Curs BNR la zi
joi, 30 decembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 30 decembrie
1865 - S-a născut scriitorul englez Rudyard Kipling; premiul Nobel pentru literatură pe 1907 (m. 18 ianuarie 1936)
1944 - A murit scriitorul francez Romain Rolland; premiul Nobel pentru literatură pe 1915 (n. 29 ianuarie 1866)
1989 - Se constituie, la Bucureşti, organizaţia neguvernamentală Grupul pentru Dialog Social, "o instanţă de reflecţie critică" asupra problemelor societăţii civile române
1991 - În Raportul Comisiei ONU pentru drepturile omului, întrunită la Geneva în cea de-a 43-a sesiune, se apreciază că în 1991, în ceea ce priveşte relaţiile dintre români şi maghiari situaţia este înregistrată ca staţionară, continuînd să existe un climat de neîncredere care dăunează bunei convieţuiri.
1996 - A încetat din viaţă actorul Lew Ayres.
1997 - Premierul Victor Ciorbea a anunţat că a acceptat demisia ministrului Transporturilor, Traian Băsescu, survenită ca urmare a declaraţiilor critice pe care acesta le-a formulat la adresa Executivului.
2002 - A încetat din viaţă Mary Wesley, scriitor.
2006 - Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, condamnat la moarte pentru execuţia a 148 de şiiţi din Dujail în anii '80, a fost spânzurat în Bagdad
2008 - Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat reforma constituţională prin care mandatul prezidenţial este prelungit de la patru la şase ani
Sursa: Mediafax.ro
miercuri, 29 decembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 29 decembrie
1883 - S-a născut prozatorul şi dramaturgul rus Alexei N. Tolstoi ("Calvarul", "Copilăria lui Nikita","Ivan cel Groaznic") (m. 23 feb. 1945)
1893 - Oficirea căsătoriei dintre Principele Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor prezumtiv al tronului României, cu principesa Maria (fiica ducelui Alfred de Edinburgh şi a marii ducese Maria a Rusiei) la Sigmaringen, în Germania.
1916 - A încetat din viaţă Grigori Rasputin, călugărul rus care a avut o mare influenţă asupra familiei ultimului ţar al dinastiei Romanov (n. 1869)
1919 - Parlamentul votează Legile de ratificare a unirii cu România a Transilvaniei, a Bucovinei şi a Basarabiei; este primul Parlament al României reîntregite, reunit la Bucureşti, ales prin vot universal şi cuprinzând reprezentanţi din toate teritoriile locuite majoritar de români
1926 - A încetat din viaţă Rainer Maria Rilke, unul dintre cei mai importanţi poeţi de limbă germană din prima jumătate a secoluluii al XX-lea ("Cartea orelor", "Elegii din Duino") (n. 4 decembrie 1875)
1933 - A încetat din viaţă I.G.Duca, prim-ministru este asasinat de către un comando legionar pe peronul gării din Sinaia (n. 26 decembrie 1879)
1989 - Are loc prima şedinţă a guvernului provizoriu, condus de Petre Roman, primul guvern al României de după căderea comunismului
1989 - Prin Decret CFSN (nr.33) a fost desfiinţat Departamentul Securităţii Statului.
1989 - Prin Decretul CFSN nr. 27, a fost înfiinţat Ministerului Învăţămîntului
1989 - Václav Havel devine preşedinte al Cehoslovaciei.
2004 - Cabinetul Călin Popescu Tăriceanu a depus jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu.
2008 - Trompetistul american de jazz Freddie Hubbard a decedat. Hubbard, cunoscut pentru stilul său "hard bop", a primit un premiu Grammy pentru cel mai bun album în 1972. (n. 7 aprilie 1938)
Sursa: Mediafax.ro
marți, 28 decembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 28 decembrie
1856 - S-a născut Woodrow Wilson, al 28-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al Premiului Nobel pentru pace pe anul 1919
1895 - În cafeneaua "Grand Café" din Paris are loc prima proiecţie de film, realizată de fraţii Lumière
1923 - A încetat din viaţă Alexandre Gustav Eiffel, inginer francez (n. 15 decembrie 1832)
1937 - A încetat din viaţă Maurice Ravel, compozitor şi pianist, autorul celebrului "Bolero" (n. 7 martie 1875)
1945 - A încetat din viaţă Theodore Dreiser, scriitor american ("O tragedie americană", "Sora Carrie") (n. 27 august 1871)
1986 - A încetat din viaţă Andrei Tarkovski, regizor rus ("Călăuza", "Andrei Rubliov")(n. 4 aprilie 1932)
1989 - A încetat din viaţă Hermann Oberth, fizician şi inventator german născut la Sibiu (n. 1894)
1997 - A încetat din viaţă Corneliu Baba, pictor (n. 18 noiembrie 1906)
2004 - A încetat din viaţă scriitoarea americană Susan Sontag, considerată drept cea mai europeană dintre scriitorii americani, cunoscută pentru eseurile sale despre artă şi literatură, pentru analizele critice la adresa Occidentului şi pentru părerile sale de stânga.(n. ianuarie 1933)
2005 - A fost lansat satelitul Giove A, destinat testării condiţiilor reale ale tehnologiilor sistemului european de localizare Galileo. Sistemul Galileo, ce va permite Europei să-şi câştige independenţa faţă de celebrul sistem de poziţionare globală (GPS), controlat de americani, riscă, în opinia observatorilor, să ducă, în scurtă vreme, la o noua tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. In timp ce ţările europene susţin că au nevoie de un sistem care să le asigure independenţa fata de GPS, Washingtonul consideră că un asemenea sistem ar pune în pericol securitatea naţională a SUA, oferind potenţialilor terorişti un mijloc eficient de a ataca obiective americane
2008 - A încetat din viaţă interpretul şi compozitorul de rock, Delaney Bramlett (n. 1 iulie 1939)
Sursa: Mediafax.ro
luni, 27 decembrie 2010
27 decembrie, Sfantul Stefan, primul diacon si martir a bisericii
La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida – numele unei mucenite trecute in calendar).
Statisticile existente arata ca majoritatea romanilor care il au ca patron spiritual pe Sfantul Stefan, respectiv 262.848 de persoane, poarta numele de Stefan, alti 33.295 Istvan, iar 8.809 Fanel.
De asemenea, alte 3.131 poarta numele Stefanel, 1.758 de persoane raspund la numele Stefanut si alti 587 — Fane.
Numele Sfantului Stefan, cel dintai mucenic al crestinatatii, este purtat si de 107.088 de femei, dintre acestea 72.995 purtand numele Stefania, 23.325 — Stefana si 9.373 — Fanica.
Potrivit statisticilor existente, alte 1.042 de femei poarta numele Fanuta si 353 — Fana.
Semnificatia numelui Stefan
Numele este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna “coroana”, “ghirlanda”, “cununa” (cu care erau incununati invingatorii).
Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii
Sfantul Stefan este praznuit de Biserica, in a treia zi dupa Nasterea Domnului.
Parintele Nicolae Steinhardt, facand diferenta intre cele doua verbe vecine, dar nu identice, “a sedea” si “a sta”, ne descopera de ce Sfantul Stefan este sarbatorit dupa Nasterea Domnului si Soborul Maicii Sale. “A sedea”, spune parintele, inseamna in limba romana a se afla asezat pe ceva (un scaun, o banca, o lavita … ), iar “a sta” inseamna a se tine in picioare, vertical. In textul de la Fapte, 55-56 se spune: “A vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”. Observam ca in textul Noului Testament este prezent verbul a sta, adica a se afla in picioare, si nu a sedea.
In iconografie, Hristos e mereu reprezentat sezand, de-a dreapta Tatalui, pe tronul Sau ceresc, iar in textele liturgice se face referire la Iisus sezand in slava, niciodata stand. Parintele Nicolae Steinhardt explica de ce s-a folosit verbul “a sta”: “Pentru a primi jertfa primului mucenic al Sau, Domnul S-a ridicat in picioare. Din respect pentru Arhidiaconul Stefan si spre a-i aduce osebita cinstire”. Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca Sfantul Stefan sa fie cinstit in a treia zi de Craciun.
Sfantul Stefan - primul diacon
Marindu-se numarul crestinilor dupa intemeierea Bisericii, a crescut si numarul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost alesi din cadrul comunitatii, sapte barbati “plini de Duh Sfant si de intelepciune” care sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae. Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.
Sfantul Stefan – primul martir
Sfantul Stefan s-a aratat un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos, marturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra. A fost acuzat ca a adus blasfemie lui Moise si lui Dumnezeu. Atunci cand Caiafa a intrebat daca cele ce se marturisesc despre El sunt adevarate, Sfantul Stefan a rostit o lunga cuvantare in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui.
Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Dupa ce L-a vazut pe Mantuitorul Hristos in chip minunat in slava, stand de-a dreapta lui Dumnezeu, s-a rugat pentru sine si pentru cei care il omorau: “Doamne nu le socoti lor pacatul acesta” (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Locul uciderii Sfantului Stefan a fost in valea lui Iosafat. Avand in vedere ca in vremea acee
a cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi inmormantati in cavoul familiei, se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin. Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria “chiliel”, care in limba ebraica inseamna “cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.
Sursa: www.crestinortodox.ro
Semnificaţii istorice pentru 27 decembrie
1391 - Prima menţiune documentară a "logofătului" (şeful cancelariei domneşti) în Ţara Românească.
--------------------------------------------------------------------------------
1571 - S-a născut Johannes Kepler, astronom şi astrolog, cel care a descoperit că Pământul şi planetele se mişcă în jurul Soarelui, pe orbite eliptice (m. 15 noiembrie 1630)
--------------------------------------------------------------------------------
1585 - A încetat din viaţă Pierre de Ronsard, poet francez, principal reprezentant al Pleiadei (şcoală literară franceză din secolul XVI) ("Ode", "Imnuri") (n. 11 septembrie 1524)
--------------------------------------------------------------------------------
1717 - S-a născut Papa Pius VI (m. 1799)
--------------------------------------------------------------------------------
1784 - Răscoala ţărănească condusă de Horia, Cloşca şi Crişan, izbucnită la 2 nov. 1784. Horea şi Cloşca sunt prinşi în pădurea Scoruşet din munţii Gilăului, apoi închişi la Alba-Iulia.
--------------------------------------------------------------------------------
1806 - Constantin Ipsilanti revine la Bucureşti. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său, de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Ţara Românească şi Serbia.
--------------------------------------------------------------------------------
1816 - A avut loc la Iaşi din iniţiativa lui Gheorghe Asachi primul spectacol de teatru în limba româna: "Mirtil şi Hloe", pastorala într-un act.
--------------------------------------------------------------------------------
1822 - S-a născut Louis Pasteur, chimist şi biolog, membru al Academiei Franceze; a descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor şi vaccinul antirabic (aplicat pentru prima oară în 1885), punând astfel bazele imunologiei; a stabilit metoda conservării berii prin pasteurizare (m. 28 septembrie 1895)
--------------------------------------------------------------------------------
1831 - Charles Darwin se îmbarcă în călătoria sa istorică la bordul navei regale HMS Beagle.
--------------------------------------------------------------------------------
1832 - S-a născut Pavel Mihailovici Tretiakov, critic şi umorist rus, fondatorul Galeriei de artă plastică care îi poartă numele.
--------------------------------------------------------------------------------
1896 - S-a născut romancierul american Louis Bromfield (m. 18 martie 1956)
--------------------------------------------------------------------------------
1897 - S-a născut Tudor Vianu, poet, estetician şi filozof român, membru al Academiei Române; a fost director general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, director general al Bibliotecii Academiei Române, director al Teatrului Naţional din Bucureşti; a scris studii de estetică şi stilistică, memorialistică, a analizat din punct de vedere estetic fenomenul literar românesc şi universal ("Arta şi frumosul", "Arta prozatorilor români") (m. 21 mai 1964)
--------------------------------------------------------------------------------
1909 - D.A. Sturdza, pe motive de boală, se retrage din partid şi de la şefia PNL-ului; I.I.C. Brătianu este numit în funcţia de prim-ministru.
--------------------------------------------------------------------------------
1925 - A încetat din viaţă Serghei Aleksandrovici Esenin, poet rus, unul dintre cei mai sensibili evocatori ai satului rus (s-a sinucis)(n.1895)
--------------------------------------------------------------------------------
1945 - Înfiinţarea Băncii Mondiale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), ca urmare a Conferinţei monetare şi financiare a ONU de la Bretton-Woods (1-12 iulie 1945). România a devenit membră a celor două organisme financiare la 15 decembrie 1972.
--------------------------------------------------------------------------------
1977 - A încetat din viaţă Alexandru Ciucurencu, pictor, membru corespondent al Academiei Române; în anul 2003, UNESCO a inclus în calendarul aniversărilor culturale şi numele lui Alexandru Ciucurencu, marcând 100 de ani de la naşterea pictorului (n. 27 septembrie 1903)
--------------------------------------------------------------------------------
1978 - În Spania se instaurează democraţia după 40 de ani de regim dictatorial.
--------------------------------------------------------------------------------
1991 - A fost deschis, pentru public, Muzeului Naţional Cotroceni, înfiinţat la 10 iulie 1991.
--------------------------------------------------------------------------------
2003 - A încetat din viaţă actorul britanic Alan Bates, înnobilat în acelaşi an de regina Elisabeta a Marii Britanii.
--------------------------------------------------------------------------------
2004 - Viktor Iuşcenko şi-a revendicat victoria în alegerile prezidenţiale din Ucraina.
--------------------------------------------------------------------------------
2006 - A încetat din viaţă fostul preşedinte american Gerald Ford. El a fost singurul preşedinte care nu a fost ales prin vot direct pentru posturile de preşedinte şi vicepreşedinte al Statelor Unite.
--------------------------------------------------------------------------------
2008 - Aviaţia israeliană a lansat zeci de raiduri simultane împotriva mişcării islamiste Hamas din toată Fâşia Gaza ca urmare a creşterii numărului de rachete lansate asupra sudului Israelului.
Sursa: Mediafax.ro
duminică, 26 decembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru data de 26 decembrie
1883 - Premiera, în Franţa, la Théâtre des Variétés, a operetei "Mam` zelle Nitouche" de Florimond Hervé
1890 - A murit Heinrich Schliemann, arheolog german (n. 6 ianuarie 1822)
1891 - S-a născut Henry Miller, scriitor american (m. 7 iunie 1980)
1893 - S-a născut Mao Zedong, şef al statului chinez (1949-1959), preşedinte al Partidului Comunist Chinez (1943-1976) (m. 9 septembrie 1976)
1925 - Turcia adoptă calendarul gregorian
1926 - S-a născut, la Cluj-Napoca, Jancsy Körössy, pianist de jazz, plecat din România în 1969; este considerat de criticii muzicali "unul dintre cei mai autentici pianişti europeni de jazz"
1972 - A încetat din viaţă Harry Truman, preşedinte al SUA (1945-1953)
1997 - A încetat din viaţă Mircea Veroiu, regizor de film ("Nunta de piatră", Craii de Curtea Veche") (n. 29 aprilie 1941)
2003 - Un puternic cutremur devastează oraşul Bam (Iran); 43.300 morţi, 90.000 rămaşi fară case
2004 - Un puternic cutremur care a avut loc în Oceanul Indian a cauzat tsunami devastând Sri Lanka, India, Indonesia, Thailanda, Malaysia, Maldive şi alte zone. Numărul de morţi este estimat la 290.000 oameni
Sursa: MEdiafax.ro
Semnificaţii istorice pentru 25 decembrie
795 - A încetat din viaţă Papa Adrian I
1066 - William Cuceritorul a fost încoronat rege al Angliei.
1642 - S-a născut Isaac Newton, fizician, matematician (m. 1727)
1848 - S-a născut Hristo Botev, poet bulgar, luptător pentru eliberarea Bulgariei de sub dominaţia otomană (m. 1876)
1868 - A încetat din viaţă Linus Yale, inventatorul unui nou mecanism de încuietoare care îi poartă numele (n. 4 aprilie 1821)
1873 - S-a născut Vladimir Ghica, nepotul lui Grigore Ghica, domnitorul Moldovei. Moare în închisoarea Jilava în anul 1954.
1908 - Apare, la Vălenii de Munte, gazeta "Neamul Românesc literar", sub conducerea lui Nicolae Iorga
1916 - Regele Ferdinand a instituit ordinul militar de război "Mihai Viteazul", cu trei clase
1926 - Hirohito a devenit împăratul Japoniei
1932 - Un cutremur de magnitudinea de 7.6 în Gansu, China omoară 70 000 oameni
1932 - S-a născut Cristian Popişteanu, istoric, redactorul revistei "Magazin istoric" (m. 26 februarie 1999)
1938 - A murit Karel Capek, dramaturg şi romancier ceh (n. 9 ianuarie 1890)
1941 - S-a născut Ioan Alexandru (Ion Şandru), poet şi traducător, autor a 30 de volume de publicistică şi poezie (volume de poezie: "Imnele bucuriei", "Imnele Putnei", "Bat clopotele în Ardeal"); după 1989 s-a implicat în politică, înscriindu-se în Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat (m. 16 septembrie 2000)
1963 - A încetat din viaţă Tristan Tzara (pseudonim al lui Samuel Rosenstock), poet şi eseist de origine română. În 1916, la Zürich, a fondat, împreună cu Hans Arp şi R. Hünselbeck mişcarea dadaistă (sau Dada, semnificând aici-aici, da = hier = aici, în limba germană) (n. 16 aprilie 1896)
1972 - A încetat din viaţă Harry Truman, presedinte al SUA (1945-1953), autor moral (cel ce a ordonat, de fapt, executarea acestora) al bombardamentelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki. Fondator, în 1947, al CIA (Central Intelligence Agency).
1977 - A încetat din viaţă Charles Chaplin, actor, regizor şi producător, creatorul nemuritorului personaj "Charlot"; este considerat cel dintâi creator total în cinematografie, fiind nu doar intrepret în filmele sale, dar şi autor al scenariului, regiei şi muzicii (filmele: "Luminile oraşului", "Dictatorul") (n. 16 apr. 1889)
1978 - Forţe vietnameze invadează Cambodgia cu scopul de a distruge regimul Khmerilor Roşii care, din 1976 supusese populaţia unui monstruos "proces de reeducare" în care şi-au găsit moartea aproape două milioane de cambodgieni, asasinaţi sau înfometaţi.
1981 - A încetat din viaţă Gheorghe Mihoc, matematician, considerat creatorul şcolii româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică, membru al Academiei Române (n. 7 iulie 1906).
1983 - A încetat din viaţă Joan Miró, grafician şi pictor, unul dintre cei mai importanţi artişti ai suprarealismului. A realizat decorul în ceramică - "Soarele şi luna" pentru clădirea UNESCO din Paris (n. 20 apr. 1893).
1989 - A avut loc procesul soţilor Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar. Tribunalul i-a condamnat pe cei doi, cu unanimitate de voturi, la moarte şi confiscarea averii sub acuzaţiile de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale. Sentinţa a rămas definitivă (inculpaţii au refuzat să facă recurs) şi a fost executată (prin împuşcare cu mitraliera) în incinta garnizoanei din Târgovişte, unde cei doi fuseseră aduşi pe 22 decembrie
1989 - Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română
1990 - A avut loc vizita în România a Regelui Mihai, împreună cu membri ai familiei regale. Între timp, la emisiunea Actualităţi a Televiziunii, s-a anunţat că Regele Mihai a sosit clandestin în ţară, iar prezenţa lui este indezirabilă. Pe autostrada Bucureşti - Piteşti s-a improvizat un baraj cu vehicule militare, suita regală fiind oprită şi condusă la Aeroportul Otopeni unde a fost îmbarcată într-un avion românesc cu destinaţia Elveţia. În comunicatul Guvernului s-a afirmat că vizita a fost neautorizată şi că s-a procedat corect, în spiritul legilor ţării
1991 - Mihail Gorbaciov a anunţat într-o declaraţie televizată că demisionează din funcţia de preşedinte al URSS, având în vedere situaţia creată odată cu formarea Comunitatea Statelor Independente (CSI)
1991 - Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice hotărăşte schimbarea denumirii statului din U.R.S.S. în Federaţia Rusă
2006 - A încetat din viaţă cântăreţul James Brown, care s-a autoproclamat "Naşul muzicii soul" şi cel mai muncitor om din lumea divertismentului. Cântăreţul, cunoscut de asemenea ca "Mr. Dynamite," a adus cuvântul "funk" în mainstream-ul muzical şi a influenţat mai multe generaţii de muzicieni de culoare
Sursa: Mediafax.ro
joi, 23 decembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 23 decembrie
619 - Bonifaciu V devine Papa.
1777 - S-a născut Alexandru I, ţar al Rusiei (1801-1825, m. 1925)
1790 - S-a născut Jean François Champollion, cunoscut orientalist; a descifrat, în 1822, hieroglifele, punând bazele egiptologiei moderne (m. 4 martie 1832)
1804 - S-a născut Charles Augustine Saint-Beuve, critic literar, poet şi romancier francez (m. 13 octombrie 1869)
1806 - Războiul ruso-turc (1806-1812) - în primele lupte care s-au dat după ocuparea Moldovei, la Fierbinţi şi la Olteanu, ruşii au ieşit victorioşi. Au intrat în Bucureşti la 25 dec. 1806, reinstalând ca domn pe Constantin Ipsilanti.
1823 - S-a născut compozitorul Alexandru Flechtenmacher (m. 28 ianuarie 1898)
1872 - A încetat din viaţă Theophile Gautier, poet francez, nuvelist (n. 1811)
1896 - S-a născut Giuseppe Tomasi di Lampedusa, scriitor italian (m. 23 iulie 1957).
1909 - S-a născut Principesa Ileana, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria, călugărită sub numele de Maica Alexandra; a devenit stareţa mănăstirii cu hramul "Schimbarea la faţă" din Ellwood City, Pennsylvania. (m. 21 ianuarie 1991)
1910 - S-a născut Infanta Dona Maria de las Mercedes des Bourbon, mama regelui Juan Carlos al Spaniei (m. 2 ianuarie 2000)
1919 - Un cutremur de pamânt în Mexic a făcut peste 7.000 de victime.
1920 - Irlanda de Nord (Ulster) a fost separată administrativ de restul Irlandei şi a fost semnat "Ireland Act". Parlamentul s-a împărţit în două: unul la Dublin şi celălalt la Belfast.
1933 - S-a născut Akihito, împăratul Japoniei, al 125-lea descendent în linie directă de la primul împărat, Jimmu Tenno.
1941 - Premiera, la Opera Română din Bucureşti, a operei "Capra cu trei iezi", de Alexandru Zirra (libret Al. Zirra, după povestea lui Ion Creangă).
1947 - Fizicienii americani John Bardeen, Walter Brattain şi William Shockley au conceput primul tranzistor.
1948 - Japonia. Sunt executati opt criminali de război, printre care şi fostul premier Hideiki Tojo.
1963 - Se încheie prima călătorie în jurul Pământului efectuată de o navă românească, cargoul "Bucureşti".
1979 - Trupele militare sovietice ocupă Kabul-ul, capitala Afganistanului.
1986 - A încetat din viaţă Eugenia Popovici, actriţă; a creat roluri de mare expresivitate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, a fost profesor şi rector al IATC (1972-1976); din filmografie "Darclée", "Anotimpuri") (n. 1914)
1986 - Dick Rutan şi Jeana Yeager au terminat primul zbor în jurul lumii cu un avion numit Voyager, fără să-l realimenteze cu combustibil
1989 - Consiliul Frontului Salvării Naţionale l-a numit în funcţia de ministru al Apărării pe generalul-colonel Nicolae Militaru.
1989 - Au fost eliberaţi din închisori deţinuţii politici, printre care şi cei câţiva ziarişti din gruparea "României libere" (Petre Mihai Băcanu, Anton Uncu, Mihai Creangă) care, cu un an în urmă, protestaseră deschis împotriva regimului.
1989 - Graniţele României au fost redeschise.
1990 - La Aeroportul Otopeni se dezveleşte un monument din marmură neagră pe care sunt gravate numele celor care şi-au pierdut viaţa în acest loc, în evenimentele din decembrie 1989.
1992 - S-a constituit Comitetul Fulbright, un pas important în dezvoltarea relaţiilor de schimburi în domeniul învăţămîntului între România şi SUA.
1996 - A avut loc premiera românească a filmului "Grădina lui Celibidache", de Serge Ioan Celibidache.
2000 - Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din "Faust" de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.
2003 - Muzeul Colecţiilor de Artă s-a redeschis după 19 ani de inactivitate. Constituit ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, MCA a fost inaugurat oficial la 21 august 1978, cu menirea de a reuni într-un singur aşezămînt colecţiile particulare devenite publice.
2004 - A încetat din viaţă pictorul american Tom Wesselmann, unul dintre maeştrii curentului Pop Art, cunoscut mai ales pentru nudurile feminine. A format alături de Roy Lichtenstein şi Andy Warhol un trio emblematic pentru curentul Pop Art. El era ultimul supravieţuitor din acest grup care făcea furori în anii '60. Cei trei au reintrodus elementul figurativ în pictură şi au integrat în operele lor coduri din publicitate şi benzile desenate.
2008 - Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a câştigat, pentru prima dată în istoria sa, finala Jocurilor Olimpice, în faţa campioanei mondiale Rusia, de care a dispus cu scorul de 34-27 (18-13).
2008 - Moscova şi Chişinăul au semnat cel mai mare contract de livrare de energie electrică de până acum către Republica Moldova.
Sursa: Mediafax.ro
luni, 20 decembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 20 decembrie
1808 - S-a născut mitropolitul Andrei Şaguna, cel care prin întraga sa activitate a întărit spiritualitatea ortodoxă a românilor din Ardeal (m.1873)
1837 - Apare, la Bucureşti, primul cotidian românesc "România"
1842 - Obşteasca Adunare Extraordinară a Ţării Româneşti a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848
1852 - S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul şcolii naţionale româneşti de arhitectură (Casa Lahovary, Şcoala Centrală de Fete) (m. 6 dec. 1912)
1854 - S-a născut Ioan Nădejde, sociolog, lingvist, publicist şi om politic (m. 29 decembrie 1928)
1861 - S-a născut Constantin Mille, gazetar şi scriitor (m. 20 feb. 1927).
1890 - S-a născut Jaroslav Heyrovský, chimist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1959 (m. 1967)
1915 - Prima audiţie, la Ateneul Român din Bucureşti, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc "Acteon" de Alfred Alessandrescu.
1917 - Consiliul Comisarilor Poporului decretează înfiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie de poliţie secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.
1937 - Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi numeşte premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală
1944 - A încetat din viaţă Nicolae Cartojan, academician, istoric literar, pedagog român (n. 4 decembrie 1883)
1966 - A încetat din viaţă Mihail Sorbul, dramaturg, autor al pieselor "Patima roşie", "Letopiseţi". Mihail Sorbul a fost primul laureat al Premiului naţional pentru literatură dramatică (1937) (n. 29 octombrie 1885)
1968 - A încetat din viaţă John Steinbeck, scriitor american (romanele "Fructele mâniei" şi "La răsărit de Eden" au fost ecranizări de succes); Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1962 (n. 27 februarie 1902)
1973 - A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti
1982 - A încetat din viaţă Arthur Rubinstein, compozitor şi pianist american de origine poloneză, recunoscut ca un desăvârşit interpret al muzicii lui Chopin (n. 28 ianuarie 1887).
1989 - La Timişoara, centrul oraşului este ocupat de coloane impresionante de muncitori. În Piaţa Operei o sută de mii de manifestanţi strigă împotriva regimului. Apare ideea formării unui Front Democratic Roman care să organizeze rezistenţa (Lorin Fortuna - preşedinte; Ioan Chiş - vicepreşedinte; Claudiu Iordache - secretar). În balconul Operei urcă şi primarul căruia i se înmânează lista cu revendicările mulţimii: eliberarea arestaţilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Ceauşescu, circulaţia liberă a ideilor. Primul ministru, Constantin Dăscălescu, a făcut câteva promisiuni vagi în unele chestiuni minore, dar a declarat că revendicările majore, ca demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, vor trebui să aştepte întoarcerea din Iran a preşedintelui. Negocierile s-au încheiat fără rezultat, cu puţin înainte de ora 19.00. La scurt timp după aceea, primul ministru a plecat cu avionul la Bucureşti
1989 - Întors în ţară din Iran, Nicolae Ceauşescu emite un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, ca urmare a "gravei încălcări a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism şi de distrugere a unor bunuri obşteşti".
1996 - A încetat din viaţă Carl Sagan, astronom american, scriitor (n. 9 noiembrie 1934)
1998 - A încetat din viaţă Alan Lloyd Hodkin, laureat al Premiului Nobel pentru medicină pe anul 1963 (n. 5 februarie 1914)
1999 - Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea R.P.Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială
Sursa: Mediafax.ro
joi, 21 octombrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 21 octombrie
1556 - A încetat din viaţă scriitorul Pietro Aretino, din Arezzo, cunoscut pentru lucrările "Curtezana" - 1526, "Viaţa Fecioarei Maria", "Potcovarul" - 1533, "Filosoful" - 1546 şi "Orazia" - 1546 (n. 20 aprilie 1492)
1790 - S-a născut poetul, oratorul şi omul de stat Alphonse de Lamartine (m. 28 februarie1869)
1805 - Are loc bătălia de la Trafalgar, în urma căreia amiralul englez Nelson înfrânge flotele franceză şi spaniolă.
1846 - S-a născut prozatorul Edmondo de Amicis, cunoscut pentru scrierile "Cuore" şi "Romanul unui învăţător" (m. 11 martie 1908)
1883 - S-a născut Francisc Hubic, muzician, autor a peste 80 de lucrări muzicale (m. 14 noiembrie 1947)
1891 - S-a născut poetul şi criticul literar Perpessicius (Dumitru Şt. Panaitescu). Este cunoscut pentru scrierile "Repertoriu critic" - 1925, "Menţiuni critice" - 1928 - 1946, "Jurnal de lector" - 1944, "Eminesciana" - 1971 şi "Scriitori români" - 1989 (m. 29 martie 1971)
1918 - S-a născut profesorul şi traducătorul Dan Duţescu, cunoscut pentru lucrarea "Limba engleză fără profesor" (m. 26 septembrie 1992)
1923 - S-a născut Mihai Gafiţa, critic şi istoric literar (m. 4 martie1977)
1931 - A încetat din viaţă scritorul austriac Arthur Schnitzler. A transpus principiile psihanalizei în literatură; este cunoscut pentru lucrările "Locotenentul Gustl" - 1901 şi "Domnişoara Else" - 1924 (n. 15 mai 1862)
1940 - S-a născut ziaristul Dumitru Tinu, fondator şi director al ziarului "Adevărul" în decembrie 1989, fost preşedinte al Clubului Român de Presă şi al Consiliului de Onoare al CRP (m. 1 ianuarie 2003)
1959 - Este inaugurat, la New York, muzeul Guggenheim, denumit astfel după fondatorul său Solomon Guggenheim.
1965 - Robert B. Woodward primeşte premiul Nobel pentru chimie.
1971 - Scriitorul Pablo Neruda primeşte premiul Nobel pentru literatură.
1980 - A încetat din viaţă ziaristul Pamfil Şeicaru, director, alături de Cezar Petrescu, al ziarului "Bucovina" (Cernăuţi), fondatorul ziarului "Curentul" (1928-1944) (n. 1894)
1984 - A încetat din viaţă actorul Ion Finteşteanu, cunoscut pentru rolurile din spectacolul de teatru "Tache, Ianche şi Cadâr" şi filmele "Ţigăncuşa de la iatac" - 1923, "O scrisoare pierdută" - 1953 şi "Titanic-vals" - 1964 (n. 18 martie 1899)
1984 - A încetat din viaţă regizorul François Truffaut; este cunoscut pentru filmele "Noaptea americană", "Farenheit", "Ultimul metrou", "De-ar veni odată duminica" (n. 6 februarie 1932)
1997 - Scriitorul Alexandr Soljeniţîn a înfiinţat un premiu literar care îi poartă numele.
1998 - Informaticianul Jonathan Postel, unul dintre principalii arhitecţi ai reţelei Internet, a încetat din viaţă, la Santa Monica, la vârsta de 55 de ani, după o operaţie pe inimă.
1999 - Peste cinci sute de delegaţi, liceeni şi elevi, de pe cinci continente, s-au adunat, la Paris, pentru a constitui primul Parlament mondial al copiilor, al cărui prim document adoptat a fost "Manifestul tineretului pentru secolul XXI".
2003 - Şi-a început activitatea Institutul pentru Memoria Exilului Românesc, instituţie nouă care se ocupă de culegerea şi publicarea documentelor referitoare la exilul românesc din perioada 1940-1989.
Sursa: Mediafax.ro
duminică, 10 octombrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 10 octombrie
1914 - A încetat din viaţă regele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen (încoronat rege al României la data de 10 mai 1881) (n. 10 aprilie 1839)
1926 - Partidul Naţional Român a fuzionat cu Partidul Ţărănesc, devenind astfel Partidul Naţional Ţărănesc
1944 - 800 de copii sunt ucişi în camerele de gazare de la Auschwitz în timpul celui de-al doilea război mondial
1965 - A încetat din viaţă compozitorul Georgy Mikhaylovich Rimsky-Korsakov (n. 26 dec. 1901), nepot al lui Nikolay Andreyevich Rimsky-Korsakov, la rândul sau compozitor
1982 - Statele Unite impun sancţiuni Poloniei pentru că a interzis activitatea mişcării Solidaritatea
1985 - A încetat din viaţă Orson Welles, actor şi regizor, care a adus importante contribuţii la dezvoltarea cinematografiei, fiind cunoscut mai ales pentru filmul "Cetaţeanul Cane" (n. 6 mai 1915)
1987 - Statul Fiji devine republică
1994 - Alfred Gilman and Martin Rodbell primesc premiul Nobel pentru psihologie
1994 - A încetat din viaţă fostul dictator argentinian Roberto Viola, venit la putere în fruntea juntei care a răsturnat-o de la conducerea ţării pe Isabel Peron în 1976, unul dintre iniţiatorii aşa-numitului "război murdar" împotriva opoziţiei de stânga. (n. 13 octombrie 1924)
1995 - Robert E. Lucas, profesor la Universitatea din Chicago, primeşte Premiul Nobel pentru Economie
1999 - A încetat din viaţă scriitorul australian Morris West, autorul romanelor "Avocatul diavolului", "Copiii soarelui", "Mâna maestrului", "Bufonii Domnului", "Lazăr" şi "Amanţii". (n. 26 aprilie 1916)
2000 - Premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit în comun lui Zhores Alferov, Herbert Kroemer şi Jack Kilby, trei pionieri ai noilor tehnologii ale informaţiei
2003 - Premiul Nobel pentru Pace este obţinut de iraniana Shirin Ebadi, pentru eforturile sale în favoarea democraţiei şi drepturilor omului
2004 - A încetat din viaţă actorul Christopher Reeve, interpret principal în filmul "Superman" ("Undeva, cândva"). (n. 25 septembrie 1952)
2005 - A încetat din viaţă Milton Obote, fost presedinte al Ugandei. Obote a obtinut independenta Ugandei de Marea Britanie, in 1962, dar a fost inlaturat de la putere noua ani mai tarziu. A revenit la putere in 1980, insa a fost din nou inlaturat si a fugit in Zambia, unde a trait in exil. (n. 28 decembrie 1924)
2008 - Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru numeroasele sale misiuni de mediere în întreaga lume
2009 - Stephen Gately, unul dintre membrii trupei Boyzone, în vârstă de 33 de ani, a murit în timpul unei vacanţe în Mallorca (Spania), cauzele morţii nefiind cunoscute.
Sursa: Mediafax.ro
vineri, 8 octombrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 9 octombrie
1940 - Se naşte John Winston (Ono) Lennon, solistul şi liderul trupei Beatles, muzician şi compozitor englez, autor al unor piese ca "Imagine", "Strawberry fields forever" (d. 8 decembrie 1980)
1944 - Are loc la Moscova întâlnirea dintre Premierul Marii Britanii, Winston Churchill şi premierul Rusiei, Joseph Stalin, care discută despre viitorul Europei
1967 - Revoluţionarul Che Guevara (Ernesto Rafael Guevara de la Serna, n. 14 iun 1928) este executat pentru că a încercat să declanşeze revoluţia în Columbia
1970 - Republica Khmera (Cambodia) îşi declară independenţa
1975 - Andrei Saharov (21 mai 1921 - 14 dec 1989), fizician rus, primeşte Premiul Nobel pentru Pace
1978 - A încetat din viaţă etnomuzicologul Vasile Dinu (n. 25 feb. 1927)
1980 - Czeslaw Milosz (30 iun 1911 - 14 aug 2004), poet, eseist şi romancier din Lituania, primeşte Premiul Nobel pentru Literatură
1997 - Dario Fo (n. 24 martie 1926), dramaturg şi regizor italian, primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.
1998 - Adunarea Naţională pakistaneză a votat un amendament constituţional pentru a trece la aplicarea Shariei (legile coranice), declarând Coranul "legea supremă a ţării".
1999 - A încetat din viaţă cântăreţul american de jazz Milt Jackson, unul dintre fondatorii grupului Modern Jazz Quartet (a înregistrat mai multe albume cu John Coltrane, Ray Charles, Count Basie şi Oscar Peterson) (n. 1 ianuarie 1923)
2000 - Premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit în comun suedezului Arvid Carlsson şi americanilor Paul Greengard şi Eric Kandel pentru descoperirile făcute în domeniul "transmiterii semnalelor în sistemul nervos"
2001 - Fostul preşedinte iugoslav, Slobodan Miloşevici, a fost inculpat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) de la Haga pentru crime de război şi crime contra umanităţii pentru rolul său în timpul războiului din Croaţia (1991-1995)
2002 - John Fenn (SUA), Koichi Tanaka (Japonia) şi Kurt Wuethrich (Elveţia) au primit premiul Nobel pentru Chimie.
2004 - Au loc în premieră alegeri democratice în Afganistan.
2005 - A încetat din viaţă compozitorul Alexandru Mandi. (n. 1914)
Sursa: Mediafax.ro
Semnificaţii istorice pentru 8 octombrie
1910 - S-a născut atletul canadian Ray Lewis (d. 15 noiembrie 2003); a fost primul canadian de culoare neagră care a câştigat o medalie în cadrul Jocurilor Olimpice (Los Angeles, 1932)
1912 - Începe primul război balcanic: Muntenegru declară razboi Turciei
1923 - S-a născut la Bucureşti Ion Voicu, artist al poporului (d. 24 februarie 1997)
1927 - În SUA a avut loc premiera primului film cu sunet "Interpretul de Jazz", în care rolul principal a fost jucat de interpretul de estradă Al Johnson
1967 - Revoluţionarul Che Guevara şi apropiaţii lui sunt capturaţi în Bolivia
1970 - Scriitorul rus Alexander I Soljeniţîn primeşte Premiul Nobel pentru Literatură
1992 - Premiul Nobel pentru literatură este caştigat de poetul Derek Walcott (n. 23 ian. 1930)
1993 - Naţiunile Unite ridică sancţiunile economice aplicate Africii de Sud
2003 - Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit americanilor Peter Agre şi Roderick MacKinnon pentru "descoperiri privind canalele din membranele celulelor"
2004 - Wangari Maathai, luptătoare pentru protecţia mediului inconjurător şi drepturile femeilor din Kenya, a primit premiul Nobel pentru Pace.
2004 - Moare Jacques Derrida, filosof francez, promotor al teoriei deconstructiviste (n. 15 iulie 1930)
Sursa: MEdiafax.ro
Semnificaţii istorice pentru 7 octombrie
1849 - A încetat din viaţă Edgar Allan Poe, scriitor şi poet american: "Aventurile lui Gordon Pym", "Prăbuşirea casei Usher", "Pisica neagră", "Cărăbuşul de aur" (n. 1809).
1885 - S-a născut Niels Bohr, fizician danez de origine evreiască. A avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurii atomice şi a mecanicii cuantice. A fost laureat al premiului Nobel pentru fizică (d. 1962).
1946 - A încetat din viaţă Emanoil Bucuţa (Emanoil Popescu), scriitor şi biolog, membru corespondent al Academiei Române (n. 1887).
1968 - A încetat din viaţă Emil Petrovici, lingvist român, membru al Academiei Române (n. 1899).
1910 - S-a născut Eusebiu Camilar, prozator, poet şi traducător: "Povestiri eroice", "Cartea de piatră", "Cordun", "Focurile" (d. 1965).
1949 - Zona de ocupaţie sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană.
1993 - România a fost primită la Consiliul Europei, în urma solicitării din 21 martie 1990.
2006 - A fost ucisă jurnalista rusă Anna Politkovskaya, cunoscută pentru opoziţia sa faţă de conflictul cecen şi faţă de preşedintele de atunci, Vladimir Putin. Cazul nerezolvat al uciderii sale continuă să atragă atenţia internaţională (n. 1958).
Sursa: Mediafax.ro
Semnificaţii istorice pentru 6 octombrie
1542 - A încetat din viaţă poetul englez Thomas Wyatt, creatorul sonetului în limba engleză. Niciuna din poeziile sale nu a fost publicată în timpul vieţii, prima carte cu versurile sale apărând la cincisprezece ani de la moarte. (n. 1503)
1711 - În Moldova este numit domn Nicolae Mavrocordat.
1892 - A încetat din viaţă poetul britanic Alfred Lord Tennyson, care a fost poetul laureat al statului în mare parte din domnia Reginei Victoria. Este al doilea cel mai citat autor în "Dicţionarul Oxford al citatelor", după Shakespeare. (n. 1809)
1979 - Papa Ioan Paul al II-lea devine primul pontif care vizitează Casa Albă.
1989 - A încetat din viaţă actriţa americană Bette Davis, laureată a premiului Oscar. A jucat în filme precum "Totul despre Eva", "Jezebel", "Patima", "Ce s-a întâmplat cu Bay Jane?". (n. 1908)
2000 - Preşedintele iugoslav Slobodan Milosevic a demisionat.
Sursa: Mediafax.ro
Semnificaţii istorice pentru 5 octombrie
1830 - A încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu Golescu (n. 7 feb. 1777). A înfiinţat în 1826, pe moşia sa din Goleşti, o şcoală în care tinerii puteau învăţa gratuit, indiferent de categoria socială din care făceau parte. A fost membru fondator al Societăţii literare (1827) şi a contribuit activ la apariţia primului ziar în limba română, "Curierul românesc"
1957 - S-a născut actorul american de comedie Bernie Mac (d. 2008)
1962 - Membrii trupei The Beatles au lansat primul lor hit în Anglia, "Love Me Do".
1962 - A fost lansat "James Bond Dr. No", primul film din seria James Bond. Din distribuţie făceau parte Sean Connery şi "Bond-Girl" Ursula Andress.
2000 - A încetat din viaţă, în urma unui atac de cord, fotbalistul dinamovist Cătălin Hâldan. A jucat pe postul de mijlocaş, având numărul 11 pe tricou. De la debutul său în Divizia A, în 2 octombrie 1994, a jucat 138 de meciuri în prima divizie, marcând 6 goluri. Este supranumit de fanii săi "Unicul Căpitan". În memoria sa, una din peluzele Stadionului Dinamo se numeşte "Peluza Cătălin Hâldan".(n. 1976)
Sursa: Mediafax.ro
Semnificaţii istorice pentru 4 octombrie
1669 - A încetat din viaţă pictorul olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn (n. 1606).
1895 - S-a născut comicul Buster Keaton, cunoscut drept "omul care nu râde niciodată" (d. 1966).
1957 - Uniunea Sovietică a lansat în spaţiu primul satelit artificial, denumit Sputnik.
1960 - Statele Unite au lansat în spaţiu "Courrier IB", primul satelit folosit în telecomunicaţii.
1970 - A încetat din viaţă cântăreaţa americană Janis Joplin (n. 1943).
2000 - Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat într-o zonă de la periferia oraşului Tokio primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formaţiei Beatles. Muzeul conţine cca 130 de obiecte care au aparţinut marelui cântăreţ, între care şi un jurnal, care conţine poezii şi schiţe.
Sursa: Mediafax.ro
duminică, 3 octombrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 3 octombrie
1863 - S-a născut Constantin N. Hurmuzaki, entomolog, filosof, jurist român, membru de onoare al Academiei Române (d. 1937)
1863 - Preşedintele american Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie drept Thanksgiving Day ("Ziua Recunoştinţei").
1895 - S-a născut Serghei Esenin, poet rus: "Ceaslovul satelor", "Rusia sovietică", "Moscova cârciumăreasă" (d. 1925).
1932 - Irakul îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie.
1952 - Anglia testează cu succes arme nucleare.
1990 - A murit, într-un accident naval, Stefano Casiraghi, soţul Prinţesei Caroline de Monaco (n. 1960).
Sursa: Mediafax.ro
Semnificaţii istorice pentru 2 octombrie
1409 - Este atestată cea mai veche pisanie românească, cea de la biserica Streisângiorgiu (jud. Hunedoara)
1904 - S-a născut scriitorul britanic Graham Greene: "La drum cu mătuşă-mea", "Sfârşitul unei iubiri", "Omul nostru din Havana" (d. 1991).
1911 - S-a născut scriitorul Miron Radu Paraschivescu: "Tristele", "Laude şi alte poeme", "Declaraţia patetică" (m. 17 feb. 1971)
1958 - Guineea îşi obţine independenţa faţă de Franţa, în urma unui referendum. Primul preşedinte al statului va fi Sékou Touré.
1968 - A încetat din viaţă pictorul francez Marcel Duchamp (n. 28 iulie 1887)
2002 - A încetat din viaţă Tiberiu Olah, compozitor şi muzicolog român de etnie maghiară (n. 1928)
2009 - Rio de Janeiro a fost ales oraşul gazdă pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de vară din 2016.
Sursa: Mediafax.ro
sâmbătă, 2 octombrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 1 octombrie
1855 - A apărut "Steaua Dunării", jurnal politic, literar şi comercial sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.
1899 - A încetat din viaţă Anton Bacalbaşa, ziarist, prozator şi traducător român, creatorul personajului literar Moş Teacă (n. 1865).
1920 - S-a născut actorul american Walter Matthau: "Morocănoşii", "Route 66", "Floarea de cactus", "Afurisitul de telefon" (d. 2000).
1949 - A fost proclamată Republica Populară Chineză, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului. Lider al ţării a fost Mao Zedong, care a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.
1992 - Michael Jackson a susţinut un concert în România în cadrul turneului "Dangerous". Show-ul de pe Stadionul Naţional este considerat a fi unul dintre cele mai bune din cariera lui Michael Jackson.
2003 - Statele Unite au aderat oficial la UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, for din care se retrăseseră în anul 1984, în timpul mandatului lui Ronald Reagan, în semn de protest faţă de politica organizaţiei.
2005 - Pugilista Mihaela Cijevschi (cat. 54 kg) a devenit prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, titlu cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk, Rusia.
Sursa: Mediafax.ro
Semnificaţii istorice pentru 30 septembrie
1924 - S-a născut scriitorul Truman Capote: "Harfa de iarbă", "Cu sânge rece", "Mic dejun la Tiffany" (m. 25 august 1984)
1955 - A murit, într-un accident de maşină, actorul James Dean, sex-simbol al anilor '50: "Rebel fără cauză", "La est de Eden" (n. 8 februarie 1931).
1955 - A încetat din viaţă Мihail Cehov, actor, regizor şi scriitor rus (n. 1891).
1985 - A încetat din viaţă seismologul american Charles Richter, iniţiatorul scării de magnitudine Richter (n. 1900).
2005 - Ziarul danez Jyllands-Posten a publicat 12 caricaturi ale profetului Mahomed. Una din caricaturi îl viza pe acesta cu un turban sub formă de bombă cu fitil, asociindu-l astfel pe profet cu terorismul. În religia musulmană reprezentarea profetului este interzisă.
2007 - Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Sursa: Mediafax.ro
miercuri, 29 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 29 septembrie
1547 - S-a născut Miguel de Cervantes Saavedra, scriitor, poet, dramaturg, autorul celebrului roman "Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha" (m. 22 aprilie 1616).
1888 - A încetat din viaţă poeta Iulia Haşdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu (n. 14 noiembrie 1869).
1902 - A încetat din viaţă scriitorul Émile Zola, teoretician şi promotor al naturalismului (ciclul "Rougon Macquart"); este autorul manifestului "J'accuse", important în celebra afacere Dreyfus (n. 2 aprilie 1840).
1910 - S-a născut Arsenie Boca ieromonah, teolog şi artist român (d. 1989).
1912 - S-a născut regizorul Michelangelo Antonioni: "Blow Up", "Deşertul roşu", "Dincolo de nori", "Ultimul tango la Paris" (d. 30 iulie 2007).
2008 - Ca urmare a falimentului Lehman Brothers şi Washington Mutual, indicele Dow Jones a scăzut cu 777.68 de puncte, cea mai mare pierdere dintr-o zi din istorie.
Sursa: Mediafax.ro
Semnificaţii istorice pentru ziua de 28 septembrie
1737 - Ioan Inochentie Micu Klein a prezentat Dietei ungare un memoriu, în numele "naţiunii române" din Transilvania, faţă de refuzul episcopului de a înlocui termenul "naţiune" cu acela de "români" sau de "plebea românească". Dieta ungară nu a permis citirea documentului
1803 - S-a născut scriitorul Prosper Mérimée, creatorul nuvelei moderne în literatura franceză: "Colomba", "Carmen" - scriere din care s-a inspirat compozitorul G. Bizet în compunerea operei cu acelaşi nume (m. 23 septembrie 1870)1834 - S-a născut dirijorul francez Charles Lamoureux (m. 21 decembrie 1899)
1841 - S-a născut omul politic Georges Benjamin Clémenceau, preşedinte al Conferinţei de Pace de la Paris (1919-1920), unul dintre autorii Tratatului de Pace de la Versailles (m. 24 noiembrie 1929)
1848 - A treia Adunare naţională de la Blaj a adresat Parlamentului de la Viena "Memoriul poporului român din Transilvania", prin care se susţinea principiul egalităţii naţionale cu toate popoarele din imperiu.
1864 - Se înfiinţează, la Londra, Asociaţia Internaţională a Muncitorilor (cunoscută sub numele de Internaţionala I), sub conducerea lui Karl Marx şi Friedrich Engels
1868 - S-a deschis, la Sibiu, primul Congres naţional-bisericesc al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria; a fost adoptat "Statutul organic", care consfinţea principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania şi Ungaria
1882 - S-a născut istoricul şi arheologul Vasile Pârvan, considerat drept părinte al arheologiei româneşti; membru al Academiei Române (m. 26 iunie 1927)
1891 - A încetat din viaţă scriitorul american Herman Melville: "Moby Dick" (n. 1 august 1819)
1895 - A încetat din viaţă chimistul şi biologul Louis Pasteur; a descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor (antraxul, pesta aviară) (n. 27 decembrie 1822)
1899 - A încetat din viaţă pictorul simbolist italian Giovanni Segantini, reprezentant al curentului Art Nouveau (n.15 ianuarie 1858)
1914 - A avut loc urcarea pe tron a regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (10 octombrie după calendarul vechi) (1865-1927)
1916 - S-a născut actorul american Peter Finch, deţinător, în 1977, al Premiului Oscar pentru rolul din filmul "Network" (m. 14 ianuarie 1977)
1924 - S-a născut actorul italian Marcello Mastroianni: "La dolce vita", "Nopţi albe" (m. 19 decembrie 1996)
1970 - A încetat din viaţă scriitorul american John Roderigo (Dos Pasos), reprezentant al "generaţiei pierdute"; a introdus noi procedee literare, similare montajului de film ("Manhattan Transfer", trilogia "SUA") (n. 14 ianuarie 1896).
1978 - A încetat din viaţă Papa Ioan Paul I; a avut cel mai scurt pontificat din istoria modernă, doar 34 de zile (n. 17 octombrie 1912)
1991 - A încetat din viaţă Miles Davis, cântăreţ de jazz, compozitor şi conducător de orchestră (n. 26 mai 1926)
2003 - A încetat din viaţă regizorul, scriitorul, scenaristul şi producătorul american de origine greacă, Elia Cazan (Kazanjoglous); laureat în 1999 al Premiului Oscar pentru întreaga activitate. (n. 7 septembrie 1909)
2006 - A încetat din viaţă scriitorul Virgil Ierunca: "Semnul mirării", "Poeme de exil", "Româneşte" (n. 16 august 1920)
2007 - A încetat din viaţă regizorul şi scenaristul român Savel Stiopul (n. 15 iunie 1926)
2008 - Compania americană SpaceX a lansat pe orbită prima navă spaţială privată, Falcon 1
Sursa: Mediafax.ro
duminică, 26 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 27 septembrie
1461 - Prima menţiune documentară a căii Giurgiului, important drum comercial, care lega oraşul dunărean de Transilvania
1827 - S-a născut Alexandru Papiu-Ilarian, istoric şi jurist, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, membru al Academiei Române (m. 23 octombrie 1877)
1855 - S-a născut matematicianul Paul-Émile Appel, membru de onoare al Academiei Române (m. 24 octombrie 1930)
1880 - S-a născut Jacques Thibaud, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti ai secolului al XX-lea (m. 1 septembrie 1953)
1891 - A încetat din viaţă scriitorul Ivan Aleksandrovici Goncearov; personajul principal din capodopera sa, romanul "Oblomov", a devenit simbolul inerţiei şi al pasivităţii - "oblomovism" (n. 6/18 iunie 1812)
1903 - S-a născut pictorul Alexandru Ciucurencu (m. 27 decembrie 1977)
1909 - A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa; primele amenajări datează din anii 1857-1860; finalizarea lucrărilor a fost condusă de inginerul Anghel Saligny
1917 - A încetat din viaţă pictorul impresionist Edgar Degas (n. 19 iulie 1834)
1917 - A apărut, la Bucureşti, "Scena", "ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport" (până la 11 noiembrie 1918), la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction şi Camil Petrescu
1919 - A încetat din viaţă soprana Adelina Patti (Adela Juana Maria Patti ) (n. 19 februarie 1843)
1933 - S-a născut poetul Grigore Hagiu, autor al volumelor "Nostalgica triadă" (1970), "Miazănoaptea miresmelor" (1973) şi "Descântece de gravitaţie" (1977). A primit distinctii ca Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1967) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1968) (m. 1 februarie 1985)
1940 - S-a încheiat Pactul militar şi economic pe zece ani între Germania, Italia şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio), pentru impunerea unei "noi ordini" în Europa şi în "Marea Asie de Răsărit"
1992 - Au avut loc alegeri legislative şi prezidenţiale în România
1996 - Piaţa extrabursieră - RASDAQ - de tranzacţionare a acţiunilor rezultate din procesul de privatizare, a fost inaugurată oficial la World Trade Center Bucureşti
1999 - A fost prezentat la sediul NATO din Bruxelles Programul Naţional Anual pentru aderarea României în NATO
2008 - A încetat din viaţă actorul şi regizorul american Paul Newman, la 83 de ani, din cauza unui cancer la plămâni
Sursa: Mediafax.ro
Semnificaţii istorice pentru 26 septembrie
1791 - S-a născut pictorul şi graficianul Theodore Gericault (m. 26 ianuarie 1824).
1874 - Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc - un concurs de tir (tragere la semn)
1888 - S-a născut poetul şi dramaturgul american Thomas Stearns Eliot; a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1949 ("Crimă în Catedrală") (m. 4 ianuarie 1965)
1889 - S-a născut Martin Heidegger, cel mai important filosof al secolului al XX-lea, a avut o mare influenţă asupra filosofiei contemporane ("Fiinţă şi timp", "Introducere în metafizică") (m. 26 mai 1976)
1912 - A izbucnit primul război balcanic între Alianţa Balcanică (Bulgaria, Serbia, Grecia, Muntenegru) şi Imperiul Otoman, încheiat prin victoria coaliţiei antiotomane la 17/30 mai 1913. România s-a declarat neutră
1914 - S-a născut medicul şi dramaturgul Ştefan Berceanu, specializat în hematologie şi imunopatologie; membru post-mortem al Academiei Române (ianuarie 1991) (m. 9 noiembrie 1990)
1937 - A încetat din viaţă Bessie Smith, cântăreaţă de blues; supranumită "Queen of Blues", interpretarea ei a marcat trecerea de la creaţia populară la blues-ul privit ca produs semnat artistic de o individualitate (n. 15 aprilie 1894)
1945 - A murit, la New York, compozitorul, pianistul, muzicologul şi folcloristul Béla Viktor János Bartók; născut la Sânnicolau Mare, în Transilvania, Bartok a introdus în muzica sa teme şi intonaţii ale muzicii populare româneşti; este membru post-mortem din străinătate al Academiei Române (n. 25 martie 1881)
1979 - A încetat din viaţă, la New York, contesa Alexandra Tolstoi, fiica şi secretara scriitorului Lev Nikolaevici Tolstoi; a scris "Tolstoi - viaţa tatălui meu", "Tragedia lui Tolstoi" (n. 1 iulie 1884)
1990 - A încetat din viaţă scriitorul italian Alberto Moravia, pseudonim al lui Alberto Pincherle ("Ciociara", "Mascarada") (n. 28 noiembrie 1907)
1991 - Mineri din Valea Jiului, veniţi în Bucureşti, au luat cu asalt clădirea Guvernului. Sub presiunea evenimentelor, au avut loc negocieri cu uşile închise între reprezentanţii minerilor (Miron Cosma şi Eugen Tamaş) şi ai conducerii ţarii
1998 - Miniştrii Apărării din opt state sud-est europene, printre care şi România, au semnat, la Skopje, Acordul de constituire a Forţei Multinaţionale de Pace din Sud-Estul Europei
2000 - Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a decis, la propunerea Comisiei Medicale a acestui for, descalificarea gimnastei române Andreea Răducan de la Jocurile Olimpice desfăşurate la Sydney, retragându-i medalia de aur cucerită în concursul individual compus, sportiva fiind depistată pozitiv la un control antidoping
2003 - A încetat din viaţă cântăreţul englez Robert Allan Palmer (n.19 ianuarie 1949)
2005 - A încetat din viaţă scriitoarea britanică Helen Cresswell (n. 11 iulie 1934).
2006 - A încetat din viaţă jucătorul american de golf Byron Nelson (n. 4 februarie 1912).
2007 - A încetat din viaţă violonista americană Dorothy Schwartz (n. 1913)
Sursa: Mediafax.ro
sâmbătă, 25 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 25 septembrie
1599 - S-a născut arhitectul Francesco Castelli Borromini, reprezentant al barocului italian (Biserica San Carlino alle Quattro Fontane din Roma) (m. 1667).
1613 - S-a născut Claude Perrault, medic, arhitect şi teoretician francez, de orientare clasică (m. 9 octombrie 1688).
1849 - A încetat din viaţă Johann Strauss- tatăl, compozitor, violonist şi dirijor austriac (n.14 martie 1804).
1866 - S-a născut biologul Thomas Hunt Morgan, fondatorul teoriei cromozomiale a eredităţii - "morganism"; a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 1933 (m. 4 decembrie 1945).
1872 - A fost inaugurată Gara de Nord din Bucureşti şi s-a deschis prima linie ferată Bucureşti-Ploieşti.
1881 - S-a născut Lu Xun, unul dintre cei mai importanţi scriitori chinezi din secolul al XX-lea; este considerat iniţiatorul curentului literar modern baihua (m. 19 octombrie 1936).
1881 - S-a născut poetul Panait Cerna (Panait Stanciof) (m. 1913).
1883 - A fost terminat şi inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş.
1897 - S-a născut scriitorul William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1949, laureat al premiului Pulitzer: "Cătunul", "Lumină de august", Zgomotul şi furia" (m. 6 iulie 1962).
1901 - S-a născut regizorul şi scenaristul de film Robert Bresson (m. 18 decembrie 1999).
1919 - A avut loc demisia guvernului I. I. C. Brătianu, căruia i-a succedat, pentru o perioadă de trei luni, guvernul condus de generalul A. Văitoianu.
1920 - S-a născut actorul şi regizorul rus de film Serghei Bondarciuk (m. 20 octombrie 1994).
1943 - A încetat din viaţă criticul literar Octav Botez (n. 15 mai 1884).
1950 - A încetat din viaţă regizorul de teatru Aleksandr Tairov (n. 1885).
1952 - S-a născut actorul Christopher Reeve, interpret principal în filmul "Superman" (m. 10 octombrie 2004).
1970 - A încetat din viaţă scriitorul german Erich Maria Remarque: "Soroc de viaţă şi soroc de moarte", "Nimic nou pe frontul de vest" (n. 22 iunie 1898).
1992 - A fost inaugurat, la Nürenberg, canalul de navigaţie Rin-Main-Dunăre. Prin folosirea Canalului Dunăre-Marea Neagră, distanţa de transport dintre Rotterdam şi Constanţa se reducea la jumătate.
1996 - A încetat din viaţă Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu (n. 1 septembrie 1951).
1997 - La Biserica Mirăuţi din Suceava, necropolă voievodală, sediul primei Mitropolii a Moldovei, a fost descoperit mormântul domnitorului Petru I Muşatinul.
2003 - A încetat din viaţă economistul Franco Modigliani, laureat al Premiului Nobel (n. 1918).
2003 - A încetat din viaţă Franco Modigliani, laureat al Premiului Nobel pentru economie pe anul 1985. In 1939 a emigrat în SUA de teama represiunilor regimului fascist (n. 18 iunie 1918).
2005 - A încetat din viaţă jucătorul american de golf George Archer (n. 1939).
2005 - A încetat din viaţă actorul şi comediantul american Don Adams (n. 1923).
2005 - A încetat din viaţă pianistul francez de jazz Georges Arvanitas (n. 1931).
2006 - A încetat din viaţă scriitorul şi poetul american John M. Ford (n. 1957).
Sursa: Mediafax.ro
vineri, 24 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 24 septembrie
1724 - Sfinţirea Mânăstirii Văcăreşti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat, situată în partea sudică a Bucureştilor, unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc, distrusă de Nicolae Ceauşescu.
1829 - Rusia şi Imperiul Otoman au semnat Tratatul de Pace de la Adrianople.
1896 - S-a născut scriitorul Francis Scott Fitzgerald, unul dintre reprezentanţii de marcă ai aşa numitei "generaţii pierdute" ("Marele Gatsby", "Blândeţea nopţii") (m. 21 decembrie 1940).
1900 - S-a născut poetul Dem. Bassarabeanu (m. 1968).
1934 - S-a născut Manfred Wörner, om politic german, fost secretar general al NATO (1988-1994) (m.13 august 1994).
1941 - A încetat din viaţă Aristide Maillol, pictor şi sculptor (n. 8 decembrie 1861).
1989 - A încetat din viaţă criticul literar şi prozatorul Paul Georgescu (n.7 noiembrie 1923).
1992 - A intrat în vigoare Legea nr. 102 privind stema ţarii şi sigiliul statului.
1994 - A încetat din viaţă poetul, eseistul şi filosoful Grigore Popa (n. 31 iulie 1910).
1997 - A fost retras din activitate celebrul Deep Blue, supercomputerul care l-a învins pe campionul mondial la şah, Gari Kasparov, în "Meciul secolului", din mai 1997.
2003 - A încetat din viaţă cântăreaţa americană Rosalie Allen (n. 1924)
2003 - A încetat din viaţă actorul american Lyle Bettger (n. 1915)
2004 - A încetat din viaţă scriitoarea franceză Françoise Sagan (n. 1935)
2005 - A încetat din viaţă actorul american Tommy Bond (n. 1926)
Sursa: Mediafax.ro
marți, 21 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru ziua de 21 septembrie
1391 - A încetat din viaţă Petru I Muşat, domn al Moldovei (1375-1391). În timpul domniei lui se bat primele monede moldoveneşti, groşii de argint, iar Suceava devine cetate de scaun
1832 - A încetat din viaţă Walter Scott, poet şi scriitor, creator al romanului istoric englez ("Ivanhoe", "Rob Roy") (n. 15 august 1771)
1847 - Inaugurarea primei lucrări moderne de alimentare cu apă a Bucureştilor ("Stabilimentul fântânilor de la Mihai Vodă"), în care pompele erau acţionate de o maşină cu aburi
1860 - A încetat din viaţă filosoful Arthur Schopenhauer; prin opera sa fundamentală "Lumea ca voinţă şi reprezentare", a întemeiat voluntarismul în filosofia modernă (n. 22 februarie 1788)
1864 - S-a născut scriitoarea româncă de expresie franceză Elena Văcărescu (m. 17 februarie 1947)
1874 - S-a născut compozitorul Gustav Holst (m. 25 mai 1934)
1896 - S-a născut matematicianul român Alexandru Pantazi, fost membru al "Societăţii Române de Ştiinţe". El a fost membru al "Gazetei Matematice", iar în anii 1942 şi 1942 a făcut parte din delegaţia de conducere a acestei reviste. (d. 1948)
1912 - S-a născut Chuck Jones, celebru desenator, creator al multor personaje de desene animate: iepuraşul Bugs Bunny, sconcsul Pepe, pasărea Bip-Bip şi Willy Coyote; a realizat peste trei sute de filme şi a fost răsplătit cu patru Premii Oscar (m. 22 februarie 2002)
1939 - Asasinarea primului ministru Armand Călinescu de către un comandou legionar (n. 22 mai/4 iunie 1893)
1952 - S-a născut la Râmnicu Vâlcea cântăreţul şi compozitorul Valeriu Sterian (m. 2000)
1959 - Apare primul model de automobil Plymouth Valiant, la o fabrica din Hamtramck, Michigan, deşi acest nume avea să fie cunoscut abia din 1961
1961 - De la Galeria Naţională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, "Ducele de Wellington". A fost recuperat în 1965.
1992 - A încetat din viaţă Ion Baiesu (Ion Mihalache), prozator şi dramaturg (n. 2 ianuarie 1933)
1996 - Margareta, principesa de Hohenzollern, fiica regelui Mihai I, s-a căsătorit cu Radu Duda, devenit principe de Hohenzollern-Veringen (la 1 ianuarie 1999).
2003 - Actriţa franceză Isabelle Huppert a primit premiul Donostia pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului de Film de la San Sebastian.
2004 - A încetat din viaţă Yordan Radichkov, scriitor bulgar, considerat un Gogol sau un Kafka al literaturii bulgare (n. 24 octombrie 1929)
Sursa: Mediafax.ro
duminică, 19 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru ziua de 19 septembrie
1730 - S-a născut Augustin Pajou, sculptorul oficial al lui Ludovic al XVI-lea (m. 8.05.1809)
1802 - S-a născut Lajos Kossuth, conducătorul Revoluţiei de la 1848 din Ungaria. (m. 20.03.1894)
1895 - A fost inaugurat podul peste Dunăre de la Cernavodă, proiectat şi construit de inginerul Anghel Saligny
1911 - S-a născut scriitorul William Golding, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1983 (romane "Împăratul muştelor", "Cădere liberă") (m. 19.06.1993)
1916 - Prima acţiune de luptă antiaeriană a armatei române, soldată cu respingerea unui atac aerian şi nimicirea unui avion inamic în zona Flămânda
1919 - A luat fiinţă Opera Româna din Cluj
1919 - A luat fiinţă clubul de fotbal Universitatea Cluj-Napoca
1961 - A încetat din viaţă Lucia Sturdza-Bulandra, actrita, directoare de teatru si profesoara (n. 1873)
1973 - Carl al XVI-lea Gustav devine rege al Suediei.
1996 - Actorul Ştefan Mihăilescu-Brăila a încetat din viaţă la vîrsta de 71 de ani. Născut în 3 februarie 1925 la Brăila, el a jucat pe scena Teatrului Giuleşti (astăzi Odeon), la televiziune şi în numeroase filme. A cîştigat Premiul ACIN în 1984 pentru rolul din "Secretul lui Bachus"
Sursa: Mediafax.ro
joi, 16 septembrie 2010
Repetabila povară de ADRIAN PAUNESCU
Mai aude si-n somn ochii lumii plângând
Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminti,
Astăzi îmbătrânind ne e dor de părinti.
Ce părinti? Niste oameni ce nu mai au loc
De atâtia copii si de-atât nenoroc
Niste cruci, încă vii, respirând tot mai greu,
Sunt părintii acestia ce oftează mereu.
Ce părinti? Niste oameni, acolo si ei,
Care stiu dureros ce e suta de lei.
De sunt tineri sau nu, după actele lor,
Nu conteaza deloc, ei albiră de dor
Să le fie copilul c-o treaptă mai domn,
Câtă muncă în plus, si ce chin, cât nesomn!
Chiar acuma, când scriu, ca si când as urla,
Eu îi stiu si îi simt, pătimind undeva.
Ne-amintim, si de ei, după lungi săptămâni
Fii bătrâni ce suntem, cu părintii bătrâni
Dacă lemne si-au luat, dacă oasele-i dor,
Dacă nu au murit tristi în casele lor...
Între ei si copii e-o prăsilă de câini,
Si e umbra de plumb a preazilnicei pâini.
Cine are părinti, pe pământ nu în gând,
Mai aude si-n somn ochii lumii plângând.
Că din toate ce sunt, cel mai greu e să fii
Nu copil de părinti, ci părinte de fii.
Ochii lumii plângând, lacrimi multe s-au plâns
Însă pentru potop, încă nu-i de ajuns.
Mai avem noi părinti? Mai au dânsii copii?
Pe pământul de cruci, numai om să nu fii,
Umiliti de nevoi si cu capul plecat,
Într-un biet orăsel, într-o zare de sat,
Mai asteaptă si-acum, semne de la strămosi
Sau scrisori de la fii cum c-ar fi norocosi,
Si ca niste stafii, ies arare la porti
Despre noi povestind, ca de mosii lor morti.
Cine are părinti, încă nu e pierdut,
Cine are părinti are încă trecut.
Ne-au făcut, ne-au crescut, ne-au adus până-aci,
Unde-avem si noi însine ai nostri copii.
Enervanti pot părea, când n-ai ce să-i mai rogi,
Si în genere sunt si nitel pisălogi.
Ba nu văd, ba n-aud, ba fac pasii prea mici,
Ba-i nevoie prea mult să le spui si explici,
Cocosati, cocârjati, într-un ritm infernal,
Te întreabă de stii pe vre-un sef de spital.
Nu-i asa că te-apucă o milă de tot,
Mai cu seamă de faptul că ei nu mai pot?
Că povară îi simti si ei stiu că-i asa
Si se uită la tine ca si când te-ar ruga...
Mai avem, mai avem scurtă vreme de dus
Pe constiintă povara acestui apus
Si pe urmă vom fi foarte liberi sub cer,
Se vor împutina cei ce n-au si ne cer.
Iar când vom începe si noi a simti
Că povară suntem, pentru-ai nostri copii,
Si abia într-un trist si departe târziu,
Când vom sti disperati vesti, ce azi nu se stiu,
Vom pricepe de ce fiii uită curând,
Si nu văd nici un ochi de pe lume plângând,
Si de ce încă nu e potop pe cuprins,
Desi plouă mereu, desi pururi a nins,
Desi lumea în care părinti am ajuns
De-o vecie-i mereu zguduită de plâns.
Sursa: www.poezie.ro
miercuri, 15 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 15 septembrie
1521 - A încetat din viaţă Neagoe Basarab, domn al Ţării Româneşti (1512-1521), autor al cunoscutelor "Învăţături ale bunului şi credinciosului domn al Ţării Româneşti, Neagoe Basarab, către fiul său Theodosie voievod". A construit biserica mănăstirii "Curtea de Argeş"
1701 - A încetat din viaţă poetul francez Edme Boursault ("Lettres nouvelles", culegere de anecdote, fabule şi epigrame cu care a avut un imens succes) (n. 1638)
1789 - S-a născut scriitorul american James Fenimore Cooper ("Ultimul mohican", "Vânătorul de cerbi") (m. 14 septembrie 1851)
1860 - A apărut la Iaşi revista săptămânală ştiinţifică şi literară "Ateneul român".
1864 - S-a introdus în România sistemul de măsuri şi greutăţi metrice.
1876 - S-a născut dirijorul Bruno Walter (m. 17 februarie 1962).
1885 - S-a născut poetul Arturo Onofri (m. 1928).
1894 - S-a născut regizorul francez de film Jean Renoir, reprezentant al realismului în cinematografie ("Iluzia cea mare", "Fluviul", "Omul din sud") (m. 12 februarie 1979).
1895 - A apărut, la Bucureşti, revista lunară "Gazeta matematica", prima revistă specială de matematică în limba română.
1901 - S-a născut inginerul Elie Carafoli, creatorul şcolii româneşti de aerodinamică, membru al Academiei Române (m. 24 octombrie 1983).
1914 - S-a născut scriitorul Adolfo Bioy Casares, unul dintre reprezentanţii de seamă ai literaturii fantastice argentiniene (m. 8 martie 1999).
1924 - A apărut primul număr al "Gazetei Sporturilor".
1938 - A încetat din viaţă Thomas Clayton Wolfe, scriitor şi critic literar american ("Legenda foamei unui tânăr", "Plasa şi stânca") (n. 3 octombrie 1900)
1945 - A încetat din viaţă compozitorul austriac Anton von Webern; lucrările sale instrumental-orchestrale au influenţat muzica de avangardă a celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea (n. 3 decembrie 1883).
1953 - A încetat din viaţă, la San Francisco, Erich Mendelsohn, arhitect american de origine germană, promotor al arhitecturii moderne, de orientare expresionistă (n. 21 martie 1887 - Allenstein, Germania).
1975 - La Craiova au loc două premiere industriale româneşti: locomotiva Diesel-electrică de 4.000 CP şi primul tip de tractor industrial.
1982 - A încetat din viaţă Prinţesa Grace de Monaco, fost star la Hollywood, purtând numele Grace Kelly (n. 12 noiembrie 1928).
1992 - A încetat din viaţă Anda Călugăreanu, actriţa şi interpretă de muzică uşoară (n. 24 octombrie 1946).
1996 - Se desfăşoară primele alegeri legislative în Bosnia-Hertzegovina după încheierea războiului civil din fosta Iugoslavie.
1997 - A încetat din viaţă pictorul, graficianul, designerul, scenograful şi sculptorul monumentalist Ion Biţan. Este creatorul Trofeului emblematic al Premiilor UNITER. (n. 23 august 1924)
1998 - A încetat din viaţă Núnez Antonio Jiménez, geograf şi om politic, membru de onoare străin al Academiei Române (n. 20 aprilie1923).
1999 - Ministrul adjunct de Externe elen, Yannos Kranidiotis, a încetat din viaţă în urma unui accident aerian, în momentul în care aparatul său se pregătea să aterizeze la Bucureşti.
2004 - A fost inaugurată prima linie de cale ferată privată din România, care face legătura între localităţile Ilva Mică şi Rodna din judeţul Bistriţa-Năsăud.
2008 - Richard Wright, clăparul trupei Pink Floyd şi membru fondator al acesteia, a murit. Wright a fost unul dintre compozitorii a cinci piese de pe albumul "Dark Side of the Moon", lansat în 1973 şi care a stat 14 ani în topul Billboard a celor mai vândute 200 de albume, fiind astfel unul dintre cele mai de succes materiale discografice ale tuturor timpurilor. (n. 1943)
2009 - A încetat din viaţă actorul Nicu Constantin, cunoscut pentru rolurile din "Alo, aterizează străbunica" (1981), "Secretul lui Bachus" (1983), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Ora zero" (1979) (n. 31 iulie 1939).
Sursa: Mediafax.ro
marți, 14 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 14 septembrie
Actorul şi-a început cariera în cinematografie în 1963 şi a jucat în aproape 30 de filme.
Unul dintre cele mai memorabile roluri ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda.
Unul dintre primele filme în care a jucat a fost "Dimineţile unu băiat cuminte"(1966), în regia lui Andrei Blaier.
Au urmat "Bietul Ioanide" de Dan Piţa, în 1980, "De ce trag clopotele, Mitică?" de Lucian Pintilie (1981). (n. 3 februarie 1941)
1321 - A încetat din viaţă poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: "Divina Comedie", şi a romanului "Viaţa nouă", considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).
1769 - S-a născut Alexander von Humboldt, explorator şi geograf, unul dintre ultimii mari savanţi de formaţie enciclopedică; prin opera sa a pus bazele dezvoltării unor ştiinţe precum: oceanografia, meteorologia, climatologia, glaciologia (6 mai 1859)
1848 - A avut loc a treia Adunare naţională de la Blaj, în cadrul căreia cei 60.000 de participanţi nu au recunoscut "uniunea" Transilvaniei cu Ungaria; a început formarea unei oşti populare române sub conducerea lui Avram Iancu, Axente Sever, Iovian Brad.
1851 - A încetat din viaţă James Fenimore Cooper, scriitor american ("Ultimul mohican", "Vânătorul de cerbi", "Călăuza") (n. 15 septembrie 1789)
1898 - A fost întocmită prima hartă geologică a României, la scara 1/200.000; lucrarea a fost condusă de paleontologul Grigore Ştefănescu (1836-1911).
1910 - S-a născut Rolf Liebermann, compozitor de operă, director al Operei din Hamburg (m. 1999)
1916 - A încetat din viaţă scriitorul Jose Echegaray, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1904 (piese de teatru: "Marele codoş", "Pata care curăţă") (n. 19 aprilie 1832)
1916 - A încetat din viaţă Josiah Royce, considerat unul dintre cei mai importanţi filosofi americani ai secolului trecut (n. 20 noiembrie 1855)
1924 - S-a născut dirijorul Iosif Conta; în anul 2002, preşedintele României i-a conferit înaltul Ordin Steaua României în grad de Cavaler (d. 8 noiembrie 2006)
1927 - A încetat din viaţă dansatoarea Isadora Duncan (n. 27 mai 1877)
1993 - A încetat din viaţă Geo Bogza, scriitor şi ziarist (n. 6 februarie 1908).
1995 - Suveranul pontif, Papa Ioan Paul al ll-lea a început în premieră un turneu pe continentul african
1998 - Filmul "Terminus Paradis", al regizorului român Lucian Pintilie, a obţinut Marele Premiu al Juriului la cea de-a 55-a ediţia a Festivalului de film de la Veneţia.
2006 - A încetat din viaţă politologul Silviu Brucan, autor al mai multor volume de politologie şi publicistică şi invitat permanent al emisiunii "Profeţii despre trecut" de la Pro TV
Sursa: Mediafax.ro
luni, 13 septembrie 2010
Semnificaţii istorice 13 septembrie
1515: Bătălia de la Marignano, Italia. Armata franceză a provocat o grea înfrângere armatei cantoanelor elvețiene
1724: Sfințirea Mănăstirii Văcărești, ctitorie a familiei Mavrocordat - cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc, cea mai mare mânăstire din Balcani; ca urmare a activității de “sistematizare teritorială urbană și rurală” inițiată în 1974, prin Legea nr.58, în decembrie 1984, întregul ansamblu al Mănăstirii Văcărești a fost dărâmat
1745: A fost elaborat primul “Atlas geografic al Rusiei” – prima culegere de hărți ale întregului teritoriu rusesc
1788: Orașul New York devine prima capitală a Statelor Unite
1791: Regele Ludovic XVI al Franței acceptă noua constituție
1848: Bătălia din Dealul Spirii dintre pompierii militari si trupele otomane
1902: Intră în vigoare “Legea pentru organizarea meseriilor”, cunoscută sub numele de Legea Missir, adoptată la 5 martie 1902.
1917: La Fatima, Portugalia, Sfânta Fecioară se arată pentru a cincea oară celor trei copii. Peste 20 000 de oameni s-au strâns la locul aparițiilor. Maica Domnului îi îndeamnă pe copii la rugăciune, le promite câteva vindecări și îi anunță că va avea loc o mare minune pe 13 octombrie, “pentru ca toți să creadă”
1922: La Al'Aziziyah, în Libia se înregistrează recordul absolut de temperatură la umbră: 57,7 °C
1939: Al doilea război mondial: Canada intră în război
1993: Organizația pentru Eliberarea Palestinei a decretat sărbătoare națională ziua de 13 septembrie, când, la Washington, Israelul și OEP au semnat acordul de autoguvernare palestiniană în Gaza și Cisiordania
1997: Alegeri municipale organizate de OSCE. Aceste alegeri încheiau procesul de creare a instituțiilor legale din Bosnia și Herțegovina, după alegerile generale din 14 septembrie 1996
2000: A avut loc, la Staples Center, Los Angeles, prima ediție a “Latin Grammy Awards”, organizată de “Latin Academy Of Recording Arts and Sciences”
Nasteri:
1087: Ioan II Comnen, împărat bizantin (1118-1143) (d. 1143)
1601: Jan Brueghel cel Tânăr, pictor flamand (d. 1678)
1802: Arnold Ruge scriitor german
1819: Clara Schumann, pianistă și compozitoare germană (d. 1896)
1838: Otto Friedrich August Benndorf, arheolog, membru de onoare străin al Academiei Române (d. 1907)
1860: Thoma Ionescu, medic, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru al Academiei Române (d. 1926)
1874: Arnold Schonberg, compozitor și teoretician muzical (d. 1951)
1876: Sherwood Anderson, scriitor, unul dintre creatorii prozei americane moderne (d. 1941)
1881: Matila Ghyka, scriitor și diplomat român
1882: Ramón Grau, președinte al Cubei (1933-1934, 1944-1948) (d. 1969)
1886: Sir Robert Robinson, chimist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (1947) (d. 1975)
1887: Lavoslav Ružička, chimist elvețian de origine croată, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (1939) (d. 1976)
1899: Corneliu Zelea Codreanu, liderul Gărzii de Fier (d. 1938)
1908: Edgar Papu, specialist în literatură comparată și filosof al culturii (d. 1993)
1924: Maurice Jarre, compozitor francez (d. 2009)
1940 Oscar Arias Sánchez, președintele Republicii Costa Rica (1986-1990, 2006- ), laureat al Premiului Nobel
1941: Ahmet Necdet Sezer, președinte al Turciei (2000-2007)
1944: Jacqueline Bisset, actriță franceză
1971: Goran Ivanišević, tenisman croat
Sursa: Timpul.md
Semnificaţii istorice pentru 12 septembrie
1838 - S-a născut Otto Friedrich August Benndorf, arheolog, membru de onoare străin al Academiei Române; a
acordat o atenţie specială monumentului de la Adamclisi şi a publicat, împreună cu istoricul român Gr. Tocilescu
lucrarea " Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani " (m. 2 ianuarie 1907)
1872 - A încetat din viaţă filosoful Ludwig Feuerbach: "Esenţa creştinismului" (n. 28 iulie 1804).
1875 - Mihai Eminescu îl duce, pentru prima dată, pe Ion Creangă la "Junimea", unde acesta citeşte
povestea "Soacra cu trei nurori".
1901 - Pe Calea 13 Septembrie din Bucureşti a fost inaugurat Monumentul Pompierilor de la 1848, în prezenţa
prim-ministrului Dimitrie Sturdza.
1992 - La Festivalul internaţional al filmului Mostra Internaţionala de la Veneţia, filmului "Hotel de Lux" al
regizorului Dan Piţa i-a fost decernat "Leul de argint".
1995 - A încetat din viaţă Francesco Messina, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori moderni ai Italiei: Statuia
Papei Pius al XII-lea, din Basilica Sf. Petru şi monumentalul bronz, reprezentând un cal, amplasat în faţa sediului
televiziunii naţionale RAI (n. 1900).
1996 - Partidul România Mare a fuzionat cu Partidul Tânăra Democraţie, condus de Florea Preda.
1997 - Au loc primele alegeri municipale organizate după încheierea războiului din Bosnia, în virtutea principiilor
de pace ale cărui baze au fost puse de Acordul de pace de la Dayton, semnat în 1995.
1998 - Participanţii la Forumul Secuiesc pentru Reînnoirea UDMR desfăşurat la Cernat, judeţul Covasna, au
cerut acordarea cetăţeniei ungare pentru maghiarii din România, autonomia Ţinutului Secuiesc, înfiinţarea
universităţii maghiare la Cluj şi retrocedarea integrală a bunurilor comunităţii şi bisericilor maghiare.
1999 - Partidele de opoziţie au protestat faţă de decizia Guvernului de a nu acorda Bisericii Ortodoxe Române
(BOR) statutul de biserică naţională şi se pronunţă în favoarea modificării proiectului legii cultelor pentru
acordarea acestui statut.
2001 - Autorităţile americane l-au indicat pe Osama ben Laden, refugiat în Afganistan, drept principalul suspect
în atentatele comise, la 11 septembrie, la Washington şi New York.
2002 - Preşedintele Croaţiei, Stjepan Mesic, a efectuat o vizită oficială la Bucureşti.
2003 - Miniştrii Afacerilor Externe din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU şi
secretarul general al organizaţiei, Kofi Annan, au început, la Geneva, o reuniune referitoare la viitorul Irakului.
2007 - A încetat din viaţă fosta atletă de performanţă Adriana Terlea,maestru emerit al sportului şi fostă
componentă a lotului naţional de atletism.
2008 - Trupele ruse s-au retras din portul georgian Poti, conform unui termen-limită stabilit pentru data de 15
septembrie pentru prima etapă a retragerii negociate de Franţa; Rusia a trimis trupe în Georgia în luna august, ca
represalii la încercarea acestei ţări de a prelua controlul asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud.
Sursa: Mediafax.ro
sâmbătă, 11 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 11 septembrie
1798 - S-a născut Franz Ernst Neumann, fizician şi matematician, considerat fondatorul fizicii matematice (m. 23 mai 1895)
1816 - S-a născut Carl Zeiss, inventatorul renumitei sticle Zeiss (m. 2 decembrie 1888)
1823 - A încetat din viaţă David Ricardo, economist şi om politic englez (n. 1772).
1885 - S-a născut David Herbert Lawrence, poet, eseist britanic, unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi romancieri ai secolului XX ("Amantul Doamnei Chatterley") (m. 2 martie 1930)
1903 - S-a născut Theodor Wiesengrund Adorno, filosof, sociolog şi compozitor ("Teoria estetică", "Minima Moralia", "Metafizică: concept şi problematică") (m. 6 august 1969)
1924 - S-a născut istoricul literar Ion Rotaru (m. 18 decembrie 2006), cunoscut pentru lucrarea "O istorie a literaturii române"
1971 - A încetat din viaţă Nikita Sergheevici Hruşciov, om politic, lider al Partidului Comunist din fosta URSS, prim-ministru al ţării; a fost iniţiatorul "dezgheţului" în politica internă şi externă rusească (n. 17 aprilie 1894)
1985 - A încetat din viaţă poetul, eseistul, criticul de artă şi traducătorul Ion Frunzetti.
1999 - În localitatea bulgară Plovdiv a avut loc ceremonia de activare a Comandamentului Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est (COMMPFSEE), al cărei acord a fost semnat, la Skopje, la 26 septembrie 1998 de Albania, Bulgaria, Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Italia, România şi Turcia.
2000 - A încetat din viaţă Dem Rădulescu, unul dintre marii actori de comedie români de teatru, film şi televiziune, profesor universitar (din filmografie: "Veronica", "Expresul de Buftea", "B.D. la munte şi la mare", "Primăvara bobocilor"; spectacolul "O scrisoare pierdută", în regia lui Liviu Ciulei) (n. 30 septembrie 1931)
2003 - Anna Lindh, ministrul Afacerilor Externe din Suedia, a fost asasinată (n. iunie 1957)
2003 - A încetat din viaţă actorul american John Ritter (serialul TV - "Viaţa în trei") (n. 1948)
2004 - Patriarhul Petros al VII-lea al Alexandriei a încetat din viaţă într-un accident de elicopter în Marea Egee.
2006 - A încetat din viaţă istoricul şi jurnalistul german Joachim Fest, specialist în perioada nazistă şi autorul unei biografii de referinţă a lui Adolf Hitler (n. 1926)
2007 - A încetat din viaţă pianistul austriac de jazz, Joe Zawinul, fondatorul grupului de jazz-rock Weather Report (n. iulie 1932)
2009 - Scenaristul de film, teatru şi televiziune Larry Gelbart, unul dintre autorii serialului tv de succes "M.A.S.H", a murit. Serialul "M.A.S.H", recompensat cu premiul Emmy, a avut 11 sezoane şi a fost una dintre cele mai premiate producţii din istoria televiziunii americane. (n. 1928)
2009 - Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a anunţat oficial demisia.
Sursa: Mediafax.ro
joi, 9 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 9 septembrie
1861 - S-a născut actriţa Agatha Bârsescu; a fost prima actriţă româncă prezentă pe scenele teatrelor din Viena, apoi şi din America (roluri în piesele: "Medeea", "Antigona" de Sofocle, "Maria Stuart" de Schiller) (m. 22 noiembrie 1939)
1898 - A încetat din viaţă Stephane Mallarmé, poet şi eseist francez ("Herodiada", "După-amiaza unui faun") (n. 18 martie 1842).
1912 - S-a născut Horia Stamatu, poet şi eseist; a fost unul dintre fondatorii Institutului Român de Cercetări de pe lângă Sorbona (m. 7/8 iulie 1989, Freiburg)
1941 - A încetat din viaţă biologul Hans Spemann; studii asupra embrionului şi evoluţiei ulterioare; laureat al Premiului Nobel pentru medicină, 1935 (n. 27 iunie 1869)
1943 - S-a născut Dana Dumitriu, critic literar şi prozatoare ("Duminica Mironosiţelor", "Prinţul Ghica") (m. 10 octombrie 1987)
1976 - A încetat din viaţă Mao Zedong, preşedinte al Chinei în perioada 1949-1959; în 1966 a iniţiat aşa zisa "revoluţie culturală", o direcţie politică dură (maoism), caracterizată prin voluntarism şi cultul personalităţii (n. 26 decembrie 1893)
1981 - A încetat din viaţă Jacquest Lacan, psihanalist; a iniţiat, în 1964, Şcoala freudiană din Paris, dizolvată în 1980 (n. 13 aprilie 1901)
1986 - A încetat din viaţă poetul şi dramaturgul Alexandru Voitin ("Procesul Horia"); a fost procuror în procesele intentate intelectualilor români în anii '50 (n. 6 august 1915)
2003 - A încetat din viaţă Edward Teller, om de ştiinţă, considerat părintele bombei atomice (n. 15 ianuarie 1908, Budapesta)
2007 - A încetat din viaţă antrenorul de kaiac-canoe Corneliu Bârsănescu, care a pregătit numeroşi campioni europeni, mondiali şi olimpici (n. 1934)
Sursa: Mediafax.ro
vineri, 3 septembrie 2010
Semnificaţii istorice pentru 3 septembrie
1658 - A încetat din viaţă Oliver Cromwell, om politic şi comandant englez, conducător al revoluţiei împotriva dinastiei Stuart (n.25 aprilie 1599).
1859 - S-a născut Jean Jaurès, om politic şi istoric francez, întemeietorul ziarului "L`Humanité" (m. 31 iulie 1914).
1875 - S-a născut Ferdinand Porsche, fondatorul firmei de automobile care îi poartă numele (m. 30 ianuarie 1951)
1887 - A încetat din viaţă cărturarul ardelean Timotei Cipariu, lingvist şi filolog, unul dintre militanţii şi doctrinarii Revoluţiei de la 1848. (n. februarie 1805)
1914 - Cardinalul Giacomo della Chiesa este ales Papă sub numele de Benedict XV. (1914/1922)
1939 - Al doilea Război Mondial: Marea Britanie şi Franţa declară război Germaniei.
1953 - A intrat în vigoare Convenţia europeană privind drepturile omului, semnată, la Roma, la data de 4 noiembrie 1950.
1978 - Popa Ioan Paul I este instalat ca Pontif.
1991 - A încetat din viaţă Elvira Godeanu, actriţă româncă de teatru şi film (n. 1904)
1991 - A încetat din viaţă regizorul de film Frank Capra, laureat al Premiului Oscar (O viaţă minunată, Domnul Smith merge la Washington, S-a întâmplat într-o noapte, Orizontul pierdut, Vi-l prezint pe John Doe) (n. 18 mai 1897).
2003 - A încetat din viaţă Leni Riefenstahl, una dintre cele mai controversate personalităţi feminine ale secolului XX, dansatoare, actriţă, regizoare de film; filmele sale, realizate din ordinul lui Adolf Hitler - "Olympia", "Triumph des Willens" -, deşi demonstrau talentul de cineast al regizoarei, i-au adus oprobriul lumii artistice; în anul 2002, ultimul ei film, documentarul "Impresii sub apă", difuzat de canalul de televiziune ARTE, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a fost considerat o adevărată capodoperă, însă comentariile criticilor nu au omis răspunderea morală a creatorului de artă (n. 22 august 1902)
2007 - A încetat din viaţă profesor doctor Ion Dinulescu, unul dintre cei mai renumiţi ortopezi români
2008 - Primul planetariu digital din ţară şi cel de-al treilea din lume a fost inaugurat la Piteşti, de Muzeul Judeţean Argeş.
Sursa: Mediafax.ro
Pilotii orbi – M.Eliade – 1937 (fragment)
................................
Dar cred cã este o crimã care nu va putea fi niciodatã uitatã: acesti aproape douãzeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai cã i-am pierdut (si când vom mai avea înaintea noastrã o epocã sigurã de pace atât de îndelungatã?!) – dar i-am folosit cu statornicã voluptate la surparea lentã a statului românesc modern. Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd.
...................................
Într-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult încercata Europã – luntrea statului nstru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte.
...........................................
Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã. Critica, insulta, amenintarea – toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.
Istoria cunoaste unele exemple tragice de state înfloritoare si puternice care au pierit în mai putin de o sutã de ani fãrã ca nimeni sã înteleagã de ce. Oamenii erau tot atât de cumsecade, soldatii tot atât de viteji, femeile tot atât de roditoare, holdele tot atât de bogate. Nu s-a întâmplat nici un cataclism între timp. Si deodatã, statele acestea pier, dispar din istorie. În câteva sute de ani dupã aceea, cetãtenii fostelor state glorioase îsi pierd limba, credintele, obiceiurile – si sunt înghititi de popoare vecine.
Luntrea condusã de pilotii orbi se lovise de stânca finalã. Nimeni n-a înteles ce se întâmplã, dregãtorii fãceau politicã, negutãtorii îsi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si tãranii de ogorul lor. Numai istoria stia cã nu va mai duce multã vreme povara acestui stârv în descompunere, neamul acesta care are toate însusirile în afarã de cea capitalã: instinctul statal.
......................................................
Crima elitelor conducãtoare românesti constã în pierderea acestui instinct si în înfiorãtoarea lor inconstientã, în încãpãtânarea cu care îsi apãrã “puterea”. Au fost elite românesti care s-au sacrificat de bunã voie, si-au semnat cu mâna lor actul de deces numai pentru a nu se împotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune în calea destinului acestui neam. Clasa conducãtorilor nostri politici, departe de a dovedi aceastã resemnare, într-un ceas atât de tragic pentru istoria lumii – face tot ce-i stã în putintã ca sã-si prelungeascã puterea. Ei nu gândesc la altceva decât la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta. Si nu în aceste câteva miliarde risipite si câteva mii de constiinte ucise stã marea lor crimã, ci în faptul cã mãcar acum, când încã mai este timp, nu înteleg sã se resemneze. […]
....................................
Pilotii orbi! Clasa aceasta conducãtoare, mai mult sau mai putin româneascã, politicianizatã pânã în mãduva oaselor – care asteaptã pur si simplu sã treacã ziua, sã vinã noaptea, sã audã un cântec nou, sã joace un joc nou, sã rezolve alte hârtii, sã facã alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si când am trãi într-o societate pe actiuni, ca si când am avea înaintea noastrã o sutã de ani de pace, ca si când vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi.[....]
..........................................
Sunt unii, buni “patrioti”, care se bat cu pumnul în piept si-ti amintesc cã românul în veci nu piere, cã au trecut pe aici neamuri barbare etc.Uitând, sãracii cã în Evul Mediu românii se hrãneau cu grâu si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitând cã blestemul a început sã apese neamul nostru odatã cu introducerea secarei ( la sfârsitul Evului Mediu ), care a luat pretutindeni locul grâului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul – slãbind considerabil rezistenta tãranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mãlaiul a adus pelagra, austriecii în Ardeal si “cultura” în Pricipate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politicã si administrativã.
..................................................
Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi în pieptul de aramã al românului. Sãrmanul român, luptã ca sã-si pãstreze mãcar o inimã obositã care bate tot mai rar si to mai stins. Adevãrul e acesta: neamul românesc nu mai are rezistenta sa legendarã de acum câteva veacuri.......
...................................
…Dar pilotii orbi stau surâzãtori la cârmã, ca si când nimic nu s-ar întâmpla. Si acesti oameni, conducãtori ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de bunã-credintã, si cu bunãvointã; numai cã, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care conteazã în ceasul de fatã – instinctul statal – nu vãd suvoaiele slave scurgându- se din sat în sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pãmânt românesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lãsând locul altor neamuri… Nu simt cã s-au schimbat unele lucruri în aceastã tarã, care pe alocuri nici nu mai pare româneascã.
Cã pilotii orbi s-au fãcut sau nu unelte în mâna strãinilor – putin intereseazã deocamdatã. Singurul lucru care intereseazã este faptul cã nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a stiut si nu stie ce înseamnã un stat. Si asta e destul ca sã începi sã plângi.
[Vremea, Nr. 505, 19 Septembrie 1937, p. 3]