Sa-l ajutam pe Adrian, baietelul colegei mele!

http://www.otelul-galati.ro/stiri/Liga-1/1/S-l-ajutm-pe-Adrian/3752

De duh...de inima albastra

"Prietenia este cel mai greu lucru de explicat. Nu este ceva ce se poate invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia inseamna ca nu ai invatat nimic" Muhamad Ali

Iar cand nu mai am putere inchid ochii si realizez ca prientenii mei sunt energia mea

OSAMA BIN LADEN a fost ucis!

In urma cu cateva momente presedintele american a anuntat ca Osama Bin Laden a fost ucis!

1 MAI ... muncitoresc???? sau cu mici, bere si gratare????

De azi, 1 MAI intra in vigoare noul Cod al Muncii!

RCA si CASCO pentru Municipiul GALATI

Informatii la 0745230278!
Reduceri pentru pensionari si bugetari!
Polisibilitate de alegere a societatii de asigurare dorita!

Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,

NU INSEAMNA CA NU TE IUBESTE CU TOATA FIINTA SA!

O zi in care n-ai zambit macar - e o zi pierduta!

Si eu nu vreau sa pierd nicio zi, ci sa-mi traiesc viata din plin!!!

Curs BNR la zi

luni, 8 martie 2010

8 MARTIE - ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII

A fost proclamata în ziua de 8 Martie 1910, cu ocazia Congresului al II-lea al Internationalei socialiste a femeilor la Copenhaga. Initiativa a revenit CLAREI ZETKIN (1857-1933) care a reusit sa faca acceptata cu ocazia acestei Conferinte, faptul ca în fiecare an ziua de 8 Martie sa fie organizata de femeile socialiste din toate tarile, în scopul de a face "propaganda în favoarea votului femeilor". Dar semnificatia si istoria acestei date de 8 Martie, ramâne cam nebuloasa! Versiuni ale istoriei fac ca aceasta zi sa corespunda zilei de greva declansata la New York, în 8 Martie 1857, de catre muncitoarele din domeniul textilelor de la Lower East Side sau a primei Woman's Day, organizata în Statele Unite la 28 Februarie 1907.

La începutul secolului al XX-lea, Miscarea feminista provoaca tulburari violente cu partizanele Doamnei Emmeline PANKHURST-GOULDEN, care revendica dreptul de vot al femeilor. Partizana britanica, nascuta la Manchester în 1858 si decedata la Londra în 1928, a fost fondatoarea Uniunii feminine sociale si politice în anul 1903. Aceasta miscare a partizanelor pentru drepturile femeilor din Anglia de la începutul sec.al XX-LEA, URMAREA OBTINEREA DREPTURILOR POLITICE PENTRU FEMEI. Mai târziu, în 1928, Curtea suprema a Canadei refuza sa considere femeile ca "indivizi" care sa poata face parte din Senat. Aceasta era stabilita prin LEGEA CONSTITUTIONALA DIN ANUL 1867 si pe incapacitatea femeilor, dupa COMMON LAW, de a-si asuma obligatii publice, respingând cauza Henriettei Muir Edwards si a colegelor sale.
Afacerea "indivizilor" - 1927-1929 - ramâne o cauza celebra în analele politice, de admiterea femeilor în Senatul Canadei. Prima femeie canadiana EMILY MURPHY, la 27 August 1927 si colegele sale de lupta, au trecut la actiune, facând sa parvina o petitie Guvernului. Ele cereau Curtii supreme de a examina sensul cuvântului "individ" din Articolul 24 al Actului Americii de Nord britanic, în scopul de a determina si desemna de asemenea si femeile. La Curte chestiunea a fost în deliberare pe 14 Martie 1928 si 6 saptamâni mai târziu, raspunsul a fost NEGATIV. Unul din argumentele Curtii a fost ca Actul va trebui sa fie interpretat în lumina epocii redactarii sale. Cum femeile nu participau deloc la viata politica în 1867, ele nu puteau fi eligibile la Senat. Au fost cinci femei din provincia Alberta, care nu au acceptat aceasta decizie si au facut apel la Comitetul judiciar al Consiliului privat al Marii Britanii, care era pe atunci ultima instanta de recurs pentru Canada. La 18 Octombrie 1928, cinci lorzi ai Comitetului judiciar au declarat în unanimitate ca denumirea de "individ" din Articolul 24 desemna în acelas timp atât barbatii cât si femeile (...)" Excluderea femeilor din functiunile publice era dupa ei o "relicva a unei epoci mai barbare decât a noastra". (Trad.subs.internet "Les célèbres cinq").
Cele cinci femei celebre, au fost Emily Murphy, Henrietta Muir Edwards, Louis Mc.Kinney, Irene Parlby si Nellie McLung. Multi indivizi si asociatii au reclamat de asemenea de multi ani, numirea femeilor în Senat. Aceasta cauza era importanta pentru CELE CINCI, pentru ca pâna în anul 1970, divortul si alte cauze privitoare la femei, trebuiau aprobate de Senat. Ele considerau deci, ca daca femeile vor fi membre ale Senatului, deciziile privitor la familie vor deveni mai echitabile.
Secolul XX a fost un secol de EMANCIPARE A FEMEILOR. FEMEILE, MULTA VREME AU FOST SUPUSE TUTELEI TATILOR, A FRATILOR SAU A SOTILOR, dar astazi au câstigat, si în special multumita luptei condusa de FEMINISTE, în perioada anilor 1970, în sensul de a avea dreptul sa-si dirijeze viata asa cum ele înteleg. În acelas timp, ceea ce este adevarat pentru un mare numar dintre ele, este ca înca exista si în sec.XXI tari în care femeile sunt constrânse în libertatea lor, deseori în numele PRINCIPIILOR RELIGIOASE.
La începutul sec. al XX-lea, în Franta ca si în majoritatea tarilor europene, femeia era considerata ca o minora, o incapabila din punct de vedere juridic. Înainte de a fi considerata ca "individ", sistemul patriarhal domina, ea era numai o sotie si o mama, trecând deci de la tutela tatalui la cea a sotului. Revendicarile ce au urmat si au fost aprobate de instantele în drept, au permis femeilor sa aiba un copil, numai daca ea "vrea si când vrea", dar nu în toate tarile. În Franta sub regimul de la Vichy, care condamna sever toata propaganda în favoarea avortului si a anticonceptionalelor, fiind pedepsite chiar cu închisoare, iar în România, dupa anii 1955, au fost aceleasi legi drastice, iar eventualul avort spontan, trebuia constatat în prezenta militiei si a procurorului, motiv pentru care, femeile care nu se puteau "descurca" cu medici particulari de specialitate, au riscat sa dea nastere la copii cu malformatii congenitale, care din pacate, înca sunt în viata, handicapati si de care guvernul NU se prea intereseaza nici material, nici moral, si fiecare se "descurca" cum poate, ca asa se zice ca "noi românii suntem descurcareti în toata lumea" (!!!)
În 1960 situatia a basculat prin aparitia anticonceptionalelor, care au fost legalizate în Germania în 1962, în Statele Unite si Anglia în 1974, iar în Franta în 1967. Totusi publicitatea este limitata în revistele de specialitate si adolescentele nu aveau acces decât cu autorizatia parinteasca. Jurnalistul francez Jacques DEROGY, în cartea intitulata DES ENFANTS MALGRÉ NOUS, aparuta în 1956, a relevat amploarea unei sarcini NEDORITE, motiv pentru care ascultând frecvent emisiuni la TV5, printre care si AVIS DE RECHERCHE, apar oameni în toata firea, care-si cauta parintii biologici, deoarece de la nastere erau înfiati sau trimisi în orfelinate. Si aceasta nu numai în Franta, dar în toate tarile Europei în care avortul era interzis, precum si în Canada. Ca sa nu mai vorbim de puterea "religioasa", ca si cea politica, ce ramâne esential în mâinile barbatilor, existând înca tari în care peste 80 milioane femei, înca de la nastere sunt mutilate prin exciziune, sau infibulatie, în special în tarile africane, sau peninsula Arabica, în Indonezia, Malaezia, operatie care e facuta în exclusivitate de femei, bunici sau mame - mi-a fost imposibil sa vad la televiziune exercitându-se aceasta BARBARIE înca în sec.XXI, ÎN PLUS ÎN NUMELE RELIGIEI...!!??

Pe lânga ororile descrise mai sus, odata cu emanciparea femeii, în toate domeniile, au aparut bineînteles schimbari si în vestimentatie si în continuare si în sec.XXI emanciparea, uneori gresit înteleasa si deci prost aplicata, s-a cam SARIT PESTE CAL.... dar nu avem ce face, deoarece multi spun NU MAI PUTEM REVENI LA MOYEN ÂGE - este DESUET. De acord ca nu ne putem întoarce din drum, dar oricum, e bine sa avansam, dar cu DECENTA...NU înseamna ca daca ieri am mâncat numai ceai cu pâine, astazi sa mâncam un kg.de carne ca sa compemsam. TOT CE ESTE EXTREM - este cu riscuri, si PRUDENTA, ESTE MAMA ÎNTELEPCIUNII.
Urmeaza evidenta UNOR FEMEI CELEBRE ale secolului XX, indiferent daca celebritatea a fost pozitiva sau negativa, ramân în memoria selectiva a individului si ca atare voi deschide capitolul cu reginele ROMÂNIEI si apoi MONARHIA ANGLIEI, care ramâne Seful Canadei, ea facând parte din Commonwealth, urmând apoi femei - mai mult sau mai putin cunoscute dar care vor ramâne în ISTORIA LUMII, din diverse domenii de activitate.

Prima regina a României si scriitoare - Elisabeta (Carmen Sylva)1843-1916, sotia primului rege al României Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen; Regina Maria - mama ranitilor, sotia Regelui Ferdinand nepotul regelui Carol I (1875-1938); Regina-mama Elena, mama regelui Mihai (1896-1982) si în final Domnita Ileana (alias Maica Alexandra, fiica reginei Maria, moarta în exil în Statele Unite), nu a fost regina, însa a fost o personalitate care merita toate omagiile.
- Regina Elizabeth, reine mère (Queen Mum) a Angliei, 1900-2002; Regina Elizabeth II a Angliei, nascuta în 1926.
Toate aceste regine, dar în primul rând mame devotate familiilor lor, tarii, poporului si intereselor altor natiuni, care au facut de garda la capatâiul ranitilor, au mers pe front ca infirmiere, au ajutat familiile celor decedati si deveniti handicapati, au ajutat material pe cei saraci, într-un cuvânt au servit Patria pentru care au jurat în fata lui DUMNEZEU CEL ATOTPUTERNIC, pâna la ultima lor suflare.

Urmeaza FEMEI - sotii de sefi de state, care si-au secondat barbatii, au fost active si nu de putine ori, din "culise" au avut un cuvânt greu de spus, indiferent ca sotii au fost sau nu "fideli",dar au contribuit la cauza tarii : Eleanor (Anna)Roosevelt (1884-1962); Nancy Reagan (1921- ); Maria Eva Duarte (Evita) Peron (1919-1952; Jacqueline Kennedy - Onassis (1929-1994); Indira Gandhi - Doamna de Fier a Asiei (1917-1984); Imelda Marcos (1930 -) sotia lui Marcos; Jiang-Qing, cunoscuta sub numele de "madame Mao" a patra sotie a lui Mao Zedong (1914-1991); Jovanka Budisavlievici-Broz, (1924- ) sotia lui Tito; Golda Meir, denumita "bunica Israelului" (1893-1978); Ludmila Jivkova (1942-1998) fiica lui Todor Jivkov; sotia lui Jivkov, Mara Maleeva, a fost medic, nu a facut politica, în schimb fiica lor a fost mâna dreapta a tatalui, dar în mod pozitiv si ea fiind foarte cultivata. Raisa Gorbaciova (1932-1998?), sotia lui Mikhail Gorbaciov; Margaret Hilda Thatcher (1925 - ) denumita "Doamna de Fier a Angliei"; Benazir Bhutto "Fiica Orientului" (1953- ); Dolores Ibarruri "La Pasionnaria" - (1895-1989); Winnie Mandela, prima sotie a lui Nelson Mondela (1934- ); Hillary Rodham Clinton (1947- ) sotia lui Bill Clinton; Madeleine Albright (1938- ); Nadejda Allilueva - sotia lui Stalin (22 Sept.1901-1932, prin sinucidere) a fost a doua sotie a lui Stalin, au avut o fiica SVETLANA, fugita în Occident prin anii 1960; prima sotie a lui Stalin s-a numit Ekaterina Svanidze; Nadejda Krupskaia (1869-1939) sotia lui Lenin; Alexandra Domontoviciova- Kollontai, prima ambasadoare din lume (1893-1952); Wallis Simpson (1806-1986) cea pentru care regele Edouard VIII al Angliei a abdicat; Eva Braun (1912-1945) casatorita oficial cu Hitler în ajununul sinuciderii, pe 29 Aprilie 1945. Rachelle Guidi- Mussolini (1892- 1945);Elena Lupescu (1896-1977) amanta "en titre" si apoi sotia lui Carol II, si el a abdicat; Maria Antonescu sotia maresalului Ion Antonescu (1892-1964); Elena Petrescu-Ceausescu, "acad.,dr.,ing."...sotia DICTATORULUI CEAUSESCU, nascuta la 7.01.1916-1989 (si nu 1919, cum îsi falsificase actul de nastere) a fost DIAVOLUL PE PAMÂNT.

Fara date si alte comentarii, voi da curs câtorva nume mai bine cunoscute de cititori, din diferite ramuri de activitate, doar spre aducere aminte, ramânând ca cei care sunt mai curiosi si îi intereseaza viata în amanunt a celor enumerati, cu BUNE, cu RELE, internetul ne sta la dispozitie cu peste 300 milioane site-uri, pâna în prezent, unde putem descoperi si ce nu cautam.

Martha Bibescu, Maria (Maruca) Cantacuzino, Aristitza Romanescu, Marioara Ventura, Ecaterina Teodoroiu, Elvira Popescu, Lucia Sturdza-Bulandra, Cella Delavrancea, Zoe Busulenga, Agatha Bârsescu, Dina Cocea (a împlinit 90 de ani în aceasta luna)a fost reprezentanta UFDR la ONU, în perioada guvernului Gh.Dej, Tantzi Cocea, Cella Dima, Maria Filotti, Elvira Godeanu, Danielle Darieux, Brigitte Bardot, Lady Di, Grace de Monaco, Zoe Dumitrescu-Busulenga, Maria Callas, Gabrielle Chanel (Coco), Simone Kaminker-Signoret, Ingrid Bergman, Elisabeth Taylor, Katherine Hepburn, si "last but not least" MARIE CURIE, fizician francez, de origine poloneza, prima femeie care a fost titulara la o catedra a Univ.Sorbonne, si a primit Premiul Nobel în 1903, ca si alte femei celebre în alte domenii Camille Claudel, Françoise Sagan, George Sand (alias Aurore Dupin), Isabelle Adjani, Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Marguerite Yourcenar (1903-1987), prima femeie admisa la Acad.franceza în 1980, Marguerite Duras (1915-1996), activa în Rezistenta în al doilea Razboi mondial, Simone de Beauvoir (1908-1986).

Lista este fara de sfârsit, si sunt înca multe nume rasunatoare, pe care le-am omis, cu sau fara voie, rezervându-mi dreptul - daca conducerea ziarului OBSERVATORUL ma va solicita din nou - sa continui cele începute. Oricum pot sa va declar, ca este fascinant sa faci "recherche" sau "search" pe Internet, în biblioteci publice, sau în documentele personale scrise, precum si în propria-mi biblioteca, fiind întotdeauna interesata de faptele petrecute cu cel putin un secol înainte, precum si a patrunde în viata unor personalitati care m-au marcat de multa vreme, a unor oameni care au trait în alta epoca decât cea de azi,... dar probabil ca aceasta face parte si din caracterul meu în care predomina curiozitatea si aflarea ADEVARULUI unor evenimente traite sau numai auzite.

SURSA: Observatorul.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pilotii orbi – M.Eliade – 1937 (fragment)

Imoralitatea clasei conducãtoare românesti, care detine “puterea” politicã de la 1918 încoace, nu este cea mai gravã crimã a ei. Cã s-a furat ca în codru, cã s-a distrus burghezia nationalã în folosul elementelor alogene, cã s-a nãpãstuit tãrãnimea, cã s-a introdus politicianismul în administratie si învãtãmânt, cã s-au desnationalizat profesiunile libere – toate aceste crime împotriva sigurantei statului si toate aceste atentate contra fiintei neamului nostru, ar putea – dupã marea victorie finalã – sã fie iertate. Memoria generatiilor viitoare va pãstra, cum se cuvine, eforturile si eroismul anilor cumpliti 1916- 1918 – lãsând sã se astearnã uitarea asupra întunecatei epoci care a urmat unirii tuturor românilor.
................................

Dar cred cã este o crimã care nu va putea fi niciodatã uitatã: acesti aproape douãzeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai cã i-am pierdut (si când vom mai avea înaintea noastrã o epocã sigurã de pace atât de îndelungatã?!) – dar i-am folosit cu statornicã voluptate la surparea lentã a statului românesc modern. Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd.

...................................

Într-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult încercata Europã – luntrea statului nstru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte.

...........................................

Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã. Critica, insulta, amenintarea – toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.
Istoria cunoaste unele exemple tragice de state înfloritoare si puternice care au pierit în mai putin de o sutã de ani fãrã ca nimeni sã înteleagã de ce. Oamenii erau tot atât de cumsecade, soldatii tot atât de viteji, femeile tot atât de roditoare, holdele tot atât de bogate. Nu s-a întâmplat nici un cataclism între timp. Si deodatã, statele acestea pier, dispar din istorie. În câteva sute de ani dupã aceea, cetãtenii fostelor state glorioase îsi pierd limba, credintele, obiceiurile – si sunt înghititi de popoare vecine.
Luntrea condusã de pilotii orbi se lovise de stânca finalã. Nimeni n-a înteles ce se întâmplã, dregãtorii fãceau politicã, negutãtorii îsi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si tãranii de ogorul lor. Numai istoria stia cã nu va mai duce multã vreme povara acestui stârv în descompunere, neamul acesta care are toate însusirile în afarã de cea capitalã: instinctul statal.

......................................................

Crima elitelor conducãtoare românesti constã în pierderea acestui instinct si în înfiorãtoarea lor inconstientã, în încãpãtânarea cu care îsi apãrã “puterea”. Au fost elite românesti care s-au sacrificat de bunã voie, si-au semnat cu mâna lor actul de deces numai pentru a nu se împotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune în calea destinului acestui neam. Clasa conducãtorilor nostri politici, departe de a dovedi aceastã resemnare, într-un ceas atât de tragic pentru istoria lumii – face tot ce-i stã în putintã ca sã-si prelungeascã puterea. Ei nu gândesc la altceva decât la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta. Si nu în aceste câteva miliarde risipite si câteva mii de constiinte ucise stã marea lor crimã, ci în faptul cã mãcar acum, când încã mai este timp, nu înteleg sã se resemneze. […]

....................................

Pilotii orbi! Clasa aceasta conducãtoare, mai mult sau mai putin româneascã, politicianizatã pânã în mãduva oaselor – care asteaptã pur si simplu sã treacã ziua, sã vinã noaptea, sã audã un cântec nou, sã joace un joc nou, sã rezolve alte hârtii, sã facã alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si când am trãi într-o societate pe actiuni, ca si când am avea înaintea noastrã o sutã de ani de pace, ca si când vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi.[....]

..........................................

Sunt unii, buni “patrioti”, care se bat cu pumnul în piept si-ti amintesc cã românul în veci nu piere, cã au trecut pe aici neamuri barbare etc.Uitând, sãracii cã în Evul Mediu românii se hrãneau cu grâu si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitând cã blestemul a început sã apese neamul nostru odatã cu introducerea secarei ( la sfârsitul Evului Mediu ), care a luat pretutindeni locul grâului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul – slãbind considerabil rezistenta tãranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mãlaiul a adus pelagra, austriecii în Ardeal si “cultura” în Pricipate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politicã si administrativã.

..................................................

Toatã Muntenia si Moldova de jos se hrãneau iarna cu peste sãrat; cãrutele începeau sã colinde Bãrãganul îndatã ce se culegea porumbul si pestele acela sãrat, uscat cum era, alcãtuia totusi o hranã substantialã. Pilotii orbi au creat, însã, trustul pestelui. Nu e atât de grav faptul cã la Brãila costã 60-100 lei kilogramul de peste (în loc sã coste 5 lei), cã putrezesc vagoane întregi cu peste ca sã nu scadã pretul, cã în loc sã se recolteze 80 de vagoane pe zi din lacurile din jurul Brãilei se recolteazã numai 5 vagoane si se vinde numai unul (restul putrezeste), grav e cã tãranul nu mai mãnâncã, de vreo 10 ani, peste sãrat. Si acum, când populatia de pe malul Dunãrii e seceratã de malarie, guvernul cheltuieste (vorba vine) zeci de milioane cu medicamente, uitând cã un neam nu se regenereazã cu chininã si aspirinã, ci printr-o hranã substantialã.
Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi în pieptul de aramã al românului. Sãrmanul român, luptã ca sã-si pãstreze mãcar o inimã obositã care bate tot mai rar si to mai stins. Adevãrul e acesta: neamul românesc nu mai are rezistenta sa legendarã de acum câteva veacuri.......
...................................
…Dar pilotii orbi stau surâzãtori la cârmã, ca si când nimic nu s-ar întâmpla.
Si acesti oameni, conducãtori ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de bunã-credintã, si cu bunãvointã; numai cã, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care conteazã în ceasul de fatã – instinctul statal – nu vãd suvoaiele slave scurgându- se din sat în sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pãmânt românesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lãsând locul altor neamuri… Nu simt cã s-au schimbat unele lucruri în aceastã tarã, care pe alocuri nici nu mai pare româneascã.
Cã pilotii orbi s-au fãcut sau nu unelte în mâna strãinilor – putin intereseazã deocamdatã. Singurul lucru care intereseazã este faptul cã nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a stiut si nu stie ce înseamnã un stat.
Si asta e destul ca sã începi sã plângi.
[Vremea, Nr. 505, 19 Septembrie 1937, p. 3]

CASTIGA BANI PE NET!

PTC-URI CARE TE PLATESC!