Curs BNR la zi
duminică, 8 august 2010
Semnificaţii istorice pentru 8 august
1902 - S-a născut Saşa Pană, poet şi prozator: "Călătorie cu funicularul", "Cuvântul talisman", "Poeme fără de imaginaţie". (d. 22 august 1981)
1908 - S-a născut Chivu Stoica, prim-ministru al României în perioada 1955-1961. (d. 16 februarie 1975)
1914 - Muntenegru declară război Germaniei.
1929 - Dirijabilul Graf Zeppelin începe o călătorie în jurul lumii, pe care a efectuat-o în 21 de zile.
1945 - Uniunea Sovietică declară război Japoniei.
1949 - Regatul Bhutan devine independent.
1960 - Coasta de Fildeş îşi declară independenţa de stat.
1963 - România a semnat Tratatul privind încetarea experienţelor atomice în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă (încheiat la data de 5 august 1963, la Moscova).
1967 - A fost creată Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
1974 - Preşedintele american Richard Nixon demisionează, locul său fiind luat de Gerald Ford.
1983 - A încetat din viaţă actorul Emanoil Petruţ: "Porto-Franco", "Tinereţe fără bătrâneţe", "Ciprian Porumbescu", "Fraţii Jderi". (n. 1932).
1992 - A avut loc Conferinţa Naţională a Partidului Liberal Monarhist din România.
1995 - Un pluton de militari români a participat la manevrele militare comune iniţiate de NATO în cooperare cu fostele state comuniste din Europa Centrală şi de Est, în cadrul Parteneriatului pentru Pace.
1995 - Prin noua Lege a învăţământului, religia a devenit disciplină obligatorie de studiu pentru ciclu primar (clasele I-IV). În învăţământul gimnazial, religia este opţională, iar în învăţământul liceal şi profesional este facultativă.
1996 - USD a prezentat un "Manifest anti-corupţie", prin care propunea un "program minimal de urgenţă" ce ar putea contribui la stoparea "acestui flagel naţional".
1997 - Guvernul a semnat un protocol cu reprezentanţii Centralei Naţionale Confederative a Sindicatelor Miniere din România şi ai Confederaţiei Sindicatelor Miniere din România, protocol care trebuia să dea posibilitatea de a evalua toate măsurile necesare pe baza cărora va fi elaborată strategia de restructurare a sectorului minier.
1999 - Directorii executivi ai Fondului Monetar Internaţional au salutat, cu ocazia aprobării acordului stand-by cu România, eforturile autorităţilor române de a corija dezechilibrele severe din economia românească şi vulnerabilităţile structurale perpetuate în timp, considerând că programul autorităţilor române, dacă va fi corect aplicat, va marca un pas major înainte în evoluţia României spre stabilitate financiară şi va pune bazele unei creşteri durabile.
2000 - Fostul vicepremier malaezian Anwar Ibrahim a fost găsit vinovat pentru sodomie şi condamnat la nouă ani de închisoare.
2001 - Preşedintele reformator iranian Mohammad Khatami a depus jurământul, în faţa Parlamentului (Majlis), reunit cu ocazia învestirii sale, fiind reales pentru un al doilea mandat
2002 - Fostul ministru israelian al Afacerilor Externe Shlomo Ben Ami, a demisionat din Parlament, în semn de protest faţă de prezenţa formaţiunii sale în Guvernul condus de Ariel Sharon, liderul partidului de dreapta Likud.
2004 - A decedat Ismael Rodriguez, unul dintre cei mai importanţi regizori ai vârstei de aur a cinematografiei mexicane din anii '40-'50 (n. 1917).
2006 - Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de încetare a raporturilor de serviciu ale chestorului de poliţie Constantin Zăvăleanu, tatăl tânărului arestat preventiv pentru vânzarea a patru doze de heroină.
2006 - Guvernul israelian a autorizat evacuarea a mii de locuitori din nordul ţării care, supuşi tirurilor de rachete Hezbollah, stăteau în adăposturi de la începutul conflictului din sudul Libanului
2006 - Israel a numit un nou comandant pentru operaţiunile militare împotriva Libanului
2007 - Naveta spaţială americană Endeavour a fost plasată cu succes pe orbită având la bord şapte astronauţi, printre care şi prima învăţătoare care merge în spaţiu
2007 - Preşedintele Consiliului Naţional de Integritate, Nicu Marcu, reprezentant al Ministerului Economiei şi Finanţelor, a fost promovat temporar, prin decizie a premierului Călin Popescu Tăriceanu, în funcţia de secretar general al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
2008 - Rusia a declanşat o operaţiune militară împotriva Georgiei.
Sursa: Mediafax.ro
Pilotii orbi – M.Eliade – 1937 (fragment)
................................
Dar cred cã este o crimã care nu va putea fi niciodatã uitatã: acesti aproape douãzeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai cã i-am pierdut (si când vom mai avea înaintea noastrã o epocã sigurã de pace atât de îndelungatã?!) – dar i-am folosit cu statornicã voluptate la surparea lentã a statului românesc modern. Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd.
...................................
Într-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult încercata Europã – luntrea statului nstru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte.
...........................................
Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã. Critica, insulta, amenintarea – toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.
Istoria cunoaste unele exemple tragice de state înfloritoare si puternice care au pierit în mai putin de o sutã de ani fãrã ca nimeni sã înteleagã de ce. Oamenii erau tot atât de cumsecade, soldatii tot atât de viteji, femeile tot atât de roditoare, holdele tot atât de bogate. Nu s-a întâmplat nici un cataclism între timp. Si deodatã, statele acestea pier, dispar din istorie. În câteva sute de ani dupã aceea, cetãtenii fostelor state glorioase îsi pierd limba, credintele, obiceiurile – si sunt înghititi de popoare vecine.
Luntrea condusã de pilotii orbi se lovise de stânca finalã. Nimeni n-a înteles ce se întâmplã, dregãtorii fãceau politicã, negutãtorii îsi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si tãranii de ogorul lor. Numai istoria stia cã nu va mai duce multã vreme povara acestui stârv în descompunere, neamul acesta care are toate însusirile în afarã de cea capitalã: instinctul statal.
......................................................
Crima elitelor conducãtoare românesti constã în pierderea acestui instinct si în înfiorãtoarea lor inconstientã, în încãpãtânarea cu care îsi apãrã “puterea”. Au fost elite românesti care s-au sacrificat de bunã voie, si-au semnat cu mâna lor actul de deces numai pentru a nu se împotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune în calea destinului acestui neam. Clasa conducãtorilor nostri politici, departe de a dovedi aceastã resemnare, într-un ceas atât de tragic pentru istoria lumii – face tot ce-i stã în putintã ca sã-si prelungeascã puterea. Ei nu gândesc la altceva decât la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta. Si nu în aceste câteva miliarde risipite si câteva mii de constiinte ucise stã marea lor crimã, ci în faptul cã mãcar acum, când încã mai este timp, nu înteleg sã se resemneze. […]
....................................
Pilotii orbi! Clasa aceasta conducãtoare, mai mult sau mai putin româneascã, politicianizatã pânã în mãduva oaselor – care asteaptã pur si simplu sã treacã ziua, sã vinã noaptea, sã audã un cântec nou, sã joace un joc nou, sã rezolve alte hârtii, sã facã alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si când am trãi într-o societate pe actiuni, ca si când am avea înaintea noastrã o sutã de ani de pace, ca si când vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi.[....]
..........................................
Sunt unii, buni “patrioti”, care se bat cu pumnul în piept si-ti amintesc cã românul în veci nu piere, cã au trecut pe aici neamuri barbare etc.Uitând, sãracii cã în Evul Mediu românii se hrãneau cu grâu si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitând cã blestemul a început sã apese neamul nostru odatã cu introducerea secarei ( la sfârsitul Evului Mediu ), care a luat pretutindeni locul grâului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul – slãbind considerabil rezistenta tãranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mãlaiul a adus pelagra, austriecii în Ardeal si “cultura” în Pricipate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politicã si administrativã.
..................................................
Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi în pieptul de aramã al românului. Sãrmanul român, luptã ca sã-si pãstreze mãcar o inimã obositã care bate tot mai rar si to mai stins. Adevãrul e acesta: neamul românesc nu mai are rezistenta sa legendarã de acum câteva veacuri.......
...................................
…Dar pilotii orbi stau surâzãtori la cârmã, ca si când nimic nu s-ar întâmpla. Si acesti oameni, conducãtori ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de bunã-credintã, si cu bunãvointã; numai cã, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care conteazã în ceasul de fatã – instinctul statal – nu vãd suvoaiele slave scurgându- se din sat în sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pãmânt românesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lãsând locul altor neamuri… Nu simt cã s-au schimbat unele lucruri în aceastã tarã, care pe alocuri nici nu mai pare româneascã.
Cã pilotii orbi s-au fãcut sau nu unelte în mâna strãinilor – putin intereseazã deocamdatã. Singurul lucru care intereseazã este faptul cã nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a stiut si nu stie ce înseamnã un stat. Si asta e destul ca sã începi sã plângi.
[Vremea, Nr. 505, 19 Septembrie 1937, p. 3]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu