Curs BNR la zi
luni, 1 martie 2010
Dezastru in Chile - cel puţin 708 de morţi în urma cutremurului de sâmbătă, 27 februarie 2010
"Există un număr în creştere de persoane dispărute", a adăugat preşedintele, subliniind că numărul morţilor va creşte.
Majoritatea victimelor, 541, se concentrează în regiunea de coastă din Maule, la peste 300 de kilometri sud de Santiago, o zonă de litoral lovită de un tsunami, a declarat Bachelet, care a prezentat bilanţul întocmit la 35 de ore de la producerea catastrofei, în urma reuniunii unei celule de urgenţă.
Cutremurul care a afectat sâmbătă Chile este "unul dintre cele cinci cele mai importante cutremure din istorie" ca magnitudine, a adăugat Bachelet.
Un bilanţ precedent menţiona moartea a 300 de persoane.
Echipele de salvare încercau duminică să salveze persoanele prinse sub dărâmături şi să vină în sprijinul sinistraţilor.
Sute de mii de persoane au fost evacuate din zonele de coastă ale Pacificului, seismul generând alerte de tsunami în toate ţările riverane Oceanului Pacific. Acestea au fost ridicate duminică în toate ţările, cu excepţia Japoniei.
La Concepcion, al doilea oraş ca mărime din Chile, situat la peste 400 de kilometri sud de Santiago, echipele de salvare încercau în cursul dimineţii să pătrundă într-o clădire de 14 etaje prăbuşită, unde, potrivit primarului, s-ar afla blocate circa 100 de persoane.
Echipaţi cu detectoare termice, pompierii escaladau blocurile de beton pentru a localiza supravieţuitorii. "Orele, timpul, sunt variabile critice pentru salvarea persoanelor din interior", a declarat primarul oraşului, Jacqueline van Rysselberghe.
Zeci de case din Concepcion au fost avariate, maşinile au fost zdrobite, drumurile găurite, iar podurile distruse. Duminică dimineaţa, câteva zeci de persoane jefuiau un supermarket din oraş.
Numărul total al sinistraţilor a fost evaluat la două milioane de persoane. Oraşul Curico, situat la 200 de kilometri sud de Santiago, a fost distrus parţial. "Aproximativ 90 la sută din centrul istoric este la pământ. Adică 60 la sută din Curico", a declarat Marcelo Vasquez, un jurnalist de la postul de radio Estacion Uno.
Curico a rămas, de asemenea, fără biserica sa tradiţională şi fără multe case vechi, în timp ce coasta, măturată de valuri gigantice, a suferit pagube importante.
Mai la sud, în portul Talcahuano, impactul unui tsunami a propulsat vapoarele până în centrul oraşului. Lloca, situat la 130 de kilometri de Curico, a fost măturat de un val gigantic. Cinci persoane au murit şi alte 11 au fost declarate dispărute în insula Robinson Crusoe, situată la circa 700 de kilometri de coastele chiliene.
Dincolo de Chile, consecinţele seismului au fost resimţite în numeroase ţări din Pacific.
În Japonia, un tsunami de 120 de centimentri a atins duminică, la ora 06.49 GMT (08.49 ora României), portul Kuji din nord-estul ţării, după un prim val de 90 de centimetri.
Duminică dimineaţa, la ora 10.01 GMT (12.01 ora României), autorităţile japoneze au coborât nivelul alertei de tsunami de la "major" la "normal". Măsura vizează cele trei prefecturi Aomori, Iwate şi Miyagi, din nordul insulei Honshu, cele mai expuse riscului de creştere majoră a nivelului apelor.
În cele trei prefecturi, 320.000 de presoane au primit ordin de evacuare a zonelor de coastă, acestea fiind sfătuite să se adune în şcoli sau instituţii publice, unde au fost depozitate pături, apă şi hrană.
Duminică dimineaţă, Centrul american de alertă în caz de tsunami în Pacific a ridicat alerta emisă cu o zi înainte pentru toate ţările din zonă, considerând că "regiunile de coastă care nu au fost încă atinse" nu vor mai fi afectate.
În Rusia, valuri de până la doi metri au atins duminică arhipelagul Kurile, pe coasta pacifică.
Potrivit unui oficial de la centrul de alertă din insula Sahalin, Tatiana Ivelskaia, "100 de valuri provocate de seismul din Chile" ar putea ajunge în zilele următoare în Rusia, situată la aproximativ 18.000 de kilometri nord-vest de Chile.
În Filipine, mii de persoane evacuate din zonele de coastă au primit duminică permisiunea de a se întoarce, după ce regiunea a fost atinsă de un val de un metru, mai mic decât se prevăzuse.
Valuri seismice au ajuns şi în Noua Zeelandă, Australia, Polineza franceză şi Hawaii, precum şi alte insule din Pacific.
Aproximativ 90 la sută dintre persoanele decedate dormeau în timp ce s-a produs cutremurul, la ora locală 03.34 (08.34 ora României). Aproximativ 1,5 milioane de locuinţe au fost avariate, potrivit autorităţilor.
Numeroşi chilieni au intrat imediat pe reţelele de socializare de pe Internet pentru a trimite mesaje familiilor lor, deoarece seismul a dus la întreruperea comunicaţiilor.
Chile este situat în zona cu cea mai puternică activitate seismică din lume. Potrivit ministrului pentru Lucrări Publice, Sergio Bitar, "infrastructura chiliană a rezistat", ţara fiind pregătită să facă faţă unui cutremur şi având norme de construcţie antiseismice.
În pofida pagubelor, autorităţile au cerut comunităţii internaţionale să aştepte înainte de a trimite ajutoare. "Un ajutor care vine fără ca autorităţile să identifice nevoile, nu este un mare ajutor", a declarat şeful diplomaţiei chiliene, Mariano Fernandez.
Sursa: Mediafax.ro
Pilotii orbi – M.Eliade – 1937 (fragment)
................................
Dar cred cã este o crimã care nu va putea fi niciodatã uitatã: acesti aproape douãzeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai cã i-am pierdut (si când vom mai avea înaintea noastrã o epocã sigurã de pace atât de îndelungatã?!) – dar i-am folosit cu statornicã voluptate la surparea lentã a statului românesc modern. Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd.
...................................
Într-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult încercata Europã – luntrea statului nstru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte.
...........................................
Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã. Critica, insulta, amenintarea – toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.
Istoria cunoaste unele exemple tragice de state înfloritoare si puternice care au pierit în mai putin de o sutã de ani fãrã ca nimeni sã înteleagã de ce. Oamenii erau tot atât de cumsecade, soldatii tot atât de viteji, femeile tot atât de roditoare, holdele tot atât de bogate. Nu s-a întâmplat nici un cataclism între timp. Si deodatã, statele acestea pier, dispar din istorie. În câteva sute de ani dupã aceea, cetãtenii fostelor state glorioase îsi pierd limba, credintele, obiceiurile – si sunt înghititi de popoare vecine.
Luntrea condusã de pilotii orbi se lovise de stânca finalã. Nimeni n-a înteles ce se întâmplã, dregãtorii fãceau politicã, negutãtorii îsi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si tãranii de ogorul lor. Numai istoria stia cã nu va mai duce multã vreme povara acestui stârv în descompunere, neamul acesta care are toate însusirile în afarã de cea capitalã: instinctul statal.
......................................................
Crima elitelor conducãtoare românesti constã în pierderea acestui instinct si în înfiorãtoarea lor inconstientã, în încãpãtânarea cu care îsi apãrã “puterea”. Au fost elite românesti care s-au sacrificat de bunã voie, si-au semnat cu mâna lor actul de deces numai pentru a nu se împotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune în calea destinului acestui neam. Clasa conducãtorilor nostri politici, departe de a dovedi aceastã resemnare, într-un ceas atât de tragic pentru istoria lumii – face tot ce-i stã în putintã ca sã-si prelungeascã puterea. Ei nu gândesc la altceva decât la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta. Si nu în aceste câteva miliarde risipite si câteva mii de constiinte ucise stã marea lor crimã, ci în faptul cã mãcar acum, când încã mai este timp, nu înteleg sã se resemneze. […]
....................................
Pilotii orbi! Clasa aceasta conducãtoare, mai mult sau mai putin româneascã, politicianizatã pânã în mãduva oaselor – care asteaptã pur si simplu sã treacã ziua, sã vinã noaptea, sã audã un cântec nou, sã joace un joc nou, sã rezolve alte hârtii, sã facã alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si când am trãi într-o societate pe actiuni, ca si când am avea înaintea noastrã o sutã de ani de pace, ca si când vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi.[....]
..........................................
Sunt unii, buni “patrioti”, care se bat cu pumnul în piept si-ti amintesc cã românul în veci nu piere, cã au trecut pe aici neamuri barbare etc.Uitând, sãracii cã în Evul Mediu românii se hrãneau cu grâu si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitând cã blestemul a început sã apese neamul nostru odatã cu introducerea secarei ( la sfârsitul Evului Mediu ), care a luat pretutindeni locul grâului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul – slãbind considerabil rezistenta tãranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mãlaiul a adus pelagra, austriecii în Ardeal si “cultura” în Pricipate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politicã si administrativã.
..................................................
Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi în pieptul de aramã al românului. Sãrmanul român, luptã ca sã-si pãstreze mãcar o inimã obositã care bate tot mai rar si to mai stins. Adevãrul e acesta: neamul românesc nu mai are rezistenta sa legendarã de acum câteva veacuri.......
...................................
…Dar pilotii orbi stau surâzãtori la cârmã, ca si când nimic nu s-ar întâmpla. Si acesti oameni, conducãtori ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de bunã-credintã, si cu bunãvointã; numai cã, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care conteazã în ceasul de fatã – instinctul statal – nu vãd suvoaiele slave scurgându- se din sat în sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pãmânt românesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lãsând locul altor neamuri… Nu simt cã s-au schimbat unele lucruri în aceastã tarã, care pe alocuri nici nu mai pare româneascã.
Cã pilotii orbi s-au fãcut sau nu unelte în mâna strãinilor – putin intereseazã deocamdatã. Singurul lucru care intereseazã este faptul cã nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a stiut si nu stie ce înseamnã un stat. Si asta e destul ca sã începi sã plângi.
[Vremea, Nr. 505, 19 Septembrie 1937, p. 3]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu