Curs BNR la zi
vineri, 12 martie 2010
Semnificaţii istorice pentru 12 martie
515 - î.Hr. S-a terminat construcţia Templului din Ierusalim.
1507 - A încetat din viaţă Cesare Borgia, fiul Papei Alexandru al VI-lea, a cărui viaţă l-a inspirat pe Nicolo Machiavelii care a scris Il Principe.
1685 - S-a născut filosoful George Berkeley (m. 14 ian 1753)
1824 - S-a născut fizicianul Gustav Kirkoff (m. 1887)
1838 - A apărut, la Braşov, ziarul politic "Gazeta de Transilvania", cu rol important în lupta de eliberare naţională.
1848 - Simion Bărnuţiu a lansat o proclamaţie prin care cerea recunoaşterea românilor din Transilvania ca naţiune politică şi desfiinţarea iobăgiei.
1857 - A avut loc, la Veneţia, premiera operei "Simon Boccanegra" de Giuseppe Verdi.
1863 - S-a născut scriitorul italian Gabriele D'Annunzio (1 mar 1938)
1881 - S-a născut Mustafa Kemal Ataturk, om politic, fondatorul Republicii Turcia şi primul preşedinte al acesteia (1923-1938) (m. 10 noiembrie 1938)
1885 - S-a născut (conform calendarului Iulian) Mateiu I. Caragiale , poet şi prozator român, fiul dramaturgului Ion Luca Caragiale (m. 17 ian 1936)
1894 - Au fost puse în vînzare primele sticle de Coca-Cola.
1907 - Răscoala ţăranilor în Muntenia şi Oltenia. În acest context, guvernul conservator Gh. Gr. Cantacuzino demisionează. Se formează un guvern liberal, în frunte cu Dimitrie A. Sturdza.
1912 - S-a născut poetul canadian de origine română Irving Peter Layton (Israel Pincu Lazarovitch). Încă din anii '40 a fost recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici, versatili, revoluţionari şi controversaţi poeţi ai şcolii "moderne" canadiene. Reputaţia i s-a consolidat în anii '50-'60, mai ales după publicarea lucrării "A Red Carpet for the Sun" în 1959. Unul dintre elevii săi celebri a fost Leonard Cohen, muzician, scriitor, promotorul postmodernismului canadian. (m. 4 ianuarie 2006)
1913 - Canberra devine capitala Australiei.
1925 - S-a născut Constantin Chiriţă, scriitor şi scenarist (m. 14 nov 1991)
1925 - A încetat din viaţă Sun Yat Sen , revoluţionar chinez. (n.1866)
1930 - Mahatma Ghandi conduce un marş de protest împotriva monopolului britanic asupra comerţului cu sare.
1938 - Ocuparea Austriei de către Germania hitleristă (Anschlus).
1940 - Finlanda semnează un tratat de pace cu Uniunea Sovietică, prin care cedează Karelia.
1945 - A încetat din viaţă Anna Frank, autoarea celebrului "Jurnalul Annei Frank", în care a descris istoria familiei sale în timpul ocupaţiei hitleriste.
1947 - Preşedintele Harry Truman lansează "Doctrina Truman" (sprijinirea de către SUA a naţiunilor care se opuneau comunismului).
1950 - A încetat din viaţă scriitorul Heinrich Mann (n.1871).
1965 - A încetat din viaţă George Călinescu, critic, istoric literar, scriitor şi publicist (n. 1899).
1966 - A încetat din viaţă (la Paris) pictorul român Victor Brauner
1968 - Statul Mauritius îşi declară independenţa.
1973 - S-a înfiinţat, la Bucureşti, Radio România Tineret, primul canal public de tineret din Europa.
1992 - La Bonn a fost definitivat Tratatul dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.
1992 - A avut loc întîlnirea Colegiului Director al Frontului Salvării Naţionale, pe marginea rezultatelor alegerilor locale. Acest eveniment a marcat scindarea din FSN, între susţinătorii lui Petre Roman şi cei ai lui Ion Iliescu.
1994 - Biserica Anglicană hirotoneşte prima femeie preot.
1999 - Polonia, Republica Cehă şi Ungaria au devenit oficial membre ale NATO.
1999 - Violonistul şi dirijorul Yehudi Menuhin a încetat din viaţă, la Berlin, la vîrsta de 83 de ani.
2003 - Premierul sîrb, Zoran Djindjici, a fost asasinat în urma unui atentat comis la Belgrad. El a fost împuşcat în faţa clădirii guvernului.
2008 - A încetat din viaţă Ovidiu Iuliu Moldovan, actor român cu o bogată activitate în teatru, film, teatru radiofonic şi de televiziune (n. 1 ianuarie 1942).
Sursa: Mediafax.ro
Pilotii orbi – M.Eliade – 1937 (fragment)
................................
Dar cred cã este o crimã care nu va putea fi niciodatã uitatã: acesti aproape douãzeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai cã i-am pierdut (si când vom mai avea înaintea noastrã o epocã sigurã de pace atât de îndelungatã?!) – dar i-am folosit cu statornicã voluptate la surparea lentã a statului românesc modern. Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd.
...................................
Într-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult încercata Europã – luntrea statului nstru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte.
...........................................
Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã. Critica, insulta, amenintarea – toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.
Istoria cunoaste unele exemple tragice de state înfloritoare si puternice care au pierit în mai putin de o sutã de ani fãrã ca nimeni sã înteleagã de ce. Oamenii erau tot atât de cumsecade, soldatii tot atât de viteji, femeile tot atât de roditoare, holdele tot atât de bogate. Nu s-a întâmplat nici un cataclism între timp. Si deodatã, statele acestea pier, dispar din istorie. În câteva sute de ani dupã aceea, cetãtenii fostelor state glorioase îsi pierd limba, credintele, obiceiurile – si sunt înghititi de popoare vecine.
Luntrea condusã de pilotii orbi se lovise de stânca finalã. Nimeni n-a înteles ce se întâmplã, dregãtorii fãceau politicã, negutãtorii îsi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si tãranii de ogorul lor. Numai istoria stia cã nu va mai duce multã vreme povara acestui stârv în descompunere, neamul acesta care are toate însusirile în afarã de cea capitalã: instinctul statal.
......................................................
Crima elitelor conducãtoare românesti constã în pierderea acestui instinct si în înfiorãtoarea lor inconstientã, în încãpãtânarea cu care îsi apãrã “puterea”. Au fost elite românesti care s-au sacrificat de bunã voie, si-au semnat cu mâna lor actul de deces numai pentru a nu se împotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune în calea destinului acestui neam. Clasa conducãtorilor nostri politici, departe de a dovedi aceastã resemnare, într-un ceas atât de tragic pentru istoria lumii – face tot ce-i stã în putintã ca sã-si prelungeascã puterea. Ei nu gândesc la altceva decât la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta. Si nu în aceste câteva miliarde risipite si câteva mii de constiinte ucise stã marea lor crimã, ci în faptul cã mãcar acum, când încã mai este timp, nu înteleg sã se resemneze. […]
....................................
Pilotii orbi! Clasa aceasta conducãtoare, mai mult sau mai putin româneascã, politicianizatã pânã în mãduva oaselor – care asteaptã pur si simplu sã treacã ziua, sã vinã noaptea, sã audã un cântec nou, sã joace un joc nou, sã rezolve alte hârtii, sã facã alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si când am trãi într-o societate pe actiuni, ca si când am avea înaintea noastrã o sutã de ani de pace, ca si când vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi.[....]
..........................................
Sunt unii, buni “patrioti”, care se bat cu pumnul în piept si-ti amintesc cã românul în veci nu piere, cã au trecut pe aici neamuri barbare etc.Uitând, sãracii cã în Evul Mediu românii se hrãneau cu grâu si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitând cã blestemul a început sã apese neamul nostru odatã cu introducerea secarei ( la sfârsitul Evului Mediu ), care a luat pretutindeni locul grâului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul – slãbind considerabil rezistenta tãranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mãlaiul a adus pelagra, austriecii în Ardeal si “cultura” în Pricipate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politicã si administrativã.
..................................................
Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi în pieptul de aramã al românului. Sãrmanul român, luptã ca sã-si pãstreze mãcar o inimã obositã care bate tot mai rar si to mai stins. Adevãrul e acesta: neamul românesc nu mai are rezistenta sa legendarã de acum câteva veacuri.......
...................................
…Dar pilotii orbi stau surâzãtori la cârmã, ca si când nimic nu s-ar întâmpla. Si acesti oameni, conducãtori ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de bunã-credintã, si cu bunãvointã; numai cã, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care conteazã în ceasul de fatã – instinctul statal – nu vãd suvoaiele slave scurgându- se din sat în sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pãmânt românesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lãsând locul altor neamuri… Nu simt cã s-au schimbat unele lucruri în aceastã tarã, care pe alocuri nici nu mai pare româneascã.
Cã pilotii orbi s-au fãcut sau nu unelte în mâna strãinilor – putin intereseazã deocamdatã. Singurul lucru care intereseazã este faptul cã nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a stiut si nu stie ce înseamnã un stat. Si asta e destul ca sã începi sã plângi.
[Vremea, Nr. 505, 19 Septembrie 1937, p. 3]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu