembrie 1992).

1924 - S-a născut Elena Cernei, mezzosoprană (m. 26 noiembrie 2000).

1947 - Fondul Monetar Internaţional a devenit operaţional.

1958 - A încetat din viaţă Giacomo Balla, pictor italian, reprezentant al curentului futurist (n. 18 iulie 1871).

1958 - A fost creat Parlamentul European, for consultativ al Uniunii Europene.

1996 - A încetat din viaţă Alf Lombard, lingvist suedez de origine franceză, reputat specialist în limba şi literatura română, considerată de el cea mai importantă limbă romanică; membru al Academiei Române ("Le verbe roumaine", 2 vol., 1955) (n. 8 iulie 1902).

2006 - Papa Benedict al XVI-lea a renunţat la titlul de Patriarh al Occidentului; a păstrat alte opt titluri, între care primele sunt Episcop al Romei, Vicar al lui Iisus Hristos şi Succesor al lui Petru

2007 - Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

Sursa: Mediafax.ro

Pilotii orbi – M.Eliade – 1937 (fragment)

Imoralitatea clasei conducãtoare românesti, care detine “puterea” politicã de la 1918 încoace, nu este cea mai gravã crimã a ei. Cã s-a furat ca în codru, cã s-a distrus burghezia nationalã în folosul elementelor alogene, cã s-a nãpãstuit tãrãnimea, cã s-a introdus politicianismul în administratie si învãtãmânt, cã s-au desnationalizat profesiunile libere – toate aceste crime împotriva sigurantei statului si toate aceste atentate contra fiintei neamului nostru, ar putea – dupã marea victorie finalã – sã fie iertate. Memoria generatiilor viitoare va pãstra, cum se cuvine, eforturile si eroismul anilor cumpliti 1916- 1918 – lãsând sã se astearnã uitarea asupra întunecatei epoci care a urmat unirii tuturor românilor.
................................

Dar cred cã este o crimã care nu va putea fi niciodatã uitatã: acesti aproape douãzeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai cã i-am pierdut (si când vom mai avea înaintea noastrã o epocã sigurã de pace atât de îndelungatã?!) – dar i-am folosit cu statornicã voluptate la surparea lentã a statului românesc modern. Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd.

...................................

Într-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult încercata Europã – luntrea statului nstru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte.

...........................................

Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã. Critica, insulta, amenintarea – toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.
Istoria cunoaste unele exemple tragice de state înfloritoare si puternice care au pierit în mai putin de o sutã de ani fãrã ca nimeni sã înteleagã de ce. Oamenii erau tot atât de cumsecade, soldatii tot atât de viteji, femeile tot atât de roditoare, holdele tot atât de bogate. Nu s-a întâmplat nici un cataclism între timp. Si deodatã, statele acestea pier, dispar din istorie. În câteva sute de ani dupã aceea, cetãtenii fostelor state glorioase îsi pierd limba, credintele, obiceiurile – si sunt înghititi de popoare vecine.
Luntrea condusã de pilotii orbi se lovise de stânca finalã. Nimeni n-a înteles ce se întâmplã, dregãtorii fãceau politicã, negutãtorii îsi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si tãranii de ogorul lor. Numai istoria stia cã nu va mai duce multã vreme povara acestui stârv în descompunere, neamul acesta care are toate însusirile în afarã de cea capitalã: instinctul statal.

......................................................

Crima elitelor conducãtoare românesti constã în pierderea acestui instinct si în înfiorãtoarea lor inconstientã, în încãpãtânarea cu care îsi apãrã “puterea”. Au fost elite românesti care s-au sacrificat de bunã voie, si-au semnat cu mâna lor actul de deces numai pentru a nu se împotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune în calea destinului acestui neam. Clasa conducãtorilor nostri politici, departe de a dovedi aceastã resemnare, într-un ceas atât de tragic pentru istoria lumii – face tot ce-i stã în putintã ca sã-si prelungeascã puterea. Ei nu gândesc la altceva decât la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta. Si nu în aceste câteva miliarde risipite si câteva mii de constiinte ucise stã marea lor crimã, ci în faptul cã mãcar acum, când încã mai este timp, nu înteleg sã se resemneze. […]

....................................

Pilotii orbi! Clasa aceasta conducãtoare, mai mult sau mai putin româneascã, politicianizatã pânã în mãduva oaselor – care asteaptã pur si simplu sã treacã ziua, sã vinã noaptea, sã audã un cântec nou, sã joace un joc nou, sã rezolve alte hârtii, sã facã alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si când am trãi într-o societate pe actiuni, ca si când am avea înaintea noastrã o sutã de ani de pace, ca si când vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi.[....]

..........................................

Sunt unii, buni “patrioti”, care se bat cu pumnul în piept si-ti amintesc cã românul în veci nu piere, cã au trecut pe aici neamuri barbare etc.Uitând, sãracii cã în Evul Mediu românii se hrãneau cu grâu si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitând cã blestemul a început sã apese neamul nostru odatã cu introducerea secarei ( la sfârsitul Evului Mediu ), care a luat pretutindeni locul grâului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul – slãbind considerabil rezistenta tãranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mãlaiul a adus pelagra, austriecii în Ardeal si “cultura” în Pricipate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politicã si administrativã.

..................................................

Toatã Muntenia si Moldova de jos se hrãneau iarna cu peste sãrat; cãrutele începeau sã colinde Bãrãganul îndatã ce se culegea porumbul si pestele acela sãrat, uscat cum era, alcãtuia totusi o hranã substantialã. Pilotii orbi au creat, însã, trustul pestelui. Nu e atât de grav faptul cã la Brãila costã 60-100 lei kilogramul de peste (în loc sã coste 5 lei), cã putrezesc vagoane întregi cu peste ca sã nu scadã pretul, cã în loc sã se recolteze 80 de vagoane pe zi din lacurile din jurul Brãilei se recolteazã numai 5 vagoane si se vinde numai unul (restul putrezeste), grav e cã tãranul nu mai mãnâncã, de vreo 10 ani, peste sãrat. Si acum, când populatia de pe malul Dunãrii e seceratã de malarie, guvernul cheltuieste (vorba vine) zeci de milioane cu medicamente, uitând cã un neam nu se regenereazã cu chininã si aspirinã, ci printr-o hranã substantialã.
Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi în pieptul de aramã al românului. Sãrmanul român, luptã ca sã-si pãstreze mãcar o inimã obositã care bate tot mai rar si to mai stins. Adevãrul e acesta: neamul românesc nu mai are rezistenta sa legendarã de acum câteva veacuri.......
...................................
…Dar pilotii orbi stau surâzãtori la cârmã, ca si când nimic nu s-ar întâmpla.
Si acesti oameni, conducãtori ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de bunã-credintã, si cu bunãvointã; numai cã, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care conteazã în ceasul de fatã – instinctul statal – nu vãd suvoaiele slave scurgându- se din sat în sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pãmânt românesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lãsând locul altor neamuri… Nu simt cã s-au schimbat unele lucruri în aceastã tarã, care pe alocuri nici nu mai pare româneascã.
Cã pilotii orbi s-au fãcut sau nu unelte în mâna strãinilor – putin intereseazã deocamdatã. Singurul lucru care intereseazã este faptul cã nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a stiut si nu stie ce înseamnã un stat.
Si asta e destul ca sã începi sã plângi.
[Vremea, Nr. 505, 19 Septembrie 1937, p. 3]

CASTIGA BANI PE NET!

PTC-URI CARE TE PLATESC!